ÖĞRETMENLER GÜNÜ'NÜZ KUTLU OLSUN ÖĞRETMENİM!

Türkiye'de müzik, sinema, tiyatro ve televizyon dünyasının en tanınmış isimleri, unutamadıkları, hayatlarında iz bırakan, bugün oldukları yerde olmalarında payı büyük öğretmenleriyle ilgili anılarını 24 Kasım Öğretmenler Günü için Hürriyet'e anlattı.

AJDA PEKKAN:

Milli birlik ve beraberliğimizin, geleceğimizin teminatı olan öğretmenlerimizi, yalnızca 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde değil, her zaman hatırlamalıyız. Zira bizlerin ayakta kalmasını sağlayan bu eli kalemli, gönüllü ordudur...

KADİR İNANIR:
Benim bir abim vardı: Erdoğan. 18 yaşında elektrik çarpması sonucu kaybettik. O benim ilk öğretmenimdi. Bana daha okula başlamadan okuma yazma öğretmişti. Diğer çocuklar ne olduğunu anlamadan ben el yazısı yazmaya başlamıştım. Arif Öğretmenimiz beni en arkaya oturtur, her gün bir akide şekeri verirdi. Ne zaman Öğretmenler Günü olsa aklıma benim ilk abim gelir, çok hüzünlenirim.

BEHZAT GERÇEKER
Bundan beş yıl önceydi, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde oynuyorduk. Matine Suare arası bir çift geldi. Bana, “Sizi televizyon programında izledik. Orada ilkokul öğretmenimizi özlediğinizi söylediniz. İlkokul öğretmenimizin adı Şerefnur mu?” diye sordular. Ben de “Evet” dedim. “Buraya yakın bir yerde oturuyor ve sizin onun öğrencisi olduğunu, televizyon programında da özlediğinizi söyleyince sizi görmek istedi. Gelir misiniz?” dediler. Ben de hiç düşünmeden “Tabii, gidelim” dedim. Eve girdiğimde ismi Şerefnur olan ama kendisi benim öğretmenim olmayan çok tonton bir hanımla karşılaştık. Ben öğretmenimin ismini söyleyince kendisi zannetmiş ve beni görmek istediğini söylemiş. Ben de kendisini kırmamak için öğretmenim olmadığını söyleyemedim ve 1 saat kadar sohbet ettik. Bir hafta sonra bir başka oyunda seyircilerin arasına baktığımda tek tek ilkokul arkadaşlarımı gördüm. Onların arasında ilkokul öğretmenim Şerefnur Özüner de oturuyordu. Bana sürpriz yapmışlar. Ben de oyun sonunda sahneden inip öğretmenimin ellerinden öpüp sarıldım...

AYÇA VARLIER:

Annem 12 yıl Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü Başkanı’ydı. Bir sanatçı olduğu için öğretmenlik mesleğine küçüklüğümden beri çok merakım ve saygım vardı. Türkiye’ye 2003 yılında döndüğümde sevgili Yıldız Tunbul’dan şan eğitimi almaya başladım. Yıldız Hanım, Müjdat Gezen Sanat Okulu’nda şan öğrencilerine sahne estetiği, hareket ve dans eğitimi vermek üzere annemi ve beni asiste etmek için çağırdı. Annemin ne kadar müthiş bir öğretmen olduğunu bir kez daha anladım, çünkü ben de bir öğretmen adayı olarak ondan çok şey öğrendim.

IŞIL YÜCESOY:

Öğretmen bir ailenin çocuğuyum. Annem ilkokul öğretmeniydi. Babam da lisede müzik öğretmeni. Bende yıllar içinde drama hocası oldum. Öğretmenin, öğretmenliğin ne kadar kutsal ve özverili bir meslek olduğunu bilirim. Tüm öğretmenlerimin benden ne kadar genç olurlarsa olsunlar ellerinden minnetle öperim. Hepimiz öperiz. Bize bir kelimeyi öğretenin kölesi oluruz. Öğretmenler günümüz kutlu olsun. Her gün hem de. Tek güne sığdırılan günlerden olmasın gençler, bu sözüm de sizlere.

Işıl Yücesoy, İngilizce öğretmeni Sara Saylag ile görülüyor.

Yücesoy: Derslerde gizli gizli besteler yapardım...

Işıl Yücesoy “Edebiyat öğretmenim Süheyla hanım Kadıköy Kız Lisesi’nde bana çok şey katmıştır. Hiç öyle çalışkan bir öğrenci olamadım hayatımda. Sıkılırdım derslerde Gizli gizli besteler yapardım kafamdan. Ders bitince de unuturdum” diyerek ilginç bir itirafta bulundu.

Bir başka ilginç bir anınız var mı sorusuna Yücesoy; “Bir kez Biyoloji dersinde yüksek sesle söylemişim. Aa bir baktım ki öğretmenim dahil herkes ‘bu delirdi mi?’ gibilerinden bana bakıyor. “Pardon” dedim hemen utanarak Can’ım hocam “Pardonluk bir şey yok. Çok güzel bir sesin var, hadi söyle bir tane daha da dinleyelim” dedi.

CANER CİNDORUK:

Ortaokul yıllarımda hayatıma yön veren çok önemli bir öğretmenim var. Türkçe öğretmenim Hacriye Yengi, benimle çok ilgilendi. Durumumuz çok kötüydü, o bana her bayram yardımcı oldu. Adana’da okulda ben dereceye giriyordum, ortaokul birincisiydim. Çok çalışkan, sıkı bir çocuktum. O da benim özel ders almamı, üniversiteye teşvik anlamında ve tiyatro sahnesine de ilk çıkmama yardımcı olan insandır. Ortaokul da Türkçe öğretmenimiz bir oyun hazırladı ve ilk oyunuma ben 11-12 yaşımda çıktım. Benim üzerimde Hacriye Öğretmenimin emeği büyüktür. Hâlen de zaman zaman görüşürüz.

ASLIHAN GÜNER:

Öğretmen, çocuğun hayatındaki rol modeldir. Çünkü dünyada anne ve babadan sonra ilk onunla karşılaşırsınız. Benim için de öğretmenlerim rol modeldi.

Aslıhan Güner okulun bando takımında görülüyor.

Aslıhan Güner mavi okul önlüğü ve beslenme çantasıylabirlikte.

ASUMAN DABAK :

Öğretmenler Günü çok özel bir gün. Atatürk ne demiş: “Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır!” Bizler de durmadan onun açtığı aydınlık yolda ilerleyeceğiz. Okul yılları benim için çok güzel ve eğlenceliydi. Öğretmenlerimin emeği ve katkısı üzerimde büyüktür. Tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

BENNU YILDIRIMLAR
Tüm öğretmenlerimin ayrı ayrı yerleri var kalbimde. Onların hayata bakışları ve destekleri unutulamaz. İyi ki varlar ve var olmaya devam ediyorlar. Anne-babanızı seçemediğiniz gibi onları da seçemiyorsunuz. Ama bir de sizi gerçekten destekleyen ve tüm özelliklerinizi göz önünde bulundurup, bilgilerini aktaranlarla karşılaştığınızda hayat öyle kolaylaşıyor.

Bennu Yıldırımlar tiyatro oyununu izlemeye gelen öğretmeniyle birlikte.

Bennu Yıldırımlar yıllar sonra öğretmeni Ahu Ilgen ile tiyatro oyununda bir araya geldi.

Yıldırımlar "Hem anne-baba hem de öğretmenler konusunda şanslı olanlar açısından hayat yaşamaya değer. Mesleğini severek yapan ve insana değer veren tüm öğretmenlerin bu güzel gününü en içten dileklerimle kutluyorum." dedi.

MURAT SEREZLİ

Öğretmenler, ulusların geleceklerinin mimarlarıdır. Bireyin hem bilgisel, hem ahlaki, hem de erdemsel gelişiminde aile kadar önemlidir. Tüm halklar için, dönemin politik erkine bağlı değil de; çağdaş düşünceye, bilimsel gerçekliğe, insanlık onuruna, çevre bilincine, evrensel güzelliğe ve adalet ahlakına dayalı bir eğitim sistemi dilerim. Öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.

PINAR AYLİN
Okulda çok başarılı bir öğrenci olmama rağmen orta halli, kendini ancak kurtaran bir öğrenciydim. Sürekli ders çalışmazdım ama onun yerine dersi derste dinlemeyi tercih ederdim. İlkokul öğretmenim annem Hülya Aylin’di. İlkokulda tahtanın üzerine yazılan isimlerde hep benim adım vardı. Tahtaya genelde çoğunluk olarak erkek öğrenciler ve ben çıkardım. Annem öğretmenim olmasına rağmen hiçbir zaman bana diğer öğrencilerden farklı bir muamele yapmadı. Öğretmenlik çok kutsal bir meslek. Tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutlar, ellerinden öperim.

CEYHUN YILMAZ
Açıkçası ilk başlarda okula gitmenin babamla okul müdürünün bana karşı ortak kurdukları bir kumpas olduğunu düşünüyordum. Nasıl bir öğrenci olduğuma cevap vermek çok zor benim için. Çok parlak sayılabilecek bir öğrenci değildim. Lisedeyken cuma günleri tezgâhtar olarak çalışıyordum. Okula gitmiyordum. Bir gün elimde iki pantolonla kimya öğretmenim Melda Hanım’a yakalanmıştım. O an benim için unutulmazdı. Öğretmenler Günü hepimiz için ortak bir kavramdır. Tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutlarım.

BERNA LAÇİN

Ben ilkokuldayken üçüncü sınıfa kadar çok tembel bir öğrenciydim. Okulla bir türlü barışamamıştım. Sonra açıldım ve tüm okul hayatım boyunca çok başarılı bir öğrenci oldum. Elbette ki herkesin olduğu gibi benim de eğitim hayatımda benim için önemli olan iki tane öğretmenim vardı. Birincisi İzmit’te İPRAŞ İlköğretim Okulu’nda üçüncü sınıfa kadar devam eden, tembelliğimden kurtulup bana okulu ve derslerimi sevdiren Selahattin Bey. Ancak kendisinin soyadını hatırlayamıyorum. Diğeri de İzmir’de İnönü Lisesi son sınıftaki öğretmenim Erol Bakşi. Çok başarılı bir öğretmendi. Bana matematik tekniğini öğreten ve sevdiren tek kişidir.

AZRA AKIN:

Başta annemin, tüm öğretmenlerin ‘Öğretmenler Günü’ kutlu olsun.

SİNAN AKÇIL
İlkokulu bitirdiğim gün konservatuara koşup mutlulukla bu pozu vermişim ilk piyano öğretmenim Cana Gurmen’e. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere alın teriyle ülkemizi ayağa kaldıran tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.

İREM SAK
Öğretmenim, canım benim canım benim. ‘Öğretmenler Günü’nüz kutlu olsun!

BURCU KARA
Biliyor musunuz, benim babam aynı zamanda benim ilkokul öğretmenimdi.

TAN SAĞTÜRK
Ankara Devlet Konservatuvarı bölüm başkanı hocam İnci Kurşunlu son derece sert ve disiplinli bir öğretmendi. Tüm öğrenciler ondan çekinirdik. Gösterimize çok az bir zaman kala, ayağımı sakatladım. Hocam beni evine aldı. Portakal sularıyla, masajlarla sakatlığımı geçirmeye çalıştı. Tüm arkadaşlarım neredeyse hayatlarının şokunu yaşadı. 10 yıllık konservatuvar sürecimden küçük bir anı...

YAŞAR GÜNAÇGÜN
Öğretmenler Günü’nün benim için çok ayrı bir yeri vardır. Orta üçüncü sınıftaydım, 1985 yılının Öğretmenler Günü’nde ilk kez sahneye çıkıp şarkı söyledim. O günden beri de sahnelerdeyim. Bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

İPEK TUZCUOĞLU
İlkokul öğretmenimi çok severdim; Meral Hanım. Bir de okul müdürümüz Atalay Bey aklıma ilk gelen iki hocamdır. Meral Hanım okulun en güzel, en mesafeli, en bakımlı hocasıydı. Uzun boylu kendinden emin, müthiş derin bakışları olan harika bir kadındı... Hatta o çocukluk algımla “Okulun en güzel hocası benim hocam” diye çok gurur duyardım... Büyüdükçe tabii ki Meral Hanım’ın bu güzelliğinin dışında bana da vermiş olduğu iç disiplin, saygı ve eğitime olan özenini, sevgisini çok daha iyi anladım. (Hürriyet)

Editör: TE Bilisim