Baba tarafından 32. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz Han ve oğlu son halife Abdülmecid Efendi'nin, anne tarafından son padişah Sultan Vahideddin Han'ın torunu Fatma Neslişah Sultan bu sabah 91 yaşında hayatını kaybetti.

Osmanlı hanedanının hayattaki 16 sultanından birisi olan Fatma Neslişah Sultan 4 Şubat 1921 tarihinde babasının Nişantaşı'ndaki sarayında doğdu. Hanedan üye ve mensuplarının 1924 Martında yurt dışına çıkarılması sırasında 3 yaşında bulunuyordu. Babası Şehzade Ömer Faruk Efendi Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu Sultan Abdülaziz Han'ın torunu, annesi Rukiye Sabiha Sultan ise Sultan Vahideddin Han'ın küçük kızıydı. Neslişah Sultan 26 Eylül 1940'ta Mısır hanedanından Prens Muhammed Abdulmunim ile evlendi.

Prensin 1952-1953 yıllarındaki 10 aylık Mısır kral naipliği döneminde o da Mısır Mısır naibesi oldu. Mısır'da cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte kral hanedan üyeleri ile birlikte sürgüne tabi tutuldu. Merhume Sultanın Abbas Hilmi (71) ve İkbal (68) isminde bir kızı ve bir oğlu, oğlundan da Sabiha (38) ve Davud (33) isminde iki torunu bulunuyor.

İstanbul'da sarayda doğan son sultan olan Fatma Neslişah Sultan 1924'te sürgüne tabi tutulanlardan hayatta kalan son sultandı. Sarayda doğan son şehzade Osman Ertuğrul Efendi ise 2009 yılında vefat etmişti.

Neslişah Sultan'ın cenazesi 3 Nisan 2012 Salı günü (yarın) Yıldız Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra aile kabristanına defnedilecek

Neslişah Sultan 91 yaşındayadı. 
MURAT BARDAKÇI "NESLİŞAH"I YAZMIŞTI

Gazete Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, 2011 Ekim ayında Everest Yayınları’ndan çıkan kitabı “Neslişah”'ta son Padişah Sultan Vahideddin’in kızı Sabiha Sultan ile son Halife Abdülmecid Efendi’nin oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi’nin ilk çocuğu Neslişah Sultan’ın görkemli hayatını anlatmıştı. Osmanlı Hanedanı’nın bir mensubuyla konuşularak yazılmış ilk biyografi olan "Neslişah", hem Osmanlı İmparatorluğu’nun fırtınalı son günlerine hem de Cumhuriyet’in kuruluşuna ışık tutması bakımından da önemli bir eser olarak öne çıkıyor.

Murat Bardakçı, HT Pazar'dan Gülenay Börekçi'ye "Neslişah"ı şöyle anlatmıştı:


 Neslişah Osmanoğlu, Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişiydi.

Mısır kral naipliği yapmış Prens Muhammed Abdülmunim’in eşi olan Neslişah Sultan, Osmanlı ailesinin en yaşlı ferdi ünvanını taşıyordu.

Neslişah Sultan, Ertuğrul Osman Osmanoğlu’nun 2009’daki ölümünden sonra Osmanoğulları ailesinin en yaşlı üyesi sıfatını almıştı.

Neslişah Osmanoğlu 91 yaşındaydı.

(Gazete Habertürk, TRT, Murat Bardakçı)
Editör: TE Bilisim