ÇOĞUNLUGUN SESİ VE SEMAZEN

ÇOGUNLUGUN SESİ

Söyleyin "cogunlugun sesi" kadar insana zarar veren ne olabilir? Hayattaki en büyük düsmanimizdir... "Ölüm" bile "cogunlugun sesi" kadar bize düsman degildir.. "Ölüm" ile hic bir zaman tanismiyoruz, yasamanin bittigi yerde baslayan seyi bilemeyiz. 

Son zamanlarda en nefret ettigim sözlerden biri olmaya basladi: "Millet karar verir"!!! Sanki bir tehtit gibi önümüze yigilan her seferinde, sanat ile ilgili bir sey demissin,- iyi demissin ya da kötü demissin mühim degil- , adam geliyor: "iyi olup olmadigina millet karar verir!!" diyor. Sözünü söylersin "yok! millet istemez!" , duygularini aktarírsin "millet almaz" vesaire.. Millet kim? kac kisi? Neden? Millet her konuda ayni yöne mi gider balik sürüsü gibi? En fazla ses en iyi ses midir? Neden bireyselligi göremedik? 

Cogunlugun sesi hayattaki en bilinmez derttir unutma... "Millet" savunucularina kanma. Cogunluga ise inanma. Ne , nezaman , ne kadar azinliktir, ne kadar cogunluktur kimse bilemez, hayatta degismeyen tek sey degisimdir, dogruyu ve gercegi kesfet, sözünü esirgeme emin oldugun konularda...

SEMAZEN

Yillar önce burada Mercan Dede´yi kiyasiya elestirmistim, kendisini davet ettigim Almanya´daki bir festivalimde , bir Club ortaminda herkesin elinde ickiler varken ,bira, mohito, cintonik, sigara dumani etrafi kaplamis iken, tuhaf bir etnik-tekno-dj-ney mishmash müzigi icinde aniden barin ortasinda milletin arasinda Semazen dans ettirmisti. Almanyadaki kendi festivalimde oldugu icin bu olay orayi terk etmistim. 

Gecen gün de Modern dans koreografi, Beyhan Murphy´yi elestirdim ; Cin ´e götürülen -bir milyon dolarlik bütceli- kültür bakanligi projesinde halay, Selamzen, Üsküdar, Hacibektas Veli, Klasik Orkestra, Kültür bakani, klarinet, modern dans, sulukule, harem, halay, bas, Adnan Saygun karisimi tuhaf bir corba olan bir istir... Modern Dans ayaklari altinda gayet Hükümetle iyi anlasan yaklasimlari icin elestirdik, okudunuz, yani 1 milyon dolari ona verecegine Türkiyede yüz tane iyi is yapabilirlerdi , her neyse.... (O projede de yine Semazen vardi) 

Gelelim konumuza:
Semazenlerin bu sekilde kullanilmasina ise bir ateist olmama ragmen itirazim var.
Bu insanlar Semazenleri kafaya göre, istedikleri ortamda kullaniyorlar. Üstelik bunu hic bir derinlik ve saygi olmadan yaptiklarindan eminim. Gercekten sufi kültürünü veya Mevlevi kültürünü iyi anladiklarini hic sanmiyorum. Her seyin göstermelik olduguna, hatta opurtinistce Semazenlerin kullanildigina inaniyorum, bütün bunlar gercek bilgilere ulasilmadan yapilmakta. Bir sey desen sanki Semazenleri dünyada en cok o seviyor. Peki Semazenler onu seviyor mu? Mohitonun, cintoniklerin viski, konyak, bira , sigara, tütün , purolarin arasinda, Semazen mutlu mu? Semazen dedigi gecede 300 euro ya sahneye cikarttigi beyaz elbiseli kendi etrafinda dönen adam mi? Yoksa, iktidara onu yakin hissettiren "aferin" dedirten, digerlerinin de itiraz edemeyecegi dolayisiyle körü olarak kullanabilecegi gise mi? Cevabi malum...
FAZIL
Editör: TE Bilisim