Yeşilçam’ın usta oyuncusu Eşref Kolçak hayatını kaybetti. Uzun süredir yoğun bakımda tedavi gören oyuncu saat 17.00 sularında hayata gözlerini yumdu.

Usta sanatçı, geçtiğimiz ocak ayında akciğerlerinin su toplaması nedeni ile hastaneye kaldırılmıştı.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde yaşayan Kolçak, yeniden rahatsızlanınca Gemlik Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi altına alınmıştı. Eşref Kolçak, 2017 yılında sanatçı oğlu Harun Kolçak'ı toprağa vermişti.

Eşref Kolçak kimdir?

Eşref Kolçak, 28 Ocak 1927'de Erzurum'da dünyaya geldi. 1941 yılında İstanbul'a geldi. Sultanahmet Sanat Enstitüsü'ne girdi ancak bitiremedi. Marangozluk ve ayakkabı tamirciliği gibi işlerde çalıştı.

1944 yılında Atilla Revüsü'nde, 1945 yılında Ses Opereti'nde sahneye çıktı. 1947 yılında ilk filmini çevirdi. Sanat hayatı boyunca 180 sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı.

Pop müzik sanatçısı Harun Kolçak'ın babasıydı. Kanser tedavisi gören sanatçı Harun Kolçak 2017 yılında hayata gözlerini yummuştu.

Eşref Kolçak aslen Erzurum, İsprili'dir ve 28 Ocak 1927 tarihinde doğmuştur. 1941 yılında İstanbul’a geldi. Kasımpaşa’da oturdu. Sultan Ahmet Erkek Sanat Enstitüsü’nü bitirdi. Tesfiyecilik, marangozluk okudu. Marangozluk ve ayakkabı tamirciliği gibi işlerde çalıştı. Kasımpaşa’da oturduğu zamanlarda marangoz dükkanı ve mobilya mağazası vardı.

1944 yılında Atilla Revü Opereti’nde tiyatroya başlayan sanatçı, 1945 yılında Ses Tiyatrosuna geçti. 1947 yılında figüranlıktan oyunculuğa geçtiği film Cahide Sonku ile birlikte oynadığı “Fedakar Ana” filmi olmuştur. 1950’li ve 60’lı yıllarda, melodram ve kahramanlık filmlerinin jönü olarak çıktı seyircilerin karşısına.

Bir Şoförün Gizli Defteri (Atıf Yılmaz), Namus Uğruna, Düşman Yolları Kesti (Osman F. Seden), Unutulmayanlar, önemli filmerinden bazılarıdır.

Eşref Kolçak, 1955 de Özcan Kolçak ile evlendi , eşi 13 ocak 2010 da vefat etti. Kanser tedavisi gören pop müzik sanatçısı olan oğlu Harun Kolçak 20 Temmuz 2017’de hayatını kaybetti.

Eşref Kolçak son yıllarını Bursa'da geçirdi, 26 Mayıs 2018'de Gemlik'te hayatını kayetti.

Magazinsortie.com olarak Eşref Kolçak'a Allah'tan rahmet dileriz.

EŞREF KOLÇAK'ın vefatı sanat dünyasını derinden sarstı. İşte sinema dünyasından ünlü isimlerin ilk yorumları..

FİLİZ AKIN

Eşref Kolçak yaşayan efsanemizdi. Bizlerden çok önce sinemaya başlamış koca bir çınar. Kızımız Müge Bursa'da oturuyor, çok beceriklidir yoğun bakımdayken bile yanına girip ona yaptırdığım doğum günü pastasını vermiş. O da bana ''ilaçtan daha etkin iyileştirici oldu bir tek sen hatırladın'' diye video göndermişti Hülya’ya söylemiştim, onunla program yaptı. Son hastaneye yatırılışına kadar hem fiziği hem de aklı çok yerindeydi.
Bir tek çalışarak ölmek istiyordu. Yapabilecek durumdaydı. Keşke bir dizi çekiminde olabilseydi. Son arzusu buydu. Çok seviyor yakından ilgileniyordum. Güle Güle çok sevgili Eşref Abicim. Mekanın cennet olsun!...

EDİZ HUN

Mesleğine aşık gerçek bir sanatçıydı, bir sinema sanatçısıydı. Tabii şu anda hayatta olanların en yaşlısıydı, zaman zaman görüşüyorduk, ben telefon ettiğim zaman çok memnun oluyordu, tabii büyüğümüz olduğu için hep ben onu arıyordum. Çok iyi bir insandı, hayatında çok büyük darbeler gördü, geçirdi. Eşini kaybetti sonra biricik oğlunu kaybetti, kolay değil, bunlara göğüs gerebilmek kolay değil ama toplum tarafından çok sevilen, sayılan bir sinema sanatçısıydı. Aziz dostumuzdu, bizden yaşça büyüktü ama tam manasıyla onun kıymetini bilemedik gibi geliyor, 1950'li yıllarda sinemayı seyirciyle buluşturan değerlerden hayatta kalmış tek insandı, tabii çok üzüldük, hepimizin başı sağ olsun. Kıymetli bir aktörü, büyük bir sanatçıyı kaybetmiş olduk. Allah rahmet eylesin.

TÜRKAN ŞORAY

Sinemanın dev aktörlerinden sevgili Eşref Kolçak’ı kaybetmemin derin üzüntüsü içindeyim. Yıllarını verdiği sinemadan hiç kopmadı ve sinemaya tutkusu hiç bitmedi, nurlar içinde yatsın. Hiç unutulmayacak.

HÜLYA KOÇYİĞİT

Ah Eşref Abi... Canım Eşref Abim, yüce çınarım... Mekânın cennet olsun. Ne mutlu bana ki seninle doya doya hasret giderdik yakın zamanda... Şimdi kavuştun biricik oğlun Harun'una... Türk sinemasının bir değerini daha kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Hepimizin başı sağ olsun.

FATMA GİRİK

Eşref Kolçak'ı ilk gördüğümde ben 9 yaşındaydım. Memduh Ün ile Eşref Kolçak'ı bir film çekiminde Sultanahmet'te görmüştüm. Yalınayak gitmiştik film çekimi var deyince. İlk o zaman gördüm. Sonra bir filmde beraber çalıştık. Bir de ben ortaokuldayken bir filminde figüran olmuştum Eşref Kolçak'ın. Dünyada bu kadar matrak bu kadar tatlı bir adam olamaz. Çok tatlı ve esprili biriydi. Karşılaştığımızda sanki dün ayrılmış gibiydik uzun süre görüşemesek bile. Herkesin arkasından çok iyiydi deriz ama Eşref Kolçak başkaydı. Çok esprili, çok yakışıklıydı. Allah rahmet eylesin.

CÜNEYT ARKIN

Eşref ağabey son derece duygusal bir insandı. Onunla polis dizisini çektik. Orada adli tabip oynuyordu. Uyuşturucudan mahvolmuş genç kız hikayesinde hüngür hüngür ağladı. ''Abi'' dedim ''bu bir dizi''. ''Olsun, bunlar hayatta da oluyordur.'' dedi. Eşref Kolçak'ta insanın içini temizleyen bir hassa vardır. İnsanı adam eden özelliklere sahipti. İnsan olduğundan asla utanmazdı, gurur duyardı. Gerektiğinde de rahatça ağlardı. O çok merhametli bir insandı. Nur içinde yatsın.

HALE SOYGAZİ

Ben Eşref Kolçak'ı 60'lı yıllardaki filmlerden tanıyorum en çok. Çünkü kendisiyle çalışma fırsatım bir kez oldu. Yıllar önce bir dizide çalışmıştık. Pozitif enerjisi olan, bulunduğu yere neşe ve keyif veren bir oyuncuydu. Bir sürü talihsizlik yaşamasına rağmen hayata tutunmayı bildi. Olgun yaş, oyuncuların en verimli olduğu zamanlardır. Keşke onu daha çok filmde ve dizide görebilseydik. Huzur içinde uyusun.

SELDA ALKOR

Sevgili Eşref ağabey çok sevdiğin Özcan' a Harun’a kavuştun, nurlar içinde uyuyun şunu bil ki Türk sinemasına öyle bir imza attın ki ne bizler ne de seni sevip seyredenler hiçbir zaman unutmayacağız. Çok üzgünüm, başımız sağ olsun.

PERİHAN SAVAŞ

Seninle setlerde çok güzel şeyler paylaştık seni de kalbimde sakladım Eşref Ağabey. Yolun ışık, mekanın cennet olsun.

Editör: TE Bilisim