Daha önce kısa film, belgesel ve videoart işlerinden tanıdığımız Elfe Uluç’un ilk uzun metrajlı filmi Aziz Ayşe, bu yıl 19’su gerçekleştirilecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘ulusal yarışma’ bölümünde prömiyerini yapacak. Film mağdur insan gruplarını anlatıyor: fakirleri, çöp toplayıcılarını, travestileri ve kadınları… Ahlakın, deliliğin, iyilik yapmanın yalan söylemenin çelişkilerine odaklanıyor. Kamerayı da bir yalan makinesi gibi kullanıp orjinalle taklit arasındaki ilişkiyi sorguluyor :orjinal kadın ile taklit kadın, orjinal oyuncu ile taklit oyuncu, orjinal gerçekle taklit gerçek : yani “yalan…” Yalan yani gerçeğin söylenebilen tek şekli ve/ya söylenebilen tek gerçek, Ayşe, çöplerden kazandığını aç kalmak pahasına hayır kurumlarına, camiye, Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan bir kâğıt toplayıcısıdır. Erkek görünümünün altında içinde bir kadın ruh hali ve hissiyatı taşır. Bir tesadüfle bir gün bir çiftin hayatına girer.Ve kendi de dahil bu üç kişinin kimliklerin ve hayatlarının değiştiği bir yolculuk başlar.

Film İstanbul’un ‘çöplükleriyle köpükleri’, en fakir ve en seçkin semtlerin arasında bir yakadan diğerine yolculuk ediyor. Bir tarafta Tarlabaşı,Avcılar otobanında kötü yolda çalışan kızlar,diğer tarafta Boğaz, Gümüşsuyu, medya kuleleri… 
Maddeyi (çöpü) Ayşe maddeye (paraya) değil maneviyata (yardıma) dönüştüren bir kadınsı bir modern çağ peygamberinin peşinde, ve tüm bunları da sorgulayan bir kamera eşliğinde….

Filmin değişik oyuncu kadrosu
Kağıt toplayıcısı Ayşe’nin (Melikşah Yardımcı) kendini canlandırdığı filmin başrollerinde Feride Çetin ve Engin Altan Düzyatan bulunuyor. Filmin prömiyeri yarışmaya seçildiği 19. Adana Altın Koza Ulusal Film Festivali sırasında gerçekleşecek. Aziz Ayşe’nin değişik bir oyuncu kadrosu bulunuyor: ‘Cadının Bohçası’ adlı otobiyografik oyunu ile tanınan ayrıca Taraf gazetesindeki yazılarından tanıdığımız, tek kişilik tiyatrosuyla yalnızca ülkemizde değil dünyanın her yerine davet edilen politik sanatçı Esmeray, Aydın Esen gibi müzisyenlerle çalışmalarından da tanıdığımız jazz müzisyeni Şenol Küçükyıldırım, Ferhan Şensoy tiyatrosunun oyuncularından Orhan Ertürk ve Cenk Sözeri yer alıyor. Filmin özgün temaları fransız elektronik müzik kompozitörü Pascal H. Lesport’a ait. Filmde David Darling, Nil Karaibrahim, Hande Yener, Zeki Müren, İncesaz, Ajda Pekkan, Mercan Dede, Bogatini gibi sanatçıların parçaları yer alıyor.
Ayşe’yi canlandıran Melikşah Yardımcı
Ayşe rolü ile kendini canlandıran Melikşah Yardımcı, Muş doğumlu. Dedeleri İran’dan, evliyalar, ermişler sülalesinden geliyor. Dolapdere’de Ayşe’ye yardımlarından ötürü Aziz lakabı takılması gerçeğe denk düşmüş bir tesadüf aslında. Film, hepimizin, modern ve yalnız insanların çöpünü toplayan ve o çöpü sevgi olarak geri dönüştüren bir modern çağ ermişini anlatıyor.Ayşe maddeyi maddeye değil maneviyata dönüştürmeyi akıl eden bir efsanevi bir kişilik. Filmde de oyuncuları, gerçeği, her şeyi değiştiriyor Ayşe.

Filmin ayrıntılı konusu…
Ayşe, çöplerden kazandığını aç kalmak pahasına hayır kurumlarına, camiye, Mehmetçik Vakfına bağışlayan bir kağıt toplayıcısıdır. Erkek görünümünün altında içinde bir kadın ruh hali ve hissiyatı taşır. Bir tesadüfle bir gün bir çiftin hayatına girer.Ve kendi de dahil bu üç kişinin kimliklerin ve hayatlarının değiştiği bir yolculuk
başlar. Ayşe işgal ettiği sahipsiz bir evi elinden almak için komşularının onu öldürmek istemelerinden korkar. Medyada önemsiz bir işi olan Elif Ayşe ile tanışınca büyülenir. Bir anda bir belgesel film çekmeye soyunur. Amerika'da okumuş, Türkiye'de tutunmakta zorlanan uzun surely sevgilisi Murat, Elif'i hem kaybetmekten korkacak, hem kıskanacaktır.
Küllenmekte olan ilişkileri bir sınava girer. Murat Elif'e ilk kez büyük bir konser aldığı yalanını söyler. Elif içinde bastırdığı başka bir kadının sesini duymaya başlamış, değişmiştir. Murat'tan etkilenmez, işine asılır; Belgesel yönetmeni olmaya karar vermiştir; Murat'tan ayrılır... Bu olaydan sonra Murat'a gerçekten büyük bir konser teklifi gelir.Yalanı sanki gerçek olmuştur...
Ölüm tehdidi hisseden Ayşe ise komşularının kendisini sürekli izlemelerinden şikayet eder. Bir evde namuslu bir şekilde yaşamasına kimsenin karışmamasını istemektedir… Elif, Ayşe’yi komşulardan korumak için belediyeden bu evin ona  tahsis edilmesini sağlar. Dolapdere’deki bu binada 20 yıldan fazla bir süredir yaşadığı için kendisine izin verilir. Ayşe çok mutlu olur, evi boyar, rasta saçlarını keser, sıradan bir yaşama başlar…Fakat içindeki gözetlenme duygusundan kurtulamaz. Ve bir gün  evi terk eder. Eski kılıklarıyla, geldiği sokaklara döner…Belediye sahipsiz evleri yıkmaya başlar, Ayşe’nin evi de yıkılır…

Elif bir belgesel yönetmeni, Murat başarılı bir müzisyen, Ayşe de eskisi gibi sokaklarda yaşayan bir kağıt toplayıcısı olarak yaşamlarına devam ederler.


Yönetmen / Director - Elfe Uluç

Lise eğitimine Paris’te Notre Dame de Sion Lisesi’nde başlayan Elfe Uluç, İstanbul Saint Benoit Lisesi’nden mezun olmuştur. Sorbonne Üniversitesi’nde sanat tarihi lisansını ve sinema yüksek lisansını yaptıktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Leos Carax, Roman Polanski, Alain Dahan, Yavuz Özkan gibi yönetmenlerin yapım ekiplerinde görev almıştır. 20’ye yakın reklam filminde yönetmen yardımcılığı yapmıştır. Senaryo yazarlığı da yapan Uluç, oyuncu olarak sinema filmlerinde ve tiyatro oyunlarında rol aldı. Film eleştirileri “Bande A Part” ve “25.Kare”de yayınlanan Uluç’un, yönetmenliğini yaptığı kısa ve orta metraj filmleri bulunmaktadır. “Aziz Ayşe” yönetmenin ilk uzun metraj filmidir.


ELFE ULUÇ FİLMOGRAFİ


SİNEMA FİLMLERİ
‘AZİZ AYŞE’ FRANSIZ-TÜRK ORTAK YAPIMI (2012)
‘AZİZ’ KISA FİLM (2007)
‘KARIN AĞRISI’ KISA FİLM (2006)
‘UTANGAÇ’ ORTA METRAJ (2005)

VİDEO FİLMLERİ
‘SEVİM BURAK’ NON GALERİ (2010)
‘CYBER-OMER’ 2D ANIMASYON (2006)
‘AZİZ-A’ (2005)
‘ROCK’ÇI ÇÖPÇÜLER’ (2005)
‘AYŞE VE AKTÖRÜ’ VİDEOART - AKSANAT GALERİSİ (2004)
‘KARARSIZ KİŞİLİK’ VİDEOART VİTRİN GALERİ

SENARYOLARI
‘TÜRKBÜKÜ’ (2005)
‘ÜZGÜN KADIN’ (2004)

‘7 KURYE’ (2003)

‘AYRILIK TA BİTER’ (2002)
‘ONU ARARKEN’ (1997)
‘SULTAN ABDÜLAZİZ VE İMPARATORİÇE ÖJENİ’ (1998)
TARİH VE TÜRSAK VAKFI SENARYO DALINDA BİRİNCİLİK ALDI


ÖDÜL VE ÖZEL GÖSTERİM
‘SULTAN ABDÜLAZİZ VE İMPARATORİÇE ÖJENİ’ (1998)
TARİH VE TÜRSAK VAKFI SENARYO DALINDA BİRİNCİLİK ALDI
‘ROCK’ÇI ÇÖPÇÜLER’ (2005)
‘BERLİN İSTANBUL FOCUS SERGİSİ
Editör: TE Bilisim