Tek kanallı dönemde izleyiciyi ekrana kilitleyen ‘Çalıkuşu’, 27 yıl sonra yine dizi olarak TV’de. 7 bölümlük versiyonda ‘Feride’yi canlandıran Aydan Şener, tanıtımlarını izlediği 2013 model diziye ve halefi Fahriye Evcen’e not verdi:

TELEVİZYON bir tüketim sektörü. Yeniden çekilmesi güzel. Tanıtımlarını seyrettim. Gayet başarılı buldum. Giyim tarzları, saçlar ve en önemlisi müziklere sadık kalınmış. İnşallah başarılı olurlar. Çünkü büyük emekler veriliyor bu tarz projelere.

FAHRİYE’nin (Evcen) oyunculuğunu çok beğenirim. Zaten daha kimin oynayacağı belli olmadığı bir dönemde ‘Feride’ rolü için Fahriye’yi önermiştim. Sağolsun yapımcılar önerimi dikkate almışlar. Koyu renk saçları, beyaz teni, kaşları ve gözleriyle romandakine çok daha uyuyor. O diğer adayların arasından en doğru seçim. ‘Kamran’ı canlandıran Burak Özçivit’le iyi partner olmuşlar.

HER MANKEN YILDIZ OLMUYOR

MANKENLİKTEN her gelen çok iyi yerlere gelmiyor. Bu işe gönül vererek, çok çalışıp, kendini geliştiren, hayatına dikkat eden insanlar ancak bir yerlere gelebiliyor. Onun için ben hiç karşı değilim oyuncu mankenlikten gelmiş vs… Ben de mankenlikten geldim ama bu ülkede v30 yıldır bir Aydan Şener gerçeği var.

İşte Aydan Şener'den Olcay Ünal Sert'e dobra açıklamalar ...


3 YIL ARADAN SONRA TİYATRO’DA
Yeni projeleriniz neler?
-'Bana Esme'yi Anlat' adlı tiyatro oyunuyle 3 yıl aradan sonra yeniden seyircimle buluşacağız. Tiyatro Kedi'nin sahneleyeceği oyunu Hakan Altuner yönetecek. Başlıca rolleri İlhan Şeşen, Damla Çerkezoğlu, Hakan Altuner ve ben paylaşıyoruz. Dört kişilik bir oyun bu.
-Nasıl bir rolü canlandıracaksınız?
-Anne kız ilişkilerin anlatan aynı zamanda içinde aşk'ta olan bir oyun. Yer yer içinde komedisi de olan romantik bir oyun. Tiyatro beni çok heyecanlandırıyor. Daha önce de 'Çılgın Yenge' diye bir oyunda rol almıştım. Çok seviyorum tiaytoroyu, İnşallah Aralık'ta sahnelerde olacağım.
-Dizi projesi var mı?
-Dizi içinde bir kaç görüşmem var ama henüz netlik kazanmadı. 
-Son dönemde çok sayıda dizi çekiliyor. Nasıl buluyorsunuz yeni dizileri, başarılı buluyor musunuz?
-Buluyorum tabi ki. Çok başarılı buluyorum. Çekimler artık çok kaliteli. Işıklar, kamera dahil o kadar kısıtlı sürede sinema tadında çekiliyor. Genç oyuncular çok iyi. Genel olarak başarılı buluyorum. Tabi ki süreler uzun, o herkesin ortak derdi ama son derece gelişti dizi sektörü!
Reşat Nuri Güntekin’in romanından uyarlanan ‘Çalıkuşu’, 1986 yılında TRT’de 7 bölüm olarak yayınlandı. Dizide Aydan Şener, Sadri Alışık, Kenan Kalav gibi isimler rol aldı…
ÇALIKUŞU BİR İSTİSNADIR!
-Siz tek kanallı dönemde Çalıkuşu ile hafızalara kazındınız. O kadar uzun süre geçmesine rağmen de unutulmadı ve dizi olmasına rağmen klasikler arasına girdi o çalışmanız. Eskilerden çok hatırlanan sizinki kadar önemli dizi çok az. Klasik olmasını neye bağlıyorsunuz? Dizilerden klasiği tutturmak daha mı zordur?
-Zor tabi çünkü, tv çok büyük bir tüketim sektörü olduğu için, orada olduğunuz sürece, orada yayınlandığı sürece işler. Sonra onun yerine başka birşeyler gelir ve unutulur. Bu anlamda Çalıkuşu bir istisnadır yani. Ve tekrar çekiliyor… İnşallah o da başarılı olur.
-Tanıtımlarınıza denk geldiniz mi?
-Evet gördüm.
-Nasıl buldunuz?
-Güzel. Kötü diyemem, gayet iyi.
-Birebir sadık kalmışlar gibi hissettim ben.
-Evet romandan dolayı giyim tarzları aynı, saçlar aynı, müzikler de aynı kullanılmış. Çalıkuşu'nun müzikleri Esin Engin'e ait. İnşallah herkes başarılı olur, çünkü büyük emekler var bu işlerde.
-Sizin rolünüzü Fahriye Evcen oynuyor. Nasıl buluyorsunuz Fahriye hanımın oyunculuğunu?
-Ben çok beğenirim, ayrıca o diğer adayların arasından en doğru seçim. Fiziken de iyi, oyunculuğu da iyi. Burak Özçivit çok iyi olmuş. 
-O da Babaocağı dizisiyle tanındı, ardından da Muhteşem Yüzyıl'da Malkoçoğlu rolüyle şöhretini pekiştirdi … İzlediniz mi o dizileri?
-Muhteşem Yüzyıl'ı seyrettim tabi. Gerek fiziğiyle gerekse de oyunculuğuyla çok çok iyi.
80’LERDE DİZİYİ İZLEYEN ÖĞRETMEN OLMAK İSTEDİ
80’li yıllarda Çalıkuşu’nun Türkiye üzerine etkileri ne olmuştur?
-Dizi tarihinde çok önemli bir yeri var ‘Çalıkuşu’nun. İnsanların çok sevdiği bir iş oldu. Feride Atatürkçü aydın bir Cumhuriyet kadını.  İdealist öğretmen tipi tam. Bana birçok kişi o diziyi izledikten sonra Anadolu’ya idealist öğretmen olmak için başvurdu. Aynı zamanda Türkî Cumhuriyetlerde ve Rusya’da inanılmaz sevildi. Hatta ben 90’larda Rusya ve Türkiye arasında kültür ödülü aldım.  En önemlisi çok sevildi?
İLK BEN ÖNERMİŞTİM FAHRİYE  EN İYİ SEÇİM
-Fahriye Evcen’i çok beğendiğinizi söylediniz. En çok hangi yönü gitti Çalıkuşu’nda ki Feride rolüne?
-Gazeteci arkadaşlar birkaç isim sordu bana en iyi Feride kim olur diye… ( Merve Boluğur vs) Bende Fahriye Evcen dedim. Çok iyi bir oyuncu. Bana sorulduğu için söyledim. Fiziksel özellikleri ve oyunculuğu son derece güzel.
-Siz seçilmesinde etken olduğunuzu biliyor musunuz?
-Onu bilmiyorum, onu yapımcıya sormak lazım ama yine de ilk ben önermiştim, Fahriye en iyi seçim!
KALICILIK 15 SENEDEN SONRA ANLAŞILIR!
-Onların ilk çıktıkları dönemleri de biliyorum. Mankenlikten gelen oyunculardan bu kadar büyük başarı bekliyor muydunuz?
-Herkes bir yere gelemiyor. Bu işte gerçekten seven, kendini geliştirip bu işe gönül verenler bir yere geliyor! Başka da yakışıklı ve güzel olanlar vardır ama onların adları bile hatırlanmıyor. Eğer bir insan kalıcı oluyorsa ki bu kalıcılık bence 10-15 seneden sonra anlaşılır! 15 sene sonra bence o insanların kalıcı olup olmayacağına karar verilir. Bir diziyle, iki diziyle şöhret olmak kolay. Sonrasını getirebilmek çok önemli. Eğer sonrasını getirebiliyorsa insanlar, demek ki halk onları sevmiş ve onlarda işlerinde başarılılar demek ki… 
BENDE MANKENLİKTEN GELİYORUM
-Mankenlikten oyunculuğa geçen oyuncuları nasıl buluyorsunu ?
Mankenlikten her gelen çok iyi yerlere gelmiyor. Bu işe gönül vererek, çok çalışıp, kendini geliştiren, hayatına dikkat eden insanlar ancak bir yerlere gelebiliyor. Onun için ben hiç karşı değilim oyuncu mankenlikten gelmiş vs… Bende mankenlikten geldim ama bu ülekde 30 yıldır Aydan Şener gerçeği var. Demek ki kalıcı olduk ve bu arada kimler geldi, kimler geçti…
-Ne kadar süre mankenlik yaptınız?
-Güzellik yarışmasından sonra çok kısa bir süre mankenlik yaptım. Çok kısa bir süre yaptıktan sonra oyunculuğa geçtiğim için bilinmiyor ama aslında öyle! Dediğim gibi yeteneğiniz varsa ve bu işe gönül koymuşsanız, başarılı olursunuz tabi, neden olmasın.
-Kaç yılında yarışmaya katılmıştınız?
-1981 yılında Türkiye Güzeli seçildim. 
-Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ, Tolgahan Sayışman, Burak Özçivit, Berk Oktay da Best Model Yarışması'ndan geldiler ve çokta başarılılar oyunculukta…
-Kendini geliştiriyorsa, mankenlikten gelmiş, tiyatrodan gelmiş hiç önemli değil, hatta daha bile başarılı olabilir. Ama her mankenlikten gelen başarılı olacak diye de bir kaide yok, çok çalışıp isteyen başarılı olur.
'DİLA HANIM'IN BİR TEK ADI AYNI!
-Feride rolü için siz kaç kişi arasından seçilmiştiniz?
-Direkt bana teklif geldi. (gülüyor) Romanda ki Feride'ye de gerçekte de çok benzerim çünkü. Benzettikleri içinde bana teklif ettiler.
Çalıkuşu'nun tutulmasının sebebi sizce neydi, samimiyet mi? Kıyafetlere baktığımız zaman

-Osmanlı döneminde geçiyor gibi ….
 
-1920'lerde Cumhuriyet'e geçiş döneminde geçiyor. Samimiyet tabi ki çok önmli, oyuncuların iyi seçilmesi, casting de çok önemli. Bu işler kombine hepsi bir arada olursa iyidir. Eser tabi Reşat Nuri Güntekin'in çok önemli bir eseri. Herşey denk düştü, insanlar çok sevdi, bizi bağrına bastılar.
-Aşk-ı Memnu da yeniden çekilmişti. TRT'ye çekildiğinde zamanlar Müjde Ar oynamıştı… 
-Evet, o da 'Aşk-ı Memnu' ile şöhreti yakaladı. Ben ikinci çekileni de beğendim. Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat hepsi çok başarılıydı.
-Klasikleşmiş filmleri yeniden çekmek riskli midir? 
-Onu bilemiyorum, hep baraber göreceğiz. Bu konuda birşey söyleyemem.
-Aynı şekilde 'Dila Hanım' çekiliyor yeniden… Daha önce Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın oynadığı filmde şimdi Erkan Petekkaya ve Hatice Şendil oynuyor…
-O çok farklı ama. Sadece adı aynı bence o dizinin. Sürekli izlemiyorum ama gördüğüm kadarıyla onun sadece adı aynı. Selvi Boylum Al Yazmalım da 'Kırmızı Eşarp' adıyla yeniden yapıldı ama başarılı olamadı. Fakat 'Aşk-ı Memnu' başarılı oldu. Neyin beğenilip beğenilmeyeceği baştan bilinmiyor, iki üç sene sonra ancak belli olur.
ÖLENE KADAR OYUNCU OYUNCUDUR
-Sizin en beğendiğiniz oyuncular kimler Aydan hanım?
-Genç oyuncuların hepsi çok iyi. Oyunculuk eğitimlerini de alıyorlar. Hepsi fiziği düzgün insanlar. Özellikle birisini söylemeyeceğim. Oyuncu olmak isteyen çok kişi var. Onlar da bunu biliyor. Çok çalışan kalıcı olacaktır. Sadece başroller değil, yan roller de çok iyi. 
-Sinema projeniz olacak mı?
-Şu an yok. Olabilir tabi ki ama ben artık oynamaktan keyif alacağım projelerin içinde olmak istiyorum. Bana yakışan güzel bir rol olursa 'hayır' demem!. Ölene kadar oyuncu oyuncudur...
SİNEMA DAHA KALICIDIR!
-Sinema kalıcıdır, diziler sabun köpüğü gibidir derler, siz katılıyor musunuz?
-Yo katılmıyorum. Benim öyle birşeyim yok. Bende dizilerden geldim ve dizileri çok seviyorum.  Arada çokta büyük bir fark yok. Oyunculuk olarak hiçte bir fark yok. Ama sinema kalıcadır!
-Sizin dizinizde bir sinema filmi kadar kalıcı oldu ama…
-Teşekkür ederim. (gülüyor) İçinde olmaktan mutlu olacağım bir proje olursa hayır demem.
O ZAMANLAR BÖYLE BÜYÜK PARALAR YOKTU
Dizi oyuncuları çok astronomik paralar kazanıyor diyorlar, bölüm başına 50, 65 bin TL gibi…
-Bu paralar şimdi çok büyük paralar gibi görülüyor ama özellikle başrol oyuncuları, yeri geliyor bir sezon çalışıyor, iki sezon oturabiliyor. O parayı o zamanlara bölerseniz, normal. Sektörde de büyük paralar dönüyor, oyuncuya da o parayı veriyorlarsa neden almasın. O zamanlar TRT döneminde böyle büyük paralar yoktu. Ama sonrasında ben özel kanallarla da çalşıtım, o zaman tabi ki rakamlar yükseldi. Şu anda daha yüksek. Bu tamamen arz talep meselesidir.

Editör: TE Bilisim