Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, Time dergisi için yazar Elif Şafak'la kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele üzerine bir röportaj yaptı.

Röportajda Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine de değinen Jolie, hükümetin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından ülkede kadınların sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenlediğini hatırlattı.

Jolie'nin konuyla ilgili görüşlerini sorduğu Şafak, "Bu çok büyük bir geri adım, kadınlar, çocuklar ve LGBTI bireyler için çok kötü sonuçları olacak" yanıtını verdi.

"Sözleşmeden çekilmenin iki mesajı var. Kadınlara hayatlarının önemli olmadığını söylüyorsunuz ve şiddet uygulayanlara suçlarının meşrulaştırılacağını söylüyorsunuz."

"İsminden de anlaşıldığı gibi Türkiye, 10 yıl önce imzalandığında bu insan hakları anlaşmasının başını çekmişti" ifadelerini kullanan Jolie, sözleşmeden çıkılmasına ilişkin olarak, "Türkiye hükümeti, anlaşmanın 'eşcinselliği normalleştirmek' ve Türk aile değerlerinin altını oymak için kullanıldığını savundu. Bu kararı eleştirenler bunun, hükümetin kadınlar ve azınlıklar pahasına muhafazakâr müttefiklerinin gözündeki pozisyonunu iyileştirme girişimi olduğunu söylüyor" yorumunda bulundu.

"KARAR GERİLEMEDİR"

Jolie'nin söyleşide Şafak'a sorduğu, 'Hükümetin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının Türkiye'de kadın hakları açısından ne anlama geldiği' sorusuna, Şafak "Bunun, kadınlar, çocuklar ve LGBTQ toplumu için felaket içeren sonuçları olacak önemli bir gerileme olduğunu düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesi, şiddete karşı savunmasız olan herkesi korumak adına elimizde bulunan en ilerlemeci uluslararası anlaşma" sözleriyle yanıt verdi. 

Jolie, "Kadın haklarındaki gerilemeler, bundan sorumlu olanlar tarafından genellikle aile değerlerinin savunulması olarak meşrulaştırılıyor. Sanki şiddetin kapalı kapılar ardında kalması daha iyiymiş gibi" diyerek Şafak'ın bu konuda düşüncelerini sordu. Şafak, "Eğer birinin canı yanıyorsa, istismar yaşıyorsa bu özel bir durum değildir. Dört duvar arasında kalamaz. Bu sessizlik duvarlarını yıkmamız gerekiyor. Pek çok ülkede tecavüzcülere, mağdurla evlenmeleri durumunda cezasını düşüren inanılmaz sorunlu uygulamalar var" yanıtını verdi. 

Jolie, kadın haklarında geri adımlara sebep olanların genelde bunu "aile değerlerini korumakla" açıkladığını, bunun "şiddetin kapalı kapılar ardında kalmasının daha iyi olduğu" anlamına geldiğini hatırlattı ve bu konuyla ilgili Şafak'ın görüşünü sordu.

Şafak da kadınların sessiz kalmasının ve sorunlu yasaların daha kötü sonuçlar doğuracağını söyleyerek bir örnek verdi:

"Genç bir Kürt kadına eşinin erkek kardeşi tecavüz etmişti. Kadın sessiz kalmayı reddetti ve mahkemeye gitti. Ancak mahkemede kadına Kürtçe tercüman verilmeyince hikayesini anlatamadı. Ardından kocası onu, ailesinin namusunu zedelediği gerekçesiyle öldürdü."

Bu olay karşısında "dehşete düştüğünü" belirten Jolie, "Dünyada kadın haklarını savunan çok fazla iyi erkek de var" yorumunu yaparak bu tarz davranışların nasıl cesaretlendirileceğinin tartışılması gerektiğini söyledi:

"Bazen her şey çok fazla geliyor, bunu kaldırmak zorlaşıyor. Mücadele içinde olduğumuzu düşünmek beni güçlendiriyor."

Angelina Jolie son olarak bu konunun daha fazla tartışılması; seslerin birlikte yükseltilmesi ve kadınların birbirini kollaması gerektiğini söyledi.

Şafak da "Bunu yapıyoruz. Türkiye hakkında konuşarak başlamıştık, kadınlar sokaklara çıktı. İnanılmaz cesur davrandılar. Ancak bir genç adamın taşıdığı 'gerçek erkekler feministtir' pankartını da unutmayacağım. Dünyanın her yerinde müttefiklerimiz var, birbirimizin sesini duymamız çok önemli."

Angelina Jolie kadın hakları ve göçmenler konusunda birçok gönüllü çalışması var. Özellikle göçmen kadınlara yönelik yardım çalışmaları olan Jolie'ye, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından 'İyi Niyet Elçisi' unvanı verilmişti.

Kaynaklar: BBC, Cumhuriyet

Editör: TE Bilisim