- Eski ve yeni dönem şarkıcılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim zamanımızda böyle büyük paralar yoktu. Şimdi adam 10 konser anlaşıyor parasını alıyor. Bizim zamanımızda TRT bile açık değildi. Radyolar vardı. Şimdi ile kıyaslayacak olursak, binlerce albüm yapılıyor, binlerce şarkıcı var; M.Ali Erbil'de şarkıcı, Ali Kırca da şarkıcı, bizim Beyaz da şarkıcı, mankenlerde herkes şarkıcı. Bu 1500 kişiden para kazanan kaç kişi; 50 kişi! Şarkı üreten az. Üretip aç olan da çok! Amerika'da Tony Bennet, Tom Jones hala konserler veriyor, burada bir devir geçiyor! Benim 'Güle Güle Sana'yı her yerde 20 bin kişiyle beraber söylüyoruz. 'Dertlerimi Zincir Yaptım' , 'Aşkım Maphushane' , 'Kumsaldaki İzler' hala söyleniyor. Bu yeni jenerasyondan yıllar sonra acaba hangisinin şarkısı söylenecek? Bakın sizi temin ederim sayarsanız ya 3 şarkı bulursunuz ya da bulamazsınız. Bugün 10 sene önce çıkan çocuk havlu atıyor. 'İğreniyorum piyasadan' diyor!
TEOMAN'I BİLE KÜSTÜRDÜLER
- Yeni jenerasyondan kimleri beğeniyorsunuz?
Teoman'ı çok beğeniyorum. Şarkıcılığını beğenirim, bestekarlığını beğenirim. Yeni jenerasyondan en severek dinlediğim adamlardan biri. O bile havlu atıyor, küsüyor! Yaşar küsüyor. Çünkü arkasına bir sponsor alamıyor, bir destek yok. Başka birisinin albümünü yazıyor diyelim basın, Teoman'ın konserini küçücük koyduğu zaman o adam küsüyor! Vuruyor kendini alkole, durup dururken vurmuyor.
- Çok fitsiniz, formunuzu neye borçlusunuz?
Ben hayatımda içki kullanmadım. Her gün spor yaparım 30 yaşındakileri bayıltırım. Ben enteresan bir adamım. Her gün tenis oynarım, bir sürü de kupalarım vardır. Ben istisna bir insanım. Ama bizim jenerasyondan bir Barış Manço, Cem Karaca bir daha çıkacak mı? Öyle bir ozan, öyle bir filozof çok zor... İnanın çıkmaz, yüz yıllar boyu çıkmayacak. Tanju Okan gibi bir ses gelmedi, gelmeyecek! Ertan Anapa da öyle... Şimdi çıkanlara baktığınız zaman en iyisinin bile muhteşem bir sesi yok! En iyisi Tarkan... Sahneye yakışması, sesinin işlevi... Fakat ses rengi ve ses büyüklüğü derseniz dinlesinler Cem Karaca'yı, Barış Manço'yu Ertan'ı, öyle sesler gelmiyor...
- Yıldız Tilbe nasıl?
Yıldız (Tilbe) çok iyi sanatçı, kendini iyi prezante edemediği için o da küsmüş, havlu atmış durumda. Çünkü bu memlekette, isim vermeyeceğim ama canlı bir tek şarkı söyleyemeyen kadın 60 bin satıp, Yıldız daha az satınca kadın deliriyor...
- Niye ünlü olduğu belli olmayanlar da var değil mi?
Niye ünlü olduğunu bilen biliyor... Genç nesil çok aklı çalışan, bilgisayar kullanan insanlar. Eksik olmasın bizi yine TRT yaşatıyor. TRT Müzik her hafta benim konserlerimi koyuyor. Ekimde de yeni bir şova başlıyorum orada. Yeni de bir albümüm çıkacak, mücadeleye devam ediyoruz. Bizimki futbolculuk gibi değil, maraton bizim!
BU DEVİRDE YARATIK OLACAKSIN
- Playback yapan şarkıcılar çoğaldı...
Şimdi bu playbackleri de duyuyorum son zamanda ismi lazım değil! 3 tane şarkı canlı okursa 13 tane playback okuyor... Bu devirde belki de değişik bir yaratık olacaksın... Ben şimdi bir sabah programına çıkıp da orada 50 şınav yapsam, ki yapıyorum ben bunu.. Ve bir de abuk sabuk laf edersem, birdenbire gündeme otururum. Ama bana yakışmaz!
- Erol Büyükburç bir ara bardak kırdı çokta ilgi gördü...
Biz alıştık ona, ciddiye alınmayacak şeyler var, uzaydan geldim diyenler var... Şöhret olmak başka bir şey, saygı duyulmak başka bir şey. Bunu nerede anlarsınız biliyor musunuz, sokakta anlarsınız, sana Ahmet ağabey, Mehmet ağabey derken gülerek diyorsa aslında hicap duymak lazım! Şöhret olmak kolay, çıkarsın abuk sabuk bir laf edersin, bütün gazeteler senden bahseder. Ama sen şarkınla, sanatınla bir yerlerdeysen asıl mesele odur! Tabii şimdi gençler çok kolay çıktığı için çocuklara da kızmıyorum!
- Müzik piyasasının sonuna gelindi...
Şimdi devir değişti tiyatro sanatçıları kazanıyor. Yıllarca maaşlarıyla geçinemediler, yıllarca aç kaldılar. Şimdi iş yapmalarına seviniyorum. Şimdi müzik sektörü bitti. Yalnızca konserden kazanıyorsun. Tiyatroculara gün doğdu, dizi cenneti! Beni de kandırdılar bu sene ben de başlıyorum.
- Hangi dizi?
Onu yakında açıklayacaklar... Diziler yurtdışına satılıyor, iyi paralar alıyorlar... Tiyatrocular adına hakikaten çok sevinçliyim. Ama müzik sektörü yerlerde. Eskiden 120 bin satana platin, 500 bin satana altın, 250 bin satana gümüş veriliyordu, şimdi 100 bin satana altın veriliyor.
HÜLYA VE FERHAT'I TENİSE BAŞLATTIM
- En çok satan da Tarkan sanırım...
Dijitalde sattı. Resmi satış olarak Volkan Konak'ı gösteriyorlar, 82 bin. Diğerleri de 60 bin de, biri Ferhat (Göçer). Ferhat'ı da burada tenise başlattık.
- Siz mi başlattınız?
Biz başlattık sayılır, Behzat ve ben. Burada ben çok kişiyi başlattım. Hülya'yı (Avşar) da ben başlattım.
- Eğitimi siz mi verdiniz?
Eğitimsizdi, ben onu Efes Oteli'nde çalıştıra çalıştıra öğrettim. O benim çok eski arkadaşım. Şimdi adına turnuvalar düzenliyor, bir sürü güzel işler yapıyor. Ferhat geçen gün diyor ki, 'Selçuk ağabey siz hiç değilse duayen oldunuz, biz onu da olamayacağız.' Neden dedim; 'Bak görürsün ağabey bizim ömrümüz sizin kadar da sürmeyecek, o kadar bu iş ayağa düştü ki' dedi... Çünkü çocuk doktor, ikincisi okullu işini biliyor, sapına kadar da işine dört elle sarılıyor... İnanır mısınız yeni çıkan bu çocukların 7, 8 tanesi gam yapamaz...45 yıl sonra bu isimlerin pek çoğu hatırlanmayacak zaten.
HABER OLMAMIZ İÇİN ÖLMEMİZ Mİ LAZIM?
- Duayenlere ilgi nasıl?
Yok. Ben mesela tenis kulüplerinde konserler veriyorum. O şekilde kazanıyoruz. Çıkıp barlarda çalışamayız. Erol Evgin işte bir plaza buldu çalışıyor. Bende inşallah Dedeman Plaza ile anlaşma yaptık gibi. Türkiye'de ki bu anlayış değişmeye başlayacak. Magazincilere kızmıyorum onlarda ülkenin gidişatına uyuyor. Bir Muazzez Abacı, Adnan Şenses, Bülent Ersoy gerçekten zor yetişir. Berkant'ın haber olması için ölmesi mi lazım... Dünyada bu tür starların kıymeti biliniyor. Biz de eski sanatçıyız doğru ama eski değil. Gelin izleyin ben 2, 2-5 saat şarkı söylüyorum.

Röportaj: Olcay Ünal SERT / AKŞAM

Editör: TE Bilisim