Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) bu sezon uygulamaya koyduğu ve büyük tartışmalara yol açan Spor Toto Süper Final’in ilk maçı olan Beşiktaş-G.Saray derbisinin olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmesinin ardından maçın 16 Nisan Pazartesi günü saat 20.00’de oynanacağının açıklanması yeni bir tartışmayı başlattı.
TFF, “Futbol Müsabaka Talimatı”nın 18. maddesini dikkate alarak derbinin 16 Nisan’a alındığını açıklamasına karşın bu maddedeki ‘ince’ bir nokta gözlerden kaçmadı.

Talimata göre hakem kararıyla ertelenen maçların bir sonraki gün aynı yer ve saatte oynanması gerekiyor. Ancak TFF, Süper Final Şampiyonluk Grubu’nda 15 Nisan günü saat 19.00’da oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor maçını dikkate alarak, talimattaki maddede yetkiyi kendisine veren ince bir unsuru devreye soktu. Böylece elverişsiz hava koşulları nedeniyle bir sonraki güne kalması gereken Beşiktaş-Galatasaray derbisi 16 Nisan Pazartesi gününe ertelendi.

Talimatın 18. maddesinin 2. fıkrasında “Müsabakalar elverişsiz hava koşulları dışında, ancak zorlayıcı sebeplerle başka bir güne ertelenebilir” ifadesi yer alıyor.

Aynı maddenin 5. bendinde de “Hakem, elverişsiz hava koşulları sebebiyle müsabaka başlama saatinden iki saat veya daha az bir süre kaldıktan sonra müsabakayı bir sonraki gün müsabaka saatine kadar erteleyebilir” deniyor.

Yine 18. maddenin 6. fırkasındaki, “Ertelemeyi gerektiren zorunlu sebeplerin bulunup bulunmadığını takdiri müsabakanın hakemine aittir” ifadesi ise TFF’nin derbi tarihini 16 Nisan’a almasını daha da tartışmalı bir hale getirdi.

Ancak TFF yönetimi “Futbol Müsabaka Talimatı”nın 18. maddesindeki 7. fıkrasındaki “Elverişsiz hava koşulları nedeniyle gününde oynanmayan veya yarıda kalan müsabakalar TFF tarafından ayrı bir karar alınmamış ise ertesi gün oynanır. Elverişsiz hava koşalları nedeniyle hakem kararı ile ertelenen müsabakalar ertesi gün aynı yer ve saatte oynanır” ifadesinin içindeki “TFF tarafından ayrı bir karar alınmamış ise” unsurunu işleterek  derbiyi 15 Nisan günü yerine 16 Nisan’a aldı.
 
Bu noktada TFF’nin naklen yayınlar nedeniyle Beşiktaş-Galatasaray maçının, 15 Nisan’daki Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasıyla çakışmaması için bu kararı aldığı öğrenildi.

Kaynak: CUMHUR ÖNDER ARSLAN - Cumhuriyetspor.com.tr 
Editör: TE Bilisim