Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan duayen sanatçı Yıldız Kenter'in cenaze töreninde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yıldız Kenter Tiyatrosu'nun İBB bünyesine alınması sözü vermişti.

Bunun üzerine Şişli'deki Yıldız Kenter Tiyatrosu'nun yaşatılması için İBB'ye bağlı Şehir Tiyatroları Müdürlüğü 4 Mart 2020 tarihinde İBB Başkanlığı'na yazı yazarak işlemleri başlatmıştı.

Yazıda, 1968 yılında Kenter kardeşler tarafından kurulan Kenter Tiyatrosu'nun yarım asrı geçen sürede ismi Türkiye'de tiyatroyla özdeşleşen mekanların başında geldiğine dikkat çekilerek şöyle denildi;

“Çok sayıda tiyatro sanatçısının yetişmesine hocalık yapan, tiyatronun mümtaz şahsiyetlerinin anısının Kenter Tiyatrosu'nda yaşadığı İstanbul'un kültür ve sanat hayatında önemli bir yeri olan Kenter Tiyatrosu'nun tarihsel özellikleri, sanatsal niteliği ve özellikle kurucularının tiyatronun duayenleri arasında yer alması bakımından değerlendirilmesi, yaşatılması ve sanat serüvenine Şehir Tiyatroları bünyesinde devam etmesinin düşünüldüğü."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi ekim ayı 3. oturumu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Yenikapı'daki Avrasya Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında yapılan toplantıda, "Kenter Tiyatrosu", "Formula-1" ve "Büyükçekmece'deki Albatros bölgesi"yle ilgili komisyon raporları oylamaya sunuldu.

Meclis'te, Şişli'deki Kenter Tiyatrosu'nun Şehir Tiyatroları bünyesinde faaliyetini sürdürmesi için İBB tarafından satın alınmasını içeren komisyon raporu oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.

iBB Meclisi Temmuz ayı toplantısında "teknik sıkıntı" gerekçesiyle desteğini çeken AKP-MHP grubu, bu kez destek verince tiyatronun İBB bünyesine katılması kararı oybirliğiyle alındı.

KENTER TİYATROSU

Kent Oyuncuları (Kenterler) Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter kardeşlerin kurucusu olduğu özel tiyatrodur.

Kenter kardeşler; 1951'den 1962'ye kadar oyun sergiledikleri Site tiyatrosunun adını değiştirerek Kent Oyuncuları yaptılar. Yıldız Kenter'in eşi Şükran Güngör de gruptaydı. Bir süre Karaca Tiyatrosu’nda, sonra da Dormen Tiyatrosu’nda konuk oyuncu olarak perde açtılar. Uzun zaman turnelerle Anadolu'yu dolaştılar. Bir süre sonra (1968) kendi tiyatrolarını yaptırıp, Harbiye’deki “Kenter Tiyatrosu”na taşındılar. 

Editör: TE Bilisim