Sanatçı Yılmaz Köksal Üsküdar’daki Şakirin Camisi’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlığı’na defnedildi..

YILMAZ KÖKSAL KİMDİR?


1939’da Kırşehir’de doğan Yılmaz Köksal, Yeşilçam’a 1965 yılında yönetmen Tunç Başaran’ın Orhan Kemal’in eserinden uyarladığı “Murtaza” filmiyle adım attı. Köksal, uzun süre yardımcı rollerde görev aldıktan sonra 1970’te Çetin İnanç’ın yönettiği “Çeko” filmiyle büyük ün kazandı. Çok sayıda dizi ve sinema filminde rol alan Köksal, evli ve iki çocuk babasıydı.

Uzun süredir kanserle boğuşan Yılmaz Köksal, Türk sinema ve dizi oyuncusuydu. 15 Temmuz 1939 yılında Kırşehir'de doğdu. İlkokulu bitirerek Osmaniye'den İstanbul'a geldi ve Tophane Sanat Enstitüsünde okudu. Bir süre gemilerde çalışarak Avrupa'yı dolaştı. Tunç Başaran'ın sinemaya uyarladığı, Orhan Kemal'in "Murtaza” eserinde “Dubara” rolünü oynayarak sinema tarihine geçti.

Yılmaz Köksal uzun bir süre ikinci derecede rollerde oynadıktan sonra 1970 de Çetin İnanç’ın yönettiği “Çeko” filminde başrole yükseldi. Filmin başarısıyla halkın beğenisini kazanıp, macera filmlerinin aranan oyuncusu ve sinema tarihinin sevilen oyuncularından biri oldu.
Senaryosunu Mehmet Arslan'ın yazdığı ve başrollerini Canan Perver ile paylaştığı “Aybiçe Kurt Kız”, o dönem Türk sinemasinin ürettigi ender kült filmler arasındadır. (Filmde Türk obasına hain saldırıda bulunan barbarlar, herkesi öldürürler.

Yılmaz Köksal Türk kahramanı Aybiçe "Kurt Kız" bu katliamın öcünü almaya yemin eder.) 1965'ten 2005'e kadar 182 filmde oynamıştır. Birçok film senaryosu yazmıştır. Özel televizyonların çoğalmasıyla birlikte sinema ve dizi filmlerinde oyunculuk hayatına devam etti.
Boğuştuğu kanser hastalığı yüzünden 22 Ekim 2015 Perşembe günü hayatını kaybetti. Yılmaz Köksal 76 yaşındaydı.



Cüneyt Arkın "En değerli dostumu kaybettim. O güzel insanlar beyaz yeleli atlara binip çekip gidiyorlar" dedi.
Cüneyt Arkın: Yılmaz, Malkoçoğlu’nun savaş arkadaşıydı. Çok güzel ata biner, düşmanın üstüne fırtına gibi giderdi. Sette herkesten çok çalışırdı. Sahne hareketliyse mekânı ona göre düzenler, yeri geldiğinde bir set işçisi gibi çalışırdı. Çok çalıştı, çok çaba harcadı. Emeğinin karşılığını da aldı, başrolde oynadı. Değerli bir sinema emekçisiydi. Türk sineması için çok büyük bir kayıp. Sanki bir düşmana hücum etmişim de, o sırada yanımdaki en değerli dostumu kaybetmişim gibi hissediyorum. O güzel insanlar beyaz yeleli atlara binip çekip gidiyorlar.

Orhan Gencebay, "Türk sineması çok değerli bir oyuncusunu kaybetti. Allah gani gani rahmet eylesin." diye konuştu.



1,5 yıldır akciğer kanseri ile mücadele eden ve tedavi gördüğü hastanede 22 Ekim akşamı yaşamını yitiren 76 yaşındaki usta oyuncu Yılmaz Köksal, son yolculuğuna uğurlandı. Törene Cüneyt Arkın, Serdar Gökhan, Orhan Gencebay, Zafer Algöz gibi ünlü isimler katıldılar.

Çocuk gibi heyecanlıydı
Zafer Algöz: Yılmaz Abi’yle “Yahşi Batı” filminde çalışmıştık. 70 yaşındaydı o zaman. Çocuk gibi heyecanlı ve mutluydu. Kovboy oynayacağım diye evden kendi kovboy tabancalarını getirmişti. Çevik, atletik ve sporcu bir aktördü. Filmde at binen oyunculara binicilik dersi verilirken birdenbire kimsenin yardımı olmadan uçar gibi ata binmiş ve dörtnala kaybolmuştu ufukta. Zamanında aksiyon filmlerine geçiş yapan Cüneyt Arkın’a at binmeyi, kılıç kullanmayı, taklalar atmayı da o öğretmiş. Ama bunu bize anlatırken “Aman çocuklar aramızda kalsın, Cüneyt Abim belki yanlış anlar” diye tembih etmişti. Ölümüne çok üzüldüm. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

Çok iyi arkadaştı
Türkan Şoray: Türk sinemasının en sevilen karakterlerinden biriydi. Çok iyi bir arkadaş, çok iyi bir oyuncuydu. Hepimizin başı sağ olsun.

Yaprak dökümü
Ediz Hun: Birkaç filmde beraber oynamıştık. Son derece sempatik, başarılı bir sanatçı, kıymetli bir aktördü. Yaprak dökümü gibi yaş ilerledikçe gidiyoruz. Çok üzüldüm. Allah rahmet eylesin.

Sen de mi Yılmaz Abi
Selda Alkor: Öğrendiğimde çok üzüldüm. “Sen de mi Yılmaz Abi, sen de mi bizi bırakıp gittin?” dedim... Beraber yürüyeceğimiz daha çok yolumuz vardı. Sevdiğimiz bir büyüğümüzdü. Çok iyi bir aile babası ve eşti. İçimiz yanıyor. Allah gani gani rahmet eylesin.

Sanat dünyasını yasa boğdu...

-Yılmaz Köksal ağabeyimizi kaybetmişiz,mekanı cennet olsun. (Cem Yılmaz)

- Bu yıl çok yorulduk. #YılmazKöksal (Erdal Beşikçioğlu)

-Çocukluğumuzun kahramanları terk ediyor bizi;Altan Erbulak bir oyun arkadaşına daha kavuştu.Yılmaz Köksal'a saygıyla (Sunay Akın)

-Türk Sinemasının efsane ismi güzel insan YILMAZ KÖKSAL. Mekanın cennet yolun ışık olsun. (Suat Ateşdağlı)

-Şimdi de Yılmaz Köksal:( Kaygısızlar'da birlikte çalışmıştık..İyi ki..Nurlar içinde yatsın... (Çiçek Dilligil)

-Seninle aynı sette çalışmak onurdur benim için..Nur içinde yat #yılmazköksal (Arzu Budak Yılmaz)

-Bana kimse Hazan mevsiminin güzelliğinden bahsetmesin ne yapıyorsa yapıyor gelip bizi vuruyor...
Yılmaz Köksal martılar gibi uçtu gitti.. (Orhan Aydın)

-Yılmaz Köksal ağabeyimizi kaybetmişiz. Bize "Kaygısızlar"da birlikte oynama onuru bıraktı.. Mekanı Cennet olsun (Şoray Uzun)

- #CetinAltan ilk gençlik demimin kometiydi.. Sinemanın değerli emekçisi #YılmazKöksal la Kahpe Bizans'ta oynamıştık.. Nur içinde yatsınlar.. (Ayşegül Aldinç)

-Güzel adam... Allah rahmet eylesin.. #YılmazKöksal (Şahin Irmak)

-Unutmayız güleç kovboyu. Nur içinde yat #yılmazköksal ( Mesut Yar)

-Yeşilçam'ın emektarı Yılmaz Köksal hayatını kaybetmiş..
Merhuma Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum ( Hidayet Türkoğlu )
Editör: TE Bilisim