Ayşe Erbulak’ın
7’nci polisiye romanı raflarda


Polisiye roman türünde Türk edebiyatına yeni bir soluk getiren Ayşe Erbulak, “Cinayet A.Ş.” adını verdiği 7’nci romanını okurla buluşturdu. Erbulak’ın Norveç bağlantılı cinayetleri konu edindiği bu yeni eseri, 25 Eylül 2020 Cuma günü Eksik Parça Yayınları tarafından yayımlandı.

Oyuncu, gazeteci, yazar ve çevirmen Ayşe Erbulak, polisiye roman serisine yeni bir halka ekledi. Daha önce “Çok Şekerli Ölüm” (2012), “Limoni Ölüm” (2012), Ödüllü Ölüm” (2013), “9 Oda Cinayetleri” (2014), “Anne Bak Kim Geldi” (2016) ve “Cinayet Sınıfı Başkanı” (2017) kitaplarını yayımlayan Erbulak’ın 7’nci polisiye romanı “Cinayet A.Ş.”, “Siz hiç birini öldürmek istediniz mi?” alt başlığıyla raflardaki yerini aldı.

Ayşe Erbulak, oyuncu oğlu Dağhan Külegeç ile birlikte.


“CİNAYET SINIFI BAŞKANI”NIN
KAHRAMANLARI 10 YIL SONRA NEREDE?


Eksik Parça Yayınları tarafından okura sunulan “Cinayet A.Ş.”, yazarın bir önceki eseri “Cinayet Sınıfı Başkanı”nın kahramanları Ela ve Ali’nin 10 yıl sonra nerede olduklarını anlatıyor. Polisiye Yazarlar Birliği’nin de yönetim kurulu üyesi olan Ayşe Erbulak, İskandinav polisiyesinin revaçta olduğu günümüzde Norveç bağlantılı cinayetleri konu ediyor.


İLK YORUM

AHMET ÜMİT’TEN:
EĞLENCELİ VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ


Usta yazar Ahmet Ümit, kitabın arka kapağı için kaleme aldığı yazıda Ayşe Erbulak’tan “polisiye edebiyatın yükselen kalemi” diye bahsediyor: “Polisiye edebiyatın yükselen kalemlerinden Ayşe Erbulak, üretmeye devam ediyor ve son romanı ‘Cinayet A.Ş.’ diğer kitaplarında olduğu gibi hem eğlenceli hem düşündürücü bir okuma keyfi vaat ediyor. Bu kez yıllarca yaşadığı Norveç’in polisiyesi ile Türk polisiyesini harmanlayıp okura şık bir sentez sunmuş.”

SEVİN OKYAY:
SU GİBİ AKIYOR


Polisiye edebiyata büyük katkılar sağlayan Sevin Okyay ise başarılı yazara “Kızım sen artık çok fena oldun!” diyor: “Ayşe, ‘Bu romanda kahramanlarımın... yaşam öykülerini ve insanların karanlık yanlarını keşfedeceksiniz’ demiş. ‘Katil kim?’ gibi sorular sormayacağız. Zaten o kahramanların bir kısmını (esas kısmını) tanıyoruz, ‘Cinayet Sınıfı Başkanı’ndan. Sevgili yazarımıza o zaman, ‘Sen artık korkunç olmaya başladın’ demiştim. Baktım ‘Cinayet A.Ş.’nin arka kapak yazısının ilk cümlesi de ‘Fakat sen artık iyice korkunç bir hanım oldun’ oluvermiş. Tanıdık katilleri, kendileri kurban olmuş ya da adaleti tecelli ettirmeye çalışan katilleri getirdin karşımıza. Canavar kediyi, korkunç üvey anneyi, sevgisiz geçen çocuklukları, gençlikleri, sıçanları, hattı Fırat’ın azgın sularını hatırlattı. Hikâyeleri farklı kişilerin ağzından anlatsan da karakterleri inanılır kılmışsın, diyaloglar da su gibi akıyor. Ela ile Ali burada. Sadece onlar değil, başkaları da var: Norveç’ten ve Türkiye’den iki başkomiser dahil. İlk cinayet Norveç’te...”


Psikolojik gerilimin sınırlarını zorlayan “Cinayet A.Ş.”, polisiye türünü sevenlere heyecan ve keyif yüklü bir okuma deneyimi sunuyor.




Ayşe Erbulak kimdir?

Ayşe Erbulak, 1900’lü yıllarda İstanbul-Çengelköy’de dünyaya geldi. Günaydın, Güneş ve Sabah gazetelerinde çalıştıktan sonra tekrar canlanan tiyatro aşkı ona İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Ali Poyrazoğlu tiyatrolarında oynama imkanı sağladı. Kariyerinin doruğunda, Norveç’e göç ederek bambaşka bir iş dalında yüksek eğitim alarak bir kafe işletip ve Norveççe olarak iki ayrı tiyatro grubunda; Skatval ve Stjordal tiyatrolarında 11 yıl boyunca sahneye çıktı.
12 yıl kaldığı Norveç’ten Türkiye’ye dönünce TRT’de 200 bölüm canlı yayında “Anne-Çocuk” programını sundu, ayrıca “Pis 7’li” ve “Aşkın Halleri” dizilerinde rol aldı.


Rol aldığı Stjordal Teater ile İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu “Genç Günler”de Türk seyircisiyle yeniden buluştu. Kadınların da stand-up yapabileceğini ispatlayabilmek için yurtiçinde ve yurtdışında sahnelerde tek kişilik gösteriler yaptı.


Duru Tiyatro’da “Nafile Dünya” ve Tiyatro Kedi’de “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyunlarında oynadı. Halen Tiyatro Kedi’nin “Müfettiş” ve “Damadım Olur musun?” oyunlarında rol almaktadır. Yazarlığının yanı sıra Norveççe-Türkçe çeviri ve ülkemizi ziyaret eden birçok yabancı yazara moderatörlük yapmaktadır.
Erbulak Oyunculuk ve Yazarlık Evi, Ajans Ayşe Erbulak ve Dağhan Külegeç Yayınları’nın kurucusu ve yöneticisidir.


2017-2018 tiyatro sezonunda “Damadım Olur musun?” adlı oyunda sergilediği Fikret Becerir rolüyle Ekin Yazın Dostları tarafından “En İyi Komedi Kadın Oyuncu” ödülüne layık görülmüştür.

Editör: TE Bilisim