2013 İLKBAHAR YAZ TRENDLERİ TEXBRIDGE’DE BELİRLENECEK

Kumaş ve aksesuarda son 50 yıldır trendleri belirleyen İngiltere ve İtalya’nın önde gelen desen stüdyoları Texbridge Fuarı’na katılıyor. Dünyaca ünlü trendcilere göre önümüzdeki yıllarda kumaş ve aksesuarlarda 60’lı yıllara geri dönülecek. Yeni moda renk uyumu düşünülmeden tasarlanmış kıyafetler.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, “Texbridge Fuarı’nda kumaşta 2013 ilkbahar-yaz tredlerinin belirlendiği trend alanın Belçikalı trend ofisiyle oluşturulduğunu ve denim sektöründe 2013 trendlerinin İtalyan trend ofisiyle tasarlandığını belirtti.

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, “Her geçen gün Texbridge Fuarı daha başarılı bir fuar haline geliyor.”


Tekstil sektörünün yaratıcılığı rekabetçiliği ve üretim kalitesini dünya modasının önemli firmalarıyla bir araya getiren Texbridge Mart ayında ikinci kez düzenleniyor. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve CNR Holding kuruluşu İstanbul Fuarcılık işbirliğiyle 08-10 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan “TEXBRİDGE Uluslararası Tekstil ve Aksesuarları Fuarı” bu yıl yeniliklerle kapılarını açacak. Fuara bu yıl ilk kez 2 milyar doların üzerinde ihracat yapan denim sektörü de dahil olacak. Belçikalı ünlü trend tahmincisi Niek De Pres ve Denim alanında dünyaca ünlü İtalyan Tasarımcı Umberto Brocchetto da katılarak fuarda trend alanları oluşturacak.


Türkiye tekstilde İtalya ve Almanya’nın tahtına aday

Fuarın açılışına sayılı günler kala gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, 2010 yılında 6.5 milyar dolarlık tekstil ihracatı yapıldığını ancak bu yıl tekstilde Türkiye’nin en güçlü rakipleri olan İtalya ve Almanya’nın tekstil ihracatının yüzde 15-20 gerilediğini söyledi. Türkiye’nin ise bu dönemde ihracatını 8 milyar dolara taşıyarak bir rekor kırdığına dikkat çeken Burkay, “Bugün üçüncü sırada yer aldığımız Avrupa’da en büyük ihracatçı olacağız. 2012’de 9.5-10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Bu dönemde pazar çeşitlendirmesine giderek Rusya, Ortadoğu, Asya Pasifik ve Afrika pazarlarında söz sahibi olmayı planlıyoruz. Bunun için öncelikle bu pazarlardaki Türk malı imajını daha da güçlendirmek için atılımlar yapıyoruz. Texbridge bu planlarımızı hayata geçirmemizde önemli bir adım” dedi.



Dünyanın en önemli desen ofisleri Türkiye’de

Texbridge fuarında bu yıl tasarım ve dizayn rüzgarı eseceğini ifade eden Burkay, “Dünyanın en önemli dizayn ofisleri İngiltere ve İtalya’da bulunuyor. Türk tekstilcileri baskı ve desen gibi dizaynlar için bu ülkelere gitmek zorunda kalıyorlardı. Ancak biz bu yıl Texbridge Fuarı’na son 50 yıldır modayı başlatıp, trendlerini belirleyen İtalya ve İngiltere’nin en önemli desen stüdyolarını Design Lab bölümünde Türk tekstil sektörüne dizaynlarını gösterecekler.”

Bu yıl 8-10 Mart tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek fuarın her geçen gün daha başarılı ve uluslar arası bir fuar haline geldiğini belirten CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, “Bu yıl fuara Fas, Tunus, Portekiz, Moldova, Polonya ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu pek çok ülkeden alım heyeti ve profesyonel ziyaretçi katılacak” dedi.

60’lı yıllara dönüş olacak

Basın toplantısında konuşan Belçikalı ünlü trend tahmincisi Niek De Pres, 2013 yılında 60’lı yılların ruhundan ilham alan tasarımların ön plana çıkacağını söyledi. Hippi kültürü ve değişim temasının bu dönemde ön plana çıkacağını belirten De Pres, “Makyajda doğallık ön plana çıkıyor. Örneğin Lady Gaga hiç rimel sürmedi. Kalın kaş sitili yine moda. Bu durum elbette kıyafet ve aksesuarlara da yansıyacak. Serbestlik renkli kıyafetler, plastik ve çılgın aksesuarlar gelecek” diye konuştu.

“Türkiye denimin merkezi olacak”

Denim alanında dünyaca ünlü İtalyan Tasarımcı Umberto Brocchetto, Türkiye’nin denim konusunda son yıllarda önemli bir noktaya geldiğini belirterek, “ Bugün dünya tekstil firmaları arasında yolu Türkiye’den geçmeyen hiç kimse yok. Denim modasının ilk çıkış yeri ABD, daha sonra Japonya. Günümüzde ise Türkiye’de önemli bir noktaya gelen denim, bütün dünya markalarına çalışıyor” dedi. Krizle boğuşan dünya ülkelerinde markaların kendilerinden daha önce hiç üretilmemiş denim tasarımları talep ettiğin kaydeden Brocchetto, denimde bu yıl yine mavi renge dönüş yaşanacağını söyledi

Sektörden tam destek


Sektörler arası işbirliğinin güzel bir örneğini oluşturan Texbridge fuarına İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği(EHKİB), İstanbul Moda Akedemisi(İMA), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD), Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD), Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD), Osmanbey İşadamları Derneği (OTİAD), Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) destek veriyor.
Editör: TE Bilisim