Burhan Doğançay 84 yaşında İstanbul’da tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Burhan Doğançay, 18 Ocak Cuma günü Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından kendi vasiyeti üzerine 19 Ocak Cumartesi günü Bodrum Turgutreis’te bulunan Karabağ Mezarlığı’nda defnedilecek.

"SADECE RESSAM DEĞİL, ÖNEMLİ BİR FOTOĞRAF SANATÇISIYDI"

Doğançay'ın vefatıyla ilgili olarak Türk Edebiyatı'nın duayenlerinden Doğan Hızlan, "Türk resminin büyük kaybı" dediği ressam için şu sözleri söyledi:

"Burhan Doğançay, sadece resimleri yani tuval çalışmalarıyla değil, fotoğraflarıyla da çok önem taşıyan bir ressamımızdı. Son yıllarda Mavi Senfoni ile de gündeme gelmişti. Bir bestecimiz ondan esinlenerek bu besteyi yapmış, böylece bu eserde resimle müzik buluşmuştu. Resimlerinin, o öldükten sonra da sergilenebilmesi için Beyoğlu'nda bir müze yaptı. Burada resimleri, kitapları ve kendisi gibi ressam olan babasının resimleri bulunuyor."

"HAKK'A YÜRÜDÜ"

Twitter'da ünlüler, ünlü ressamın ölümünün ardından paylaştıkları mesajlarla duygularını ifade etti:

Ressam Bedri Baykam: Duayen ressamımız, usta sanatçı Burhan Doğançay'ın vefatını büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Başımız sağ olsun, Allah rahmet eylesin...

Yazar Yekta Kopan: Burhan Doğançay'ı kaybetmenin üzüntüsü. Başımız sağ olsun.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış:
Modern sanatımızın dünyadaki öncü isimlerinden Burhan Doğançay Hakk'a yürüdü. Mekanı cennet olsun. Allah rahmet etsin.

Senarist-yönetmen Gani Müjde: Burhan Doğançay'ı kaybetmişiz.Renkler ağlıyordur şimdi


Burhan Doğançay yaşayan en değerli Türk ressam ününe 2009 yılında Antik A.Ş. müzayedesinde 2.7 milyon liraya satılan “Mavi Senfoni” adlı eseri ile ulaşmıştı. “başyapıtım” olarak tanımladığı ve Kamran İnce’nin üstüne beste yaptığı “Mavi Senfoni” şu anda Yıldız Holding koleksiyonunda yer almaktadır.


Guggenheim Müzesi’nden British Museum’a, Pinakothek der Moderne’den Louisiana Modern Sanat Müzesi’ne kadar dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında en fazla eseri olan Türk sanatçısıdır. Hakkında onlarca kitap yazılan, geçtiğimiz Mayıs ayında İstanbul Modern’de retrospektif sergisi açılan sanatçı 2004 yılında Türkiye’nin ilk özel ressam müzesini kurarak çok önemli bir ilke imza atmıştır. Sanatçının müzayedelerde rekor kıran 1977 – 1992 döneminden kurdeleler ve koniler serilerini, günümüzde üretmesi için kendisine gelen büyük tekliflere rağmen kendini tekrarlamayarak büyük sanatçı duruşu göstermiştir.


Editör: TE Bilisim