Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 7 saat sürdü.Toplantıda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez de Bakanlar Kurulu üyelerine bilgi verdi.

ARINÇ İKİNCİ UÇAĞA SALDIRIYI DOĞRULADI

Toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıklama yaptı.

İşte Arınç'ın konuşmasından satırbaşları:

Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesi konusuyla ilgili yarın sayın Başbakan tüm Türkiye'ye ve dünyaya konuyla ilgili görüşümüzü ifade edecek.

Son dönemde Suriye hava unsarları 5 defa hava sahasını ihlal etmişlerdir. Meseleler sulh ile çözülmüştür.

Türkiye mukabelede bulunma hakkı da dahil uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını saklı tutmaktadır.

Düşürülen uçağımız bir keşif uçağıydı ancak o gün keşif görevinde değildi. Bölgedeki radarlarımızın test edimesi konusunda görevliydi.

İddia edildiği gibi Suriye'ye karşı keşif uçuşu yapılıyor olsaydı uçağımıza başka uçaklarında eşlik ediyor olması gerekirdi.

Radar kayıtları uçağın nerede vurulduğu konusunda Türkiye'nin tezini doğrulamaktadır.

Hiçbir uçaksavar o mesafede etkili olamaz. Suriye'nin uçağımızı kasıtlı olarak hedef aldığı kesindir.

Suriye'nin bu saldırıyı neden gerçekleştirdiği tartışılıyor. Acaba Türkiye, Suriye'ye tek başına askeri müdahaleye mi yönlendiriliyor? sorusuna Arınç "Bütün olasılıklar değerlendiriliyor. Öncelikle olayı kendi kamuoyumuza teknik olarak nasıl izah edebiliyorsak, dünyayı da aynı şekilde bilgilendirmeliyiz" diye cevap verdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi'nin sözlerinin sorulmasına üzerine Arınç şunları söyledi: Bin metreye kadar arama yapıbilen iki gemi şuanda arama yapmaktadır. Suriye tarafının bir iki küçük katkısı dışında tüm faaliyetler Türkiye tarafından yürütülmektedir.

Özür ve tazminat Türkiye için yeterli olacak mıdır? sorusuna Arınç "Bugün için şunu yapıyoruz yarın şuna yapacağız şeklinde bir açıklama yapmam mümkün değil. Ancak Suriye'de yaşanan olaylarla Türkiye'nin uçağının düşürülmesi birbirinden ayrı tutulmalıdır. Şüphesiz özür, tazminat belki de başka şeylerin talep edilmesi söz konusudur" dedi.

Arınç, İkinci bir uçağa saldırı gerçekleşip gerçekleşmediği sorusuna "Kurtarmaya giden uçağımıza ateş açılmıştır. Dışişlerimizden yapılan uyarılarla bu duruma son verilmiştir. Ama evet kısa süreli bir taciz ateşi söz konusu olmuştur" diye cevap verdi.

Arınç sölerine şöyle devam etti: Biz savaş çığırkanlığı yapma taraftarı değiliz. Kimseyle savaşmak durumunda değiliz. Biz ciddi bir hükümetiz. Büyük bir devletin hükümetiyiz. Buna göre davranmalıyız. Ne yapılacağını biliyoruz. Ancak bunu aşama aşama kademe kademe yapmak durumundayız" dedi. (Hürriyet)
Editör: TE Bilisim