Osmanlı Haneden defterine kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit`in torunu olan Neslişah Osmanoğlu`nun naaşı, Aşiyan Mezarlığı`nın girişinde cenaze aracından indirilerek aile yakınlarının omuzlarında defnedileceği yere getirildi.

Mezarlıkta yapılan törene, ``Neslişah Sultan``ın Mısır`da yaşayan oğlu Abbas Hilmi, Kızı İkbal Saviç, torunu Davut Hilmi, yeğeni Fazile Bernar, kuzeni Osman Selahattin Osmanoğlu ile Kayıhan Osmanoğlu, Harun Osmanoğlu, Osman Mayatepek, Kenize Murad, Ömer Reda, Salih Reda, Ömer Eroğan ve Arzu Enver Eroğan, Tarihçi İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı da katıldı.

Neslişah Sultan`ın naaşı, burada okunan dualar eşliğinde toprağa verildi. ``Neslişah Sultan``ın torunu Davut Hilmi`nin defin sırasında mezara toprak attığı görülürken, yurt dışından gelen yakınları da çiçek bıraktı.
Osmanlı Hanedanının son temsilcisi Neslişah Sultan son yolculuğuna uğurlandı. Neslişah Osmanoğlu, Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Neslişah Sultan, son yolculuğuna dualarla uğurlandı


Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdeddin`in ve son halife Abdülmecid Efendi`nin torunu Neslişah Sultan Osmanoğlu, Yıldız Camii`nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı.

91 yaşında vefat eden Osmanlı hanedanlık defterine kayıtlı son üye Neslişah Sultan Osmanoğlu için Yıldız Hamidiye Camii`nde cenaze töreni düzenlendi. Buradaki törene Osmanoğlu ailesi ve sevenleri katıldı. Cenaze törenine hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve vatandaşlar katıldı. Osmanoğlu`nun oğlu Abbas Hilmi Mümin ve kızı İkbal Saviç taziyeleri kabul etti. Bülent Arınç da öğle namazı öncesi camiye gelerek aileye taziyelerini iletti. Arınç daha sonra beraberindekilerle öğle namazını kıldı. Öğle namazının ardından Osmanoğlu`nun cenaze namazı kılındı. Namazın ardından Osmanoğlu`nun naaşı defnedilmek üzere Aşiyan Mezarlığı`na götürüldü.

Namaz sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bülent Arınç, Neslişah Sultan`ın vefatından dolayı üzgün olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan tarafından cenazeye katılmak üzere görevlendirildiğini belirten Arınç, "Üzüntülüyüz, çok değerli bir hanımefendiydi. 91 yaşında çileli bir hayattan sonra dünyaya veda etti. 3 yaşında hilafetin kaldırılmasından sonra Türkiye`den dışarı gönderildi. Mısır`dan sonra Türkiye`ye geldi ve hayatının kalan kısmına burada devam etti. Neslişah Sultan`ı her zaman büyük bir rahmetle anacağız. Üzüntümüz sonsuzdur. Mekanı cennet olsun." diye konuştu.

Arınç ve Günay`dan Neslişah Sultan`ın ailesine taziye ziyareti


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Neslişah Sultan Osmanoğlu`nun vefatı sebebiyle Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü`nde bulunan yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu. Arınç`tan kısa bir süre sonra taziye için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Yıldız Sarayı`na geldi.

Osmanlı`nın hanedan defterine kayıtlı son üyesi Neslişah Sultan Osmanoğlu, Yıldız Camii`nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cenaze törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, akşam saatlerinde Yıldız Sarayı`nda düzenlenen programa katıldı. Bülent Arınç, Mabeyn Köşkü`nde toplanan aile üyelerine taziyelerini iletti. Arınç ve beraberindekiler, bir süre Kur`an-ı Kerim tilavetini dinledi. Katılımcılara ikramda bulunuldu. Arınç içerdeyken Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Mabeyn Köşkü`ne geldi. Osmanoğlu`nun yakınlarına taziyede bulunan Bülent Arınç ve Ertuğrul Günay saraydan ayrıldı. Ziyaretler basına kapalı gerçekleşti. Bülent Arınç taziye ziyareti sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapsız bıraktı.


Kaynak: Zaman
Editör: TE Bilisim