Paris Savcısı Laure Beccuau, başkentte Ahmet Kaya Kültür Merkezi yakınlarında düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, birisi ağır 3 kişinin yaralandığını açıkladı.

Savcı, yüzünden yaralanan saldırganın hastaneye kaldırıldığını duyurdu.  

Terörle mücadele savcılığının, soruşturmayı yürütenlerle temas içinde olduğunu kaydeden Paris Savcısı Beccuau, şu an içinde saldırının terör amaçlı olduğuna dair belirti olmadığını bildirdi.

Zanlı hakkında daha önce ırkçı saldırı suçundan dava açılmış

Fransız medyasında, görgü tanıklarına dayandırılarak verilen haberlerde, saldırganın Ahmet Kaya Kültür Merkezi ile bir lokanta ve berber salonunu hedef aldığı duyuruldu. 

AFP, görgü tanıklarına dayandırarak verdiği haberinde zanlının elinde silahıyla yakalandığını belirtirken, bu kişi hakkında "isteyerek adam öldürmek ve şiddet suçlarından" soruşturma açıldığını aktardı. 

11 gün önce şartlı tahliye edilmiş

69 yaşında, emekli bir tren makinisti ve Fransız vatandaşı olduğu belirtilen saldırganın, 11 gün önce cezaevinden şartlı tahliye edildiği bildirildi. 

Poliste sabıkası olduğu belirtilen bu kişinin daha önce 8 Aralık 2021 tarihinde Paris'in 12. bölgesinde çadırlarda yaşayan göçmenlere kılıçla saldırıp, iki kişiyi yaralamak suçundan hakkında dava açıldığı ortaya çıktı. Bu kişinin adli denetim koşuluyla 11 gün önce şartlı tahliye edildiği belirlendi. 

Zanlının 2016 yılında da yine ırkçı bir saldırıya karıştığı öğrenildi.   

Bu arada Paris dışında olan İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, resmi programını yarıda keserek yetkililerden bilgi almak üzere gün içinde başkente geri dönerek olay yerinde incelemelerde bulunacağı bildirildi.

Saldırının gerçekleştiği Paris'in 10. bölgesinde, Türkiye'den gelen göçmenlerin çok sayıda lokanta, market, berber, kuyumcu gibi iş yeri bulunuyor.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 3 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı "iğrenç bir eylem" olarak tanımlarken, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralananlara geçmiş olsun mesajı gönderdi. 

Müjde Ar'dan gönderme "Balkon boş kalmasın, Orhan Gencebay'ı çağırsın" Müjde Ar'dan gönderme "Balkon boş kalmasın, Orhan Gencebay'ı çağırsın"

Siyasilerden tepki yağdı

Fransa'da gerek sağ gerek sol partilerin temsilcileri de, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamalarda saldırıyı kınadı.   

Radikal sol eğilimli "Boyun Eğmeyen Fransa" hareketinin lideri Jean-Luc Mélenchon, saldırganın Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ni hedef aldığını belirterek, 'Artık yeter müttefikimiz olan Kürtlerin daha iyi korunması gerekir." dedi.

Sosyalist Parti temsilcisi Olivier Faure ise saldırının aşırı sağın ülkede ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını gösterdiği görüşünü dile getirerek, "Bu saldırı, aşırı sağın temsil ettiği tehlikeye karşı hepimizin uyanık olması gerektiğini ortaya koydu." dedi. (Euronews)

Editör: TE Bilisim