Acı haberi ilk olarak sosyal medya hesabından sanatçı Ali Kocatepe duyurdu.

Ali Kocatepe; Ajda Pekkan ve Seyhan Karabay ile birlikte fotoğraflarını paylaşarak, müzik dünyasının usta isminin vefat ettiğini açıkladı.

Usta müzisyen Seyhan Karabay 74 yaşında yaşamını yitirdi. Türk müziğinin birçok ismiyle yolu kesişmiş olan Karabay Bodrum'da yaşıyordu.

Karabay, 1968-1970 yılları arasında Cem Karaca ile beraber Apaşlar grubunda gitar çaldı. 70'lerde ise yine Cem Karaca ile Kardaşlar grubunu kurdu. Seyhan Karabay 70'li yıllarda Ersen Dinleten ile birlikte 'Deniz Üstü Köpürür' adlı eserde birlikte çalıştılar.

SEYYAL TANER İLE DE ÇALIŞTI

70'li yıllarda sinema filmlerinde de oynayan Karabay, Seyyal Taner ve Sedat Avcı ile de 25. Saat grubunu kurdu. Müzisyen 1983 yılından beri Bodrum'da yat kaptanlığı ve tekne kiralama gibi işler yapıyordu.

60'lı ve 70'li yılların usta isimleri bir arada. Kadro da kimler yokki..

Cem Karaca, Zafer Dilek, Yasemin Kumral, Asu Maralman, Taner Özgür, Berkant, Selçuk Ural, Ayzer Danga, Ceylan Ece, Seyhan Karabay, Erol Büyükburç, Zeliha, Ersen, Edip Akbayram, Arda Kardeş, Esin Engin, Füsun Önal, Cengiz Teoman, Erol Evgin, Ömür Göksel, Fehiman,  Rıza Silahlıpoda, Fatoş Balkır, Şenay, Ayla, Cahit Berkay, Şerif Yüzbaşıoğlu. 

(Hey Dergisi Arşivi)

Seyhan Karabay, Cem Karaca ve Apaşlar Grubu'nda.

Seyhan Karabay, Cem Karaca'nın grubundan ayrıldıktan sonra Ersen Dinleten ile birlikte çalışmaya başladı.  Sanatçı 1972 yılında Ersen'in  'Kozan Dağı' & 'Kara Yazı' adlı 45'lik plağının müziklerinde yer aldı. 'Kozan Dağı' adlı şarkı büyük ilgi gördü. Anadolu Rock müziğin en önemli eserlerinden birisi haline geldi.

SEYHAN KARABAY kimdir?

1946 yılında doğmuş olan Karabay, mandolin ve akordiyonla müziğe başladı. Uğur Dikmen ve Cahit Berkay'la 60'ların başında amatör bir grup kurmuş olmasının yanında babasının tiyatrosunda da müzisyenlik yaptı. Çeşitli orkestralarla profesyonelliğe adım atan Karabay'ın Karaca'yla çalışmaları Apaşlar'la başladı. Kardaşlar'da grubun sesörgüsüne ıklığ ile getirdiği katkı, Kardaşlar'ın özgün bir Anadolu Pop oluşumu olmasında büyük rol oynadı. Cem Karaca ile çalışmayı bıraktıktan sonra Ersen Dinleten ile çalışmaya başladı. 1972 yılında Ersen'in 'Kozan Dağı & Kara Yazı' 45'lik plağının müziklerinde yer aldı.  'Kozan Dağı' Ersen'e büyük şöhret getirdi.  Ersen-Kardaşlar döneminin sonunda grubun gerçek anlamda dağılmış olmasına rağmen kendi adı altında Kardaşlar'ı devam ettirmek istedi. 1974 yazına doğru Aydın Çakuş (gitar), Ali Rıza (bağlama, yaylı tambur, cura, vurgulu tambur) ve Ayzer Danga (davul)'dan oluşan yeni Kardaşlar'ı kurdu. Bu güçlü fakat kısa ömürlü kadroyu takiben topladığı yeni Kardaşlar ile Selda'ya eşlik etti. Bu kadroda Atilla Engin (vurmalılar), Nuri Bora (gitar) ve Elvan Aracı (trombon, bağlama, org) bulunuyordu. Selda ile beraber bir parça kaydeden bu grup hemen dağıldı. Ekim 1974'te kendisinin ve Perihan Savaş'ın oynadığı "Gerçek" filminin müziklerinden oluşan "Nem Kaldı?" 45'liği, Seyhan Karabay-Kardaşlar adına çıktı. Şubat 1975'te Ahmet Güvenç (bas), Tahsin Ünüvar (flüt), Deniz Dündar (davul), Yalçın Gürbüz (org) ve Samim Boztaş (gitar)'dan oluşan yeni bir Seyhan Karabay-Kardaşlar kadrosu topladı. Kısa süre içinde bu kadronun ritm bölümü, bas gitara Özkan Uğur'un katılımıyla yeniden şekillendi ve 1975 ilkbaharının ortalarına doğru bu kadroyla "Kan Davası" 45'liği kaydedildi. "Nem Kaldı?" ve "Kan davası", müzikal olarak oldukça sağlam iki 45'likti ama Kardaşlar da artık Kardaşlar olmaktan çıkmıştı. Bu kadronun kısa süre içinde dağılması üzerine Nurhan Özcan (gitar), Akay Temiz (davul) ve Harun Kolçak'la (bas( beraber kurulan son Kardaşlar'ın da 1975 sonbaharında dağılmasıyla bir efsane sona erdi. Karabay 1977'de Seyyal taner ve Sedat Avcı'yla 25.Saat adlı grubu kurdu.

Editör: TE Bilisim