CHP Kurultayında gerginlik yaşandı.

CHP Milletvekili İsa Gök salona girerken partililer tarafından yuhalandı. Gök, protestolar nedeniyle salondan ayrıldı.

Ankara Spor Salonunda, "Büyük Demokrasi Şöleni" başlığıyla yapılan kurultayda, salon, mavi, kırmızı ve beyaz renklerle süslendi.

Sahneye Mustafa Kemal Atatürk ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun posterleri ile Türk bayrağı ve CHP flamaları asıldı. Sahneye iki yanında da dev ekranlar yer aldı.

Yunus Emre’nin, "Biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize" sözünün yanı sıra "Bunun adı Kemal, halkın iktidarını kuracağız", "Haklarını bil, demokrasiye güven", "burada sadece demokrasinin sesi duyulur", "Mustafa Kemal’den Denizlere, Denizlerden bizlere" yazılı pankartlar asıldı.

Tribünlerin olduğu bölümde, mavi zemin üzerinde ışıklı panolarda, sürekli değişen sloganlar yer aldı. Salonun orta bölümü ise tüzük komisyonu üyeleri ve basın mensupları için ayrıldı.

Tribünde yer alan delegeler ve partililer, çalan türkülerle ellerindeki bayrakları ve Kılıçdaroğlu resmini sallayarak eşlik etti.

Salonda Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’si, salondakiler tarafından ayakta okundu. Kurultaya katılmak üzere 35 bin kişinin ana kapıdaki turnikelerden giriş yaptığı anons edildi.

CHP’nin kayıtlı 1247 delegesinden Kurultaya katılacak olanlar, yeni tüzük için oy kullanacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tüzük dediler, işte tüzük. Seçim diyorsanız onu da yapacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı’nda yaptığı konuşmaya başlamadan önce kargaşa yaşandı. Kürsünün önünde CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve çok sayıdaCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tüzük dediler, işte tüzük. Seçim diyorsanız onu da yapacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı’nda yaptığı konuşmaya başlamadan önce kargaşa yaşandı. Kürsünün önünde CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve çok sayıda basın mensubunun beklemesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Açın önümüzü" diye uyardı.

"Kemal Başbakan" sloganlarının arasında konuşmaya başlayan Kılıçdaroğlu, bu kurultayda hiç kimsenin, kurultayın huzurunu bozmaya hakkı ve yetkisinin olmadığını söyledi.

"Tüzük dediler, işte tüzük. ’Seçim’ diyorsanız onu da yapacağız" diyen Kılıçdaroğlu, gücünü halktan almayan hiçbir gücün başarılı olamayacağını söyledi.

"Yol arkadaşlarımız, devrimciler, Kuvayımilliyeciler, 89 yaşındaki genç CHP’liler, hepinizi saygıyla selamlıyorum, Cumhuriyetçiler, sevgili CHP’liler" diye seslenen Kılıçdaroğlu, CHP’nin, Türk halkının var olma iradesinin, bağımsızlığın, özgürlüğün adı olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, "CHP’li olmanın, ’imkansız’ denen şeylere ’mümkündür’ demek olduğunu" ifade ederek, "Çünkü CHP’liler, zor günlerin adamlarıdır, zor günlerde çıkar, başarıyı yakalarlar. Onun için CHP, umudun partisidir, yiğit insanların, ahlaklı insanların partisidir, özgürlükçü partidir" dedi.

-Korumaları uyardı-

Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sürerken CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, salondan çıkarılmaya çalışıldı, o sırada tribünlerden Gök ve yanındakilere pet şişeler atıldı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, korumaları, "Koruma arkadaşlar, lütfen çekilin. Beni, CHP’lilerden korumak gibi göreviniz olmamalı" diye uyardı.

Mehmet Akif Ersoy’un, "Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım, hangi çılgın zincir vuracakmış şaşarım" dizelerine işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte CHP budur. CHP, devleti kuran partidir, onun için CHP’li olmak bir onurdur, yurtseverliktir. CHP’li olmak, kardeşliktir, barış, dostluktur, hiçkimseyi ayırmadan herkesi kucaklayan bir CHP’dir. CHP’li olmak ’biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize’ diyen Yunus Emre’dir. CHP’li olmak halkın değerleriyle beraber yaşamak demektir, o kutsal değerlere saygı duymak demektir.

CHP’li olmak halkın kendisidir, halkla birlikte olmak demektir. CHP’li olmak büyüme, hırs, azimdir." -"Mısır’daki sağır sultan duysun"- Kılıçdaroğlu, "CHP tarihte hiçbir şey yapmadı" eleştirilerine de tarihten örneklerle yanıt verdi.

"Örnek veriyorum, herkes bilsin, Mısır’daki sağır sultan duysun" diyen Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’in üzerinden 2 yıl geçtikten sonra, 1925’te Kayseri’de ilk uçak fabrikasını kurduklarını anlattı.

Osmanlı’nın parasını yabancılar basarken, Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk kez kendi paralarını bastıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, Merkez Bankasını 1 Haziran 1930’da kurduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, 3 Mayıs 1934’te kendi yaptıkları uçağın, Kayseri’den Ankara’ya hareket ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Yapabiliyor musun sen şimdi bunu?" diye sorarak, 11 Ağustos 1937’de ilk denazaltı omurgasını Haliç’te yerleştirdiklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, CHP’nin kararlılığı ve gücünün, bunları gerçekleştirdiğini dile getirerek, Osmanlı’nın borçlarını, son kuruşuna kadar CHP’nin, Cumhuriyetin ödediğini kaydetti.

Kemal Kılıçdaroğlu, bütün bunlar olurken Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girmediğini, kimsenin yetim bırakılmadığını, birilerinin dolduruşuna gelmediğini, dış politikada taşeronluğunu yapmadığını kaydetti.

Merkez Bankası’nın 22 Eylül 1947 tarihli resmi açıklamasına göre, kasasında 176 ton altın olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, bunun yanı sıra ülke için birçok şey yapıldığını kaydetti.

-"Erdoğan’ın benim anlattıklarımın hiçbirini bildiğine inanmıyorum"-


CHP’nin, yabancılara el açmayan bir parti olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bütün bunlar nasıl oldu, çünkü halka hizmet etmeyi, halk için çalışmayı, onurlu bir duruş olarak kabul eden o dönemin CHP’lileri, bir şeyi yapmadılar; asla asla kul hakkı yemediler. Onlar, asla ve asla yolsuzluğa bulaşmadılar, siyaseti zenginleşme aracı olarak kullanmadılar. Mustafa Kemal, onun için mal varlığını halkına adadı, çünkü siyaset adanmışlıktır, halk için mücadele etmek demektir. Yolsuzluklara bulaşmadılar, yolsuzlukları yapanları Yüce Divan’a göndermekte çekinmediler, 3 kez bakan ve milletvekillerini gönderdiler. Halkın 5 kuruşuna bile saygı duyarlardı onlar.

ABD yönetimi, Marshall Planı çerçevesinde 58 milyon dolarlık Türkiye’ye askeri yardım yaptı. İlk kırılma, tarihin derin kırılması budur. 4 Ağustos 1958, Türkiye iflasını ilan ediyor. CHP iktidarında var olan 176 ton altını yok ediyor, borçlanıyor ve borcunu ödeyemiyor. CHP halkın çıkarlarını, ulusun çıkarlarını korur. CHP gerçeği budur, kendi tarihini bilmemek, ülkeye ihanettir. Erdoğan’ın benim bu anlattıklarımın hiçbirini bildiğine inanmıyorum çünkü tarihini bilmiyor.

Siyaset, toplum bana ne verecek değildir, ben topluma ne vereceğim, nasıl hizmet edeceğimdir. CHP’nin siyaseti budur." basın mensubunun beklemesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Açın önümüzü" diye uyardı.

GÖK KURULTAYI KARIŞTIRDI

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayının açılması için gerekli olan, bin 248 delegenin salt çoğunluğunun sağlanmadığını iddia ederken, hazirun defterinde sadece 583 delege imzası bulunduğunu iddia etti.

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda devam ederken, kurultayda muhaliflerin itirazları üzerine arbede yaşandı.

Daha önce kurultay salondan dışarı çıkarılan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök’ün kürsü önünde, kurultayın "hukuksuz" açıldığı yönündeki itirazları devam etti. Gök, Divan Başkanlığı’na, kurultayın açılması gerekli sayıda delegenin hazirun defterini imzalamadığı gerekçesiyle itiraz dilekçesi vermek istedi. Bu sırada kargaşa yaşanırken, kürsüde konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu ise konuşmasına bir süre ara verdi. Salondakilerin yuhalamaları arasında yaşanan arbedenin ardından, Gök salon görevlileri tarafından ikinci kez dışarı çıkarıldı.

Salonun dışında basın mensupların açıklamada bulunan Gök, kurultayın hukuksuz olduğunu iddia ederken, kurultayın toplanması için gerekli olan en az 625 delege imzasına ulaşılmadığını ifade etti. Gök, kürsü önünde yaşananları anlatırken, "Dedim ki ‘itirazım var, bir saniye izin verin’ dedi. Ama ne konuşturuluyor, ne dilekçe alınıyor, iki sefer salondan dışarı çıkartıldım. Benim çalıştığım partim, ben partime hizmet ediyorum, ben 12 Milyon seçmene, CHP’nin gerçek tabanına hizmet etmeye çalışıyorum. Yanlış yapıldı, uyarmaya çalışıyorum ancak tekmeyle, kavgayla, küfürle, ceket yırtarak dışarı çıkartıyorlar. Hani demokrasi?" diye konuştu.

Elindeki kağıtları gösteren Gök, "Bakın arkadaşlar Parti Meclisi üyelerinin tutanakları var, tutanaklarda, genel başkan çıktığında dahi hazirunu toplamadılar. Hepsi usule, yasaya aykırı. Benim partim bu kadar hukuksuzluğa mahkûm edilemez, bu CHP bu kadar hukuk, demokrasi, yasa dışılığa uğratılmaz. Benim isyanım buna" dedi.

Gök, Olağanüstü Kurultay’ın açılması gerekli olan, 1248 delegenin salt çoğunluğu sağlanmadığını iddia ederken, "Kanunlara bakın, 3’te 2 aranır kanunda. 630 imzayı bulduk diyorlar, 630 imzayla açamazlar, bu kadar basit" dedi. Gök, 840 imza bulunduğunun da doğru olmadığını belirtirken, hazirun defterinde sadece 583 delegenin imzasının olduğunu iddia etti.

Gök, ardından arabasına binerek Arena’dan ayrıldı. Gök, "Geri gelecek misiniz" sorusuna yanıt vermedi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayının açılması için gerekli olan, bin 248 delegenin salt çoğunluğunun sağlanmadığını iddia ederken, hazirun defterinde sadece 583 delege imzası bulunduğunu iddia etti.

CHP’nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nda devam ederken, kurultayda muhaliflerin itirazları üzerine arbede yaşandı.

Daha önce kurultay salondan dışarı çıkarılan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök’ün kürsü önünde, kurultayın "hukuksuz" açıldığı yönündeki itirazları devam etti. Gök, Divan Başkanlığı’na, kurultayın açılması gerekli sayıda delegenin hazirun defterini imzalamadığı gerekçesiyle itiraz dilekçesi vermek istedi. Bu sırada kargaşa yaşanırken, kürsüde konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu ise konuşmasına bir süre ara verdi. Salondakilerin yuhalamaları arasında yaşanan arbedenin ardından, Gök salon görevlileri tarafından ikinci kez dışarı çıkarıldı.

Salonun dışında basın mensupların açıklamada bulunan Gök, kurultayın hukuksuz olduğunu iddia ederken, kurultayın toplanması için gerekli olan en az 625 delege imzasına ulaşılmadığını ifade etti. Gök, kürsü önünde yaşananları anlatırken, "Dedim ki ‘itirazım var, bir saniye izin verin’ dedi. Ama ne konuşturuluyor, ne dilekçe alınıyor, iki sefer salondan dışarı çıkartıldım. Benim çalıştığım partim, ben partime hizmet ediyorum, ben 12 Milyon seçmene, CHP’nin gerçek tabanına hizmet etmeye çalışıyorum. Yanlış yapıldı, uyarmaya çalışıyorum ancak tekmeyle, kavgayla, küfürle, ceket yırtarak dışarı çıkartıyorlar. Hani demokrasi?" diye konuştu.

Elindeki kağıtları gösteren Gök, "Bakın arkadaşlar Parti Meclisi üyelerinin tutanakları var, tutanaklarda, genel başkan çıktığında dahi hazirunu toplamadılar. Hepsi usule, yasaya aykırı. Benim partim bu kadar hukuksuzluğa mahkûm edilemez, bu CHP bu kadar hukuk, demokrasi, yasa dışılığa uğratılmaz. Benim isyanım buna" dedi.

Gök, Olağanüstü Kurultay’ın açılması gerekli olan, 1248 delegenin salt çoğunluğu sağlanmadığını iddia ederken, "Kanunlara bakın, 3’te 2 aranır kanunda. 630 imzayı bulduk diyorlar, 630 imzayla açamazlar, bu kadar basit" dedi. Gök, 840 imza bulunduğunun da doğru olmadığını belirtirken, hazirun defterinde sadece 583 delegenin imzasının olduğunu iddia etti.

Gök, ardından arabasına binerek Arena’dan ayrıldı. Gök, "Geri gelecek misiniz" sorusuna yanıt vermedi. (Kaynak: Milliyet)




Editör: TE Bilisim