Türk Sineması’nın efsane ismi Hülya Koçyiğit, TRT 2 ekranlarında yayınlanan “Film Gibi Hayatlar” programında sinemamızın değerlerini ağırlamaya devam ediyor. Koçyiğit bu hafta “Hayatımda çok önemli bir yeri olan, Yeşilçam’ı sırtında taşımış gerçek bir sinema emekçisi” dediği Temel Gürsu’yu ağırladı. Koçyiğit, yönetmen, senarist ve yapımcı olarak Türk Sineması’nda 118 filme katkı sağlayan Gürsu ile sinemamızın tarihine dair çok özel bir sohbete imza attı.

Temel Gürsu’nun çocukluğuyla başlayana sohbette Gürsu “Biz memur çocuğuyuz, ömrümüz tayinlerle o şehirden bu şehire kamyon sırtlarında dolaşmakla geçti. Ben hiçbir okulda iki sene üst üste aynı sınıfı okumadım, her sene arkadaş grubum, öğretmenlerim değişti” derken İstanbul’a geldikleri dönemde abisi ünlü sinema oyuncusu Tanju Gürsu’nun Artist Dergisi’nin yarışmasına katıldığını ve Filiz Akın’la birlikte birinci seçildiklerini belirtti. Kendisinin de yazın çalışmak üzere Acar Film stüdyolarına gittiğini ve bir daha setlerden kopmadığını anlatan Gürsu, abisinin aktör olarak sektörde büyüdüğünü, kendisinin de işin mutfağına girdiğini söyledi.

Asistanlık Yılları

Sinema sektöründe her alanda çalıştığını belirten Temel Gürsu en keyiflisinin ise montaj kısmı olduğunu belirtti. Gürsu; Atıf Yılmaz, Memduh Ün, Halit Refiğ, Metin Erksan, Ülkü Erakalın, Süreyya Duru, Aram Gülyüz, Orhan Elmas, Tunç Başaran, Ertem Eğilmez, Orhan Aksoy gibi en ünlü yönetmenlerle çalıştığını ve hepsiyle gönül bağı olduğunu da söylerken, asistanlık yıllarını ve anılarını programda anlattı.

Hülya Koçyiğit filmleri Yunanistan’ı yıkıp geçiyordu

Temel Gürsu, Hülya Koçyiğit’le birlikte çalıştıkları filmlerden bahsederken Koçyiğit’in başrolde olduğu filmlerle ilgili dönemin ilginç anekdotlarını da Film Gibi Hayatlar programında paylaştı “Senin Yunanistan’da seyirci potansiyelin çok büyüktü, filmlerin adeta Yunanistan’ı yıkıp geçiyordu, oradan bize prodüktörler geliyordu bir tanesi ‘Hülya Koçyiğit’le ‘I Oraia tou Peran’ ı yapın diyordu yani ‘Beyoğlu Güzeli’ zamanında yapılmış ve çok beğenilmiş. Ertem Eğilmez senaryo yazdırdı, asistanı olarak ta bana verdi çekim için planlamayı yap dedi. Yaptım getirdim ‘Beğendin mi dedi?’ dedi, ‘Daha iyisi olabilirdi’ dememle birlikte sinirlendi Ertem Abi vurdu kapıyı çıktı. Herkes bana bakıyor ne yaptın diye ne yapayım sordu fikrimi söyledim. Sonra geldi Ertem Abi ‘Ne yapacağız?’ dedi ‘Sürtük’ü çeksek keşke dedim. ‘Olur mu?’ dedi ‘Tekrar etmem’ dedi yine sinirlendi gitti. Ertesi sabah geldi, elinde ‘Sürtük’ filminin senaryosu, çalışmalara başladık, çektik, film rekor kırdı, sinemaların önünde kuyruklar oluştu. Gurur duyduğum bir projedir.”

Yeşilçam filmlerinin hikayeleriyle devam eden sohbette Temel Gürsu, 24 yaşında yönetmenliğe geçiş anlarını ve Ertem Eğilmez’in kendisini nasıl yönlendirdiğini de Hülya Koçyiğit’le paylaştı. Gürsu, ilk filmi 1970 yapımı ‘Dikkat Kan Aranıyor’da da rol alan Ekrem Bora ve Süleyman Turan’ın kendisi için vazgeçilmez iki değer, iki oyuncu olduğunun altını da çizdi.

Temel Gürsu “Ben ustalardan çok şey öğrendim, şimdilerde üniversitelerde sinema ve televizyon bölümleri var geçenlerde bir üniversiteden ders vermem ile ilgili teklif geldi. ‘Kim dedim sinema bölümünün başkanı, bölümde kimler var?’ Cevap geldi ‘Biz de sinemacı yok veteriner bir arkadaşı başkan yaptık.’ Bunu küçümsediğim için söylemiyorum, bu konu bir üniversitede ders olacak niteliktedir.

“Orhan Gencebay Teklifimi Kabul Etmeyince Ferdi Tayfur Sinema Yıldızı Oldu”

Ferdi Tayfur’un sinemaya adım attığı ilk filmin yönetmenliğini de üstlenen Temel Gürsu, yapımcı Hulki Saner’den aldığı teklifi ‘Film Gibi Hayatlar’ programında anlattı. Filmi için oyuncu arayan Gürsu, önce yakın arkadaşı olan Orhan Gencebay’a gittiğini, Gencebay’ın Gülşah Film ve Erman Film’le olan anlaşması nedeniyle üçüncü bir anlaşma yapmamasından sonra arayışa girdiğini belirtti. Plakçılara gittiğini ve Çeşme plağını dinlediğini belirten Gürsu sesten etkilendiğini, araştırdığını söylerken Hulki Saner’le de bu durumu paylaştığını söyledi. “Etkilenen Hulki Abi bir gün Ferdi Tayfur’u getirtti ve tanıştırdı benimle ‘Beraber çekeceksiniz filmi’” dedi. Filmin yayınlanmasının ardından adeta kıyamet koptuğunu belirten Gürsu çok büyük hasılat yaptıklarını ve dolasıyla da devamında bir çok filmin daha geldiğini söyledi. Gürsu, Ferdi Tayfur’la yakaladığı başarının ardından birçok şarkıcıyla da film çektiğini belirtti.

Hülya Koçyiğit’in sunumuyla film gibi hayatıyla Temel Gürsu’nun konuk olduğu “Film Gibi Hayatlar” çok özel bir bölümle 19 Ocak Pazar günü saat 12.00’de TRT2’de.

Editör: TE Bilisim