Türk Pop Müziği'nin önemli isimlerinden Yeliz, Hürriyet'ten Suat Filiz'e konuştu. Lösemi tedavisi gören sanatçı hastalığı öğrendiğinde yaşadığı duygusal anları ilk kez anlattı.

Müzik sektörüne 1974’te adım attınız, o yıldan bugüne maddi olarak bir yatırım, birikim yapabildiniz mi?

- İlk ve ikinci evliliğimde bütün birikimimi, evlerimi ve arabalarımı kaybettim. Bugün de kiradayım.

- Kendinizi sokak hayvanlarına adadığınız, her gün sokakta mama dağıttığınız doğru mu?

- Aynen, doğru. Her gün üç sokakta besleme yapıyorum. Köpeğim Bambi evladım gibiydi, onu kaybettikten sonra başladım, şimdi 100’e yakın kedi ve köpek besliyorum.

KANSERİ ÖĞRENDİĞİM AN ORALI BİLE OLMADIM

- Yaklaşık 1.5 sene önce bir sağlık sorunu yaşadınız, tedaviniz de devam ediyor. Neler yaşadınız, anlatır mısınız?

- Pandemi döneminde çok tatlı yemeye başladım. Çok kilo aldım, 76 kiloya çıktım. Abim, kan tahlili yaptırmam için ısrar etti. Üşendim, geç gittim. Hatta kan sonuçlarını bile 15 gün sonra almaya gittim. Aile hekimliğinde doktor sonuçlara bakarken yüz şeklinden bir problem olduğunu anladım. “Yoksa kanser miyim?” dedim. “Siz büyük bir hastaneye gidin” dedi. Gittim, lösemi teşhisi konuldu. Öğrendiğim an oralı bile olmadım, çünkü güçlü olmayı öğrenmiştim. Akıllı ilaç tedavisi başlatıldı. Ancak ilaçlar ters etki yaratarak yüzümde reaksiyon yarattı. Şimdi ilaç tedavim devam ediyor. Bu süre zarfında sevgili dostum, “kardeşim” dediğim Billur Kalkavan’a anlattım kanser olduğumu. Çok üzüldü yavrum. Aradan zaman geçti, ortak bir arkadaşımız aradı, “Billur da kanser ama sen hasta olduğun için seninle paylaşmak istemiyor” dedi. Çok ince bir kadındı Billur. (Ağlıyor)

"BİLLUR'U GASİLHANEDE BEN YIKADIM"

- Sonra aradı mı sizi?

- 1 ay sonra aradı, “Abla ben kanser oldum” dedi, karşılıklı ağladık. Ben Billur’u böbreğimi verecek kadar seviyordum. Hep iyi olacağına inanıyordu. Dünyada bir melekti, şimdi kanadı var. Son yolculuğunda gasilhanede ben yıkadım, bebek gibiydi. Son kez öptüm, kokladım. Ölümünden 16 gün sonra doğum günüydü, resmen kutladık. Ne mutlu ki çok sevilen bir kadınmış, kimse arkasından kötü bir şey demedi. Ondan büyük de olsam bana da ablalık yapmıştır. Bana çok şey kattı, Allah rahmet eylesin.

KANSER HASTALARINA UMUT OLACAK

Burak Duruman:Türk Kanser Derneği olarak çok iyi biliyoruz ki umut her şeydir. Ve bu nedenle böylesi umutlu, hayat dolu bir şarkıyı halkımızla buluşturmuş olmaktan büyük keyif duyuyoruz. Tamer Gürsoy’a, değerli sanatçımız Yeliz’e ve Suat Filiz’e bu proje için ne kadar teşekkür etsek azdır. Eser dinlendikçe halkımız hem keyif alacak hem de imkânı kısıtlı kanser hastalarımıza umut olacak. Bütün Türkiye’den ‘Hayat’ şarkısını dinleyip Türk Kanser Derneği’ne destek olmalarını rica ediyoruz.”

Sahnelerin 'İmparator'u Bayram tatilinde Kıbrıs'ta sahne aldı Sahnelerin 'İmparator'u Bayram tatilinde Kıbrıs'ta sahne aldı

BU PROJE KAPSAMINDA BÜYÜK BİR KONSER VERMEK İSTİYORUM

Gelelim bugüne. Buluşmamıza vesile olan “Hayat” şarkısını anlatır mısınız biraz?

- Projeyi yaratan ve bana getiren, sizsiniz. Yolumu Türk Kanser Derneği ile kesiştirdiniz. Sevgili Başkan Burak Duruman projeyi duyar duymaz ve Tamer Gürsoy’un bestesini dinler dinlemez kabul etti, yola koyulduk. Şarkı resmen marş gibi oldu. Ben küllerimden doğdum. Allah bana bir mücevher vermiş. Çok şükrediyorum. Bu eğitimle olacak iş değil. Sevgili Müzeyyen Senar bana “Gırtlağında hançer var” derdi. Şarkı söylerken cidden yaşadığımı hissediyorum. Pandemide toprak gibi kurudum, şu an en güzel dönemimi yaşıyorum. En güçlü donemim. Ruh yaşım 30.

-Projeyi de anlatır mısınız?

- Türk Kanser Derneği ile yapılan bu proje dünyada bir ilk. Kimse para almadı, herkes teliflerini Türk Kanser Derneği’ne hibe etti. Haklar kanser hastalarına yardımcı olmak için harcanacak.

-2023’te biz dinleyicileriniz için planlarınız neler?

- Çok sahnem var. En çok istediğim şey ise yine Türk Kanser Derneği ile sosyal sorumluluk projesi kapsamında büyük bir konser vermek. İnşallah Harbiye Açıkhava’da olur.

-Sanat sektöründe destek aldığınız isimler var mı?

- Rahmetli Kayahan vardı. Nilüfer her zaman var... Ama piyasa çok kötü...

Editör: TE Bilisim