'Hayat Bilgisi', 'Davetsiz Misafir' ve 'Sevda Çiçeği' adlı yapımlarda rol alan oyuncu, şarkıcı ve yazar Pakize Suda'nın beynine pıhtı atması sonucu 21 Aralık çarşamba günü hayatını kaybetti. Bir dönem Hürriyet Gazetesi Kelebek eki ve Habertürk Gazetesi'nde köşe yazarlığı da yapan Suda'nın ölümü sanat ve medya camiasını yasa boğdu.

"ÇOK ÜZGÜNÜZ"

Üzücü haberi Pakize Suda'nın yeğeni Dilara Elagözlü duyurdu. Elagözlü, yaptığı açıklamada, "Bir süredir rahatsız olan ve tedavi görmekte olan sevgili teyzemiz Pakize Suda, beynine pıhtı atması sonucu bu sabah yaşamını yitirmiştir. Çok üzgünüz. Sevenlerine başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Pakize Suda için Muğla'nın Menteşe ilçesinde cenaze töreni düzenlendi. Törene ablası Ayşe Suda, yeğenleri Dilara Elagözlü ve Genco Çağlar'ın taziyeleri kabul ettiği törene, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, sanatçı arkadaşları ve yakınları katıldı.

'UZUN SÜREDİR ALZHEIMER HASTALIĞIYLA MÜCADELE EDİYORDU'

Suda'nın yeğeni Elagözlü, gazetecilere, bu süreçte yanlarında olan herkese teşekkür etti.

Ailesi olarak özellikle son dönemlerin kendileri için zor bir süreç olduğunu aktaran Elagözlü, teyzesinin bir süredir Alzheimer hastalığıyla mücadele ettiğini anlattı.

Elagözlü, ailesindeki bazı kişilerde de bulunan Alzheimer'ın zorlu bir rahatsızlık olduğunu, bu yıl içinde 3 kişiyi daha aynı hastalıktan kaybettiklerini dile getirdi.

Pakize Suda ile son dönemine kadar ilgilenmeye çalıştıklarını, ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Elagözlü, şöyle konuştu:

"Son dönemlerine kadar bizde kaldı. Fakat durum iyice zorlaştıktan, evde bakılamayacak hale geldikten sonra doktorların, profesörlerin öngörüsü üzerine Alzheimer merkezine götürmek zorunda kaldık. Orada çok güzel bakıldı. Hastalığın son evresinde pıhtı attı. Yoğun bakıma alındı. Önce felç oldu, konuşma ve yürüme yetisi ile şuurunu kaybetti. Birkaç gün yoğun bakımda yattı. Dolaşım sisteminde sorunlar yaşadı, nefes almakta zorlanmaya başladı ve vefat etti. Çekmedi diyoruz. Allah rahmet eylesin, günahlarını affetsin, sevaplarını kabul etsin. Doktorlarına çok teşekkür ediyoruz. En son kaldığı Alzheimer merkezine çok teşekkür ediyoruz. Herkes hakkını helal etsin."

Suda'nın cenazesi Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Kurşunlu Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrası, Menteşe Şehir Yeni Mezarlığına defnedildi.

"VASİYETİ YOKTU"

Elagözlü, teyzesinin herhangi bir vasiyetinin olmadığını, çünkü ölümü çok düşünmediğini söyledi.

Suda'nın yaşamayı seven bir insan ve özgür bir ruh olduğunu vurgulayan Elagözlü, "Biz İzmirliyiz. Teyzemin hayatının büyük bölümü bu bölgede geçti. Biz de 8 yıldır Muğla'da yaşıyoruz. Teyzemin hayatta olan en yakını annem. Bu nedenle bize yakın bir yer olmasını tercih ettik. Geçen sene vefat eden babaannemizi de buraya defnettik. Artık başka bir yerde yaşayan yakın akrabamız yok. Bu bölgeyi çok severdi. Buralarda çok program yaptı." dedi.

Pakize Suda'nın ölümünün ardından 2015 senesinde sunuculuğunu yaptığı bir programı sırasında söylediği vasiyeti akıllara gelmişti.

O dönem Sezen Aksu'nun yaşamını yitiren Aysel Gürel için 5 bin fidan diktirdiğini öğrenen Suda, kendisi için de bir vasiyette bulunmuştu. Aksu'ya seslenen Suda, “Sezen benim de arkamdan bir hatıra ormanı yaptır." demişti.

YEĞENİ VASİ OLARAK ATANMIŞTI

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda düzenlenen rapor üzerine mahkeme, geçtiğimiz aylarda Pakize Suda'ya yeğeni Dilara Elagözlü'nün vasi olarak atanmasına karar vermişti.

Pakize Suda'nın yeğeni Dilara Elagözlü, konuya ilişkin şunları söylemişti:

Teyzemin bu rahatsızlığı 6-7 seneye dayanıyor. Unutmalarla, eşyalarını kaybetmelerle başladı. Birlikte çalıştığı insanlar da bunu fark etti. Kendisi bu rahatsızlığını uzun süre kabul etmedi. Kendinde olduğu süre içinde, 'Siz kendinize bakın' dedi. Anneannemin ve teyzemin arka arkaya rahmetli olmasıyla, yaşadığı duygusal şeylerde bu hastalığı tetikledi. Tiroid haplarını belli bir süre kullanmadı. Bana bir konuşmamızda 'Her şeyi unutarak ölmek istiyorum' dedi. 18 yaşından beri kendi yaşamayı tercih etmiş, kedileriyle mutlu olan bir insan. Sinirli ve şüpheci yapısı hastalıkla daha da gelişti. Birkaç senedir sözlerine itibar edilemeyecek bir hale geldi. 3 sene önce etrafından bize şikayet geldi, evine gittim. Evi çok dağınıktı. Toparlamak istedim ama izin vermedi. Doktorları çağırmak istedik ama kabul etmedi. Elimizden geldiği sürece bakmaya çalışıyoruz. Henüz bu hastalığa bir çare yok. İlaçlar sadece semptomları yavaşlatıyor. Fiziksel sağlığı iyi ama beyin olarak bu şekilde...

ÖNCE KARDEŞİNİ ARDINDAN ANNESİNİ KAYBETMİŞTİ

Pakize Suda, 2016'da kanser tedavisi gören kardeşi Nurhan Suda'nın vefatıyla büyük acı yaşamıştı.

Ünlü isim, geçtiğimiz yıllarda verdiği röportajda, "Kardeşimin öldüğünü anneme söylemedik. 88 yaşında kadına 'Kızın öldü' diyemezsin. 'Nuran neden gelmiyor?' diyor annem, 'Hastanede yatıyor' diyoruz. En başından beri böyle söyledik. Annem, 'İnsan üç ay yatar mı? Git, onun doktorunu değiştir' dedi. Hemen araya bir laf sokuyorum. Allah'tan çabuk unutuyor. 88 yaşındaki annemi üzemem bu saatten sonra. Onun en düşkün olduğu çocuğuydu Nuran... Annem bana 'Pakize' demiyor, hep 'Nuran' diye çağırıyor" şeklinde konuşmuştu.

Kardeşini kaybettikten sonra zor günler geçiren ve 49 kiloya kadar düşen Suda, 2017 yılında ise annesi Sehavet Suda'nın yaşamını yitirmesi ile yıkılmıştı.

DEMANS HASTALIĞI HAKKINDA:

Demans, tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur.

Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir. Bu hastalıkların hepsi beyinde bir takım değişikliklere neden olarak hastalıklara ait özgü bulguları ortaya çıkarır.

Demans ile seyreden bazı hastalıklar kesin tedavisi olmayan ve bir daha eski hale dönmeyi imkansız kılan hastalıklar iken, bazıları tedavi ile düzelebilen hastalıklardır...

Salim Dündar ve Pakize Suda mutlu, güzel günlerde görülüyorlar.

PAKİZE SUDA KİMDİR?

Oyuncu Zafer Algöz'ün 24 günde ikinci acı kaybı Oyuncu Zafer Algöz'ün 24 günde ikinci acı kaybı

Pakize Suda, 23 Nisan 1952 tarihinde dünyaya geldi. 7 yaşında Ege güzeli seçilen Suda, Girit Türklerindendir. Pakize Suda, şarkıcılık, oyunculuk ve gazeteci kimliğiyle de tanımıyordu.
Çeşitli yörelerin yemek ve kültürlerini tanıttığı Lezzete Yolculuk programını sundu. Ardından Her Şeyi Konuşalım isimli magazin programında magazin gündemini yorumladı.
Pakize Suda, demans hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Fethiye Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
Demans hastalığı ile mücadele eden Suda, hastalığının ilerlemesi neticesinde kimseyi tanımıyor ve hatırlamıyordu. Hayat Bilgisi, Davetsiz Misafir ve Sevda Çiçeği gibi yapımlarla tanınan ünlü oyuncu, bir dönem şarkıcılık yaparak kitap ve köşe yazarlığı da yapmıştı. Hürriyet gazetesine röportajlar da yapan Pakize Suda magazin programlarında yorumcu kişiliğiyle de biliniyordu. Ece Bar, Aynalı Meyhane ve İzmir Fuarı'nda da sahne almıştır.

Editör: TE Bilisim