Sinema dünyasının en prestijli organizasyonu olarak kabul gören Oscar Ödülleri (TSİ) sabaha karşı sahiplerini buldu. Seth MacFarlane’in kendisiyle ve Hollywood yıldızlarıyla dalga geçerek açtığı törenin ilk ödülü her zamanki gibi En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde verildi. Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Alan Arkin ve Tommy Lee Jones’un adayları arasında olduğu ve büyük rekabete sahne olan En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Quentin Tarantino’nun “Django Unchained” filminde kelle avcısına dönüşen diş hekimi rolüyle Christoph Waltz’e değer görüldü.

TARANTINO, WALTZ’E YARIYOR

“Bir kahramanın yolculuğuna katıldık biz, buradaki kahraman Quentin. Sen bir dağa tırmandın, çünkü ondan korkmuyorsun” diyen Waltz, ikinci kez bir Tarantino filmiyle Oscar kazanmış oldu. Waltz 2010’da da “Inglourious Basterds” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanmıştı.

Açılışta, Oscar Töreni’nin sunuculuğu için kendisinin uygun görülmüş olmasına takılan Seth MacFarlane, Ben Afflect’in “Argo” ile En İyi Yönetmen Ödülü’ne aday gösterilmemesine gönderme yaparak izleyicileri kahkahalara boğdu: “Hikâye öylesine gizliydi ki Akademi filmin yönetmenini tanımıyordu.”

BELGESEL RODRIGUEZ’İ ANDI

En İyi Belgesel Ödülü ise yönetmeni Malik Bendjelloul’un “dünyaya gelmiş en iyi şarkıcılardan biri” olarak tanımladığı Sixto Rodriguez’in hikâyesini anlatan “Searching for Sugarman” filmine gitti. Bendjelloul’u ilk tebrik eden isimlerden biri de ünlü belgeselci Michael Moore oldu. Moore Twitter üzerinden “Tebrikler Detroit’in Rodriguez’i. En İyi Belgesel Oscar’ı “Searching for Sugar Man”e gidiyor” yazdı. “Searching for Sugar Man” şarkıları Güney Afrika’da ırk ayrımıyla mücadelenin marşları haline gelen Rodriguez’in hikâyesini anlatıyor.

“AMOUR” EN İYİ YABANCI FİLM

85’inci Oscarların belki de en kesin kategorisi En İyi Yabancı Film’di. Jennifer Garner ve geceye En İyi Kadın Oyuncu adayı olarak katılan Jessica Chastain’in açıkladığı ödül, Michael Haneke’ye değer görüldü. 70 yaşındaki Avusturyalı yönetmen, “Sen benim hayatımın merkezisin” diyerek 30 yıldır kendisine destek olan karısına teşekkürlerini sundu.

BOND’A YILLAR SONRA ÖDÜL


En İyi Ses Kurgusu Ödülü açıklanmadan önce Catherine Zeta-Jones, “Chicago” filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandıktan 10 yıl sonra “All That Jazz” şarkısını söyledi. Jones, filmdeki gibi siyah küt peruğuyla performans sergiledi. Sonrasında En İyi Film adayı “Les Miserables” ekibi, “One More Day”i seslendirdi ve uzun süre ayakta alkışlandılar.

En İyi Ses Kurgu Ödülü ise “Zero Dark Thirty” ve “Skyfall” filmleri arasında paylaştırıldı. “Skyfall”un ödül almasıyla 1965 yılından bu yana ilk kez bir Bond filmi ödül kazanmış oldu. En son “Thunderball” filmi Oscar kazanmıştı.

HATHAWAY HİÇ ŞAŞIRTMADI

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinin galibini, Oscar tarihinin en yaşlı Oscar’lı oyuncusu unvanını koruyan Christopher Plummer açıkladı. Ödül “Les Miserables” filmiyle Anne Hathaway’in oldu. Törende gözyaşlarına hâkim olamayan Hathaway “Siz müthişsiniz” diyerek film ekibine ve rol arkadaşı Hugh Jackman’a teşekkür etti. Kocasına da teşekkür eden Hathaway, “Hayatıma girdiğin an, hayatımın en mutlu anıydı” dedi.

SENARYOLAR “ARGO” VE “DJANGO UNCHAINED”E GİTTİ

En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü’nü açıklamak üzere sahneye boy farkları nedeniyle ekranda tuhaf bir görüntü yaratan Charlize Theron ve Dustin Hoffman geldi. Bu kategoride gülen ise “Argo” filmiyle Chris Terrio oldu. En İyi Özgün Senaryo Ödülü ise “Django Unchained” ile Quentin Tarantino’ya değer görüldü. Aynı ödüle 1995’te “Pulp Fiction” filmiyle değer görülen Tarantino, “Çok klas. Charlize benim komşum” dedi. Tarantino, tüm çalışan yazarlara şükranlarını sunmak adına müzik başlayana kadar sahneden inmedi. Ünlü yönetmen vedasını “Sağlıcakla kalın” diyerek yaptı.

FİLM TANRISINA TEŞEKKÜRLER


Gecenin en büyük ödüllerinden biri olan En İyi Yönetmen Oscar’ını Jane Fonda ve Michael Douglas açıkladı. 2006’da “Brokeback Mountain”la aynı ödüle değer görülen Ang Lee, bu kez “Life of Pi” filmiyle Oscar heykelciğini evine götürdü. Lee kabul konuşmasında, film tanrısına ve filmin çekimlerinde kendisine yardım eden 3 bin kişiye teşekkür etti.

LAWRENCE’I ALLAH KORUDU

Geçen yıl “The Artist” filmiyle En İyi Erkek Oyuncu seçilen yakışıklı Fransız aktör Jean Dujardin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı’nın “Silver Linings Playbook” filminden Jennifer Lawrence’a gittiğini açıkladı. Lawrence o kadar heyecanlıydı ki ödülünü almak için sahneye giderken tökezledi.

BİR REKOR DAHA


En İyi Erkek Oyuncu kategorisi de bir rekora sahne oldu. “Lincoln”deki performansıyla ödüle değer görülen Daniel Day-Lewis üçüncü kez En İyi Erkek Oyuncu seçilen ilk oyuncu oldu. Seth MacFarlane ödülü vermek üzere sahneye çağırdığı isim için “bir girizgâh yapmaya gerek yok” diyerek sahneden indi. Podyuma çıkan isim ise Meryl Streep’ti. Esprili bir kabul konuşmasına imza atan Day-Lewis “Aslında Margaret Thatcher’ı ben oynayacaktım, Streep de Steven Spielberg’ün Lincoln için ilk tercihiydi” dedi. Ünlü aktör, yıllar içinde canlandırdığı karakterlerden bahsederken “Karım ‘tuhaf eşlerle’ yaşamak durumunda kaldı” dedi.

VE BÜYÜK ÖDÜL...

Gecenin en büyük ödülünü ise Beyaz Ev’den Los Angeles’taki törene canlı bağlanan Michelle Obama açıkladı. Büyük çekişmenin yaşandığı En İyi Film kategorisinin kazananı ise Ben Affleck’in yönettiği “Argo” oldu. Ben Affleck, Steven Spielberg’ü “dahi” olarak tanımlarken, “Argo”da emeği geçen herkese teşekkür etti. Affleck gözyaşlarını tutmaya çalışarak “Hayatta nasıl devrildiğiniz önemli değil. Önemli olan tek şey, ayağa kalkmaktır” dedi.

Bu yıl 85'inci kez dağıtılan Oscar Ödüllerinin tüm kazananları...

Life of Pi: En İyi Yönetmen'le birlikte dört ödül.

Argo: En İyi Film'le birlikte üç ödül.

Les Miserables: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'yla birlikte üç ödül.

Django Unchained, Lincoln, Skyfall: ikişer ödül.


TÜM ÖDÜLLER


En İyi Film: Argo – Grant Heslov, Ben Affleck ve George Clooney
En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis – Lincoln
En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence – Silver Linings Playbook
En İyi Yönetmen: Ang Lee – Life of Pi
En İyi Özgün Senaryo: Django Unchained – Quentin Tarantino
En İyi Uyarlama Senaryo: Argo – Chris Terrio
En İyi Özgün Şarkı: Skyfall – Adele Adkins ve Paul Epworth
En İyi Film Müziği: Life of Pi – Mychael Danna
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Lincoln – Rick Carter ve Jim Erickson
En İyi Kurgu: Argo – William Goldenberg
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anne Hathaway – Les Misérables
En İyi Ses Kurgusu: Zero Dark Thirty – Paul N. J. Ottosson ve Skyfall – Per Hallberg ve Karen Baker Landers
En İyi Ses Miksajı: Les Misérables – Andy Nelson, Mark Paterson ve Simon Hayes
En İyi Yabancı Film: Amour – Michael Haneke
En İyi Belgesel: Searching for Sugar Man – Malik Bendjelloul ve Simon Chinn
En İyi Kısa Belgesel Film: Inocente – Sean Fine ve Andrea Nix Fine
En İyi Kısa Film: Curfew – Shawn Christensen
En İyi Makyaj ve Saç: Les Misérables – Lisa Westcott ve Julie Dartnell
En İyi Kostüm: Anna Karenina – Jacqueline Durran
En İyi Görsel Efekt: Life of Pi – Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan de Boer ve Donald R. Elliott
En İyi Sinematografi: Life of Pi – Claudio Miranda
En İyi Animasyon Filmi: Brave – Mark Andrews ve Brenda Chapman
En İyi Kısa Animasyon Filmi: Paperman – John Kahrs
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz – Django Unchained


Editör: TE Bilisim