Bu yıl açılan temsilcilik ve şubeler aracılığı ile İstanbul dışında da pek çok etkinliğe imza atacak olan Down Türkiye etkinlikleri şöyle;

21 Mart Cumartesi;
 
1.      Tokat Şubemiz ailelerimiz ve çocuklarımızla saat 13:00'da Niksar Kavşağında buluşarak Novada AVN'ye kadar  dostluk yürüyüşü gerçekleştirdikten sonra NOVADA AVM'de Mürettebat Müzik grubu, ikramlar ve yüz boyama etkinliği ile Dünya Down Sendromu Gününü kutlayacak.
 
2.      Ankara Şubemiz Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Yıldız Kenter Tiyatro Salonu'nda Yenimahalle Belediyesinin desteği ile düzenlediği 5. Down Sendromu Semineri ile uzman, aile ve öğrencilerden oluşan 400 kişiye Down sendromunu çeşitli alanlarda tanıtacak. Seminere konuşmacı olarak  Dr. Fzt. Gönül Arısoy - Down Sendromlu Çocuklarda Fizyoterapi  - BMS Metodu;  Av. Işıl Bağatur - Eğitim Hakkı ve Özel Eğitim;  Dr. Fzt. Numan Demir - Yutkunma Problemleri ve Terapatik Yaklaşımlar; Prof. Dr. İbrahim Diken - "Eğleniyorum, Öyleyse Öğreniyorum" Nitelikli Ebeveyn-Çocuk Etkileşimi ; Prof. Dr. Koray Boduroğlu - Down Sendromu ve Hayat Boyu Sağlık; Dernek Bşk. Yrd. Fulya Ekmen - Kariyer ve Bağımsızlık Şart! Peki Nasıl? konuları ile katılırken Dernek Yön.Kur.Üyesi Av.Ali Ulusoy  ve Oğlu Ozan Ulusoy şiirler ile nasıl önyargıları yıktıklarını anlatarak ailelere umut dolu bir yol haritası çıkaracak.  Seminerin bir diğer önemli noktası Down sendromlu 6 gencin bir panel ile kendi hayatlarını, başarılarını, hayallerini anlatacak olması.
 
22 Mart Pazar;
 
1.      İstanbul'da Dünya Down Sendromu Günü Kutlama Partisi düzenleniyor. Hilton Bomonti Otel’in ana sponsorluğunda Down sendromlu çocuklar, gençler ve aileleri bu büyük kutlamaya misafir olacak. 700 kişinin katılacağı miniklerimiz  için şişme oyun parkları, yüz boyama ve animasyon ekibinin yer aldığı bu müthiş partide; gençlerimiz Bremen Mızıkacıları'nın canlı performansı ile keyifli dakikalar yaşarken, Noname Müzik grubunun müzikleri ve Cue İstiklal'in Dj'leri ile coşacaklar. Bu etkinliğimizin kontenjanı doldu.
 
2.      Ankara Şubemiz, Ankara Volkswagen Fun Clup ve Ankara Çayyolu Rotary ile Dünya Down Sendromu Günü'nü kutlamak için 13:00'da Bahçelievler, Anıtpark'da ailelerimizi ve çocuklarımızı bekliyor. Müziklerle dans edeceğiz ve rengarenk volkswagenlerle dolaşacağız.
 
 
 
Down Sendromu Derneği : 

2009 yılında faaliyetlerine Down Türkiye adı ile bir platform olarak başlayan Down Sendromu Derneği 2011 yılında dernekleşmiştir. 20 yıldır DS'lulara gönüllü olarak çeşitli alanlarda destek vermiş kişiler tarafından kurulan dernek bu tecrübe ile 5 yıl gibi kısa bir sürede  Down sendromlu insanlar için her alanda algıları değiştiren projelere imza atmış, pek çok konuda öncü olmuş, Türkiye’nin farklı illerinde şubeleşerek Down sendromlu çocuğu olan ailelerin birleşmesine destek olmuştur. İş koçluğu ve eğitim başta olmak üzere, sağlık, toplumsal farkındalık, uluslararası ağ kurulması gibi pek çok farklı konuda çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

EDSA - European Down Syndrome Association'ın Yönetim kurulunda yer alan derneğimiz  DSI - Down Syndrome International'ın da üyesidir. Başkanımız Gün Bilgin DSI tarafından 2009 yılında Down Sendromu Türkiye Büyükelçisi ilan edilmiştir. 2014 yılında da kendisine Down sendromu için yaptığı çalışmalardan dolayı üstün başarı ödülü verilmiştir.

Tüm etkinlikleri ile Down sendromlu bireylerin ve ailelerin hayatlarına bir değer katmayı ve toplumun engellilere bakış açısını değiştirerek toplumsal yapının olumlu gelişmesine katkı sağlamayı hedefleyen derneğin bu hedef doğrultusunda başardığı ilkler, yıllık etkinlikleri ve uluslararası faaliyetleri hakkında tüm detaylara www.downturkiye.com adresinden ulaşabilirsiniz.
 
Down Sendromu nedir: Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken DS'lu bireylerde bu sayı 21. Kromozomun 3 adet olması nedeniyle 47 olmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80’i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye’de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 DS’lu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur
Editör: TE Bilisim