İstanbul'da nevruz savaşı

İstanbul'daki erken Nevruz kutlamaları olaylı geçti. Polis bazı gruplara müdahale ederken, göstericiler metrobüsleri taşladı, duraklara zarar verdi. Yolcular mahsur kaldı ve seferler bir süreliğine durdu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü olaylarda 106 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Öte yandan Diyarbakır'da da binlerce kişinin katılımı ile Nevruz kutlamaları yapıldı.


Kazlıçeşme Meydanı yakınına Yedikule tarafından gelen grubun önü, cadde üzerinde barikat kuran emniyet görevlilerince kesildi.

Burada BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, emniyet yetkililerine Kazlıçeşme Meydanı'na gruplarla girerek basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi.

ESNAFTAN GÖSTERİCİYE MEYDAN DAYAĞI


Emniyet yetkililerinin milletvekillerinin alana girebileceğini, gruplara müsade edilmeyeceğini söylemesi üzerine Kışanak, bulundukları noktada basın açıklaması yapmak istediklerini, çeşitli cadde ve sokakta toplanan arkadaşlarının da buraya gelmesine müsaade edilmesini talep ettiklerini anlattı.

Kışanak, Diyarbakır'da kutlamaya izin verildiğini iddia ederek, İstanbul'da da aynı uygulamayı beklediklerini söyledi.

Emniyet yetkilileri ise diğer noktalarda toplanan grupların buraya gelmesine izin verilmeyeceğini kaydettiler. Yetkililer, grubun dağılmaması halinde müdahale edileceğini de ifade ettiler.

Grubun, diğer grupların bu noktaya gelmesinde ısrarı üzerine emniyet kuvvetleri, panzerle tazyikli su sıkarak ve biber gazı kullanarak, Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçari ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP İstanbul milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu gruba müdahale etti.


Denize atladı, çıkıp gazetecileri taşladı


Grubun dağılışı sırasında bir kişi denize atladı. Milletvekili Sakık'ın da sahile gelerek denizden çıkmasını istediği gösterici, gözaltına alınmaması halinde çıkabileceğini söyledi. Emniyet güçlerinin de gözaltına almayacağını söylediği gösterici, denizden çıktıktan sonra basın mensuplarına taş atarken, elinde bir de bıçak olduğu görüldü. Bu gösterici daha sonra diğer grupların arasına girerek kaçtı.

Diğer toplanmalar


Sahil Kenedy Caddesi'nde Bakırköy yönünden gelen eylemciler, Zeytinburnu kavşağında güvenlik önlemi alan polise taşla saldırdı. Emniyet güçleri olay yerinden ayrılmak zorunda kaldı.

Eminönü yönünden gelen kalabalık bir grup da otobüs duraklarının camlarını kırarak zarar verdi. Diğer grupla birleşen gruba, çevik kuvvet ekiplerince biber gazı sıkılarak müdahale edildi.

Metrobüs ve tramvay seferleri yapılamadı

Bu arada, Topkapı, Edirnekapı metrobüs ve tramvay duraklarında toplanan bazı gruplar da polise taş attı. Bu gruplar da emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıldı. Metrobüs, tramvay ve otobüs duraklarına hasar verildiği görüldü. Gösteriler nedeniyle metrobüs seferleri yapılamadı. Bağcılar Kabataş tramvay hattında da aksaklıklar yaşandı.

Göstericiler, durak ve araçların camlarını kırarken kendilerini uyaran vatandaşları da taşladı. Zeytinburnu Metrosu’nda polis engeliyle karşılaşan yüzlerce kişi kaldırımdan söktükleri taşlarla önce otobüs duraklarına saldırdı. Durakları kullanılmaz hale getiren saldırganlar daha metro girişindeki işyerleri, otoyoldan geçen araçlar ve metrobüsü hedef aldı. Seyir halindeki araçları ve metrobüs duraklarının camlarını kırdı. Saldırganlar kendilerini uyaran vatandaşlara da taşlı saldırıda bulundu. Olaylar nedeniyle yolda araç trafiği bir süre durdu.

Öte yandan Aksaray’da da göstericiler, bir belediye otobüsünün camlarını kırdı. Şoför ve yolcular otobüsten inerek yaralanmaktan kurtuldu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü olaylarda şu ana kadar 106 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Göstericiye esnaf dayağı

Kazlıçeşme meydanına girmeye çalışan bazı gruplar geçiş güzergahlarında çevreye zarar verdi. Otomobiler, işyerleri göstericilerin hedefi oldu. Zeytinburnu 58. Bulvar üzerinde bankaların camlarını kıran, otomobillerin lastiklerini patlatan göstericiler çevre esnafıyla karşı karşıya geldi. Gösterici olduğu öğrenilen 1 kişi dövüldü. Yere düşen gösterici yerde tekmelendi. Bu sırada esnaf arasında bazı kişiler de göstericinin daha fazla dövülmesine engel olmaya çalıştı. Olay yerine gelen polis, ciddi şekilde dövülen göstericiyi olay yerinden uzaklaştırdı. Bu sırada esnaftan bir kişinin"işyerimi kırıp döktüler" diye bağırdığı duyuldu.


DİYARBAKIR'DA NEVRUZ GERGİNLİĞİ

 Vali Mutlu: "İnsanımız fevkalade duyarlı davrandı"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentteki izinsiz nevruz kutlamalarına ilişkin, “Bugün İstanbulumuzda bütün yapılan illegal çağrılara rağmen insanlarımız fevkalade duyarlı hareket etmişler. Başta Kazlıçeşme olmak üzere gösterilen yerlere intikal etmemişlerdir” dedi.

Vali Mutlu'nun ev sahipliğinde Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde Şehit Aileleri ve Vazife Malulleri onuruna verilen öğle yemeğinde basın mensuplarının İstanbul'daki izinsiz Nevruz gösterilerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bugünü Nevruz bahanesiyle farklı yerlerde bir tahrik gününe dönüştürmek isteyen provokatörlerin olduğunu bildiklerini belirten Mutlu, bu nedenle Nevruz kutlamalarının 21 Mart Çarşamba kutlanması konusunda kararlı duruş sergilediklerini söyledi.

“Halkımızın Nevruzunu, verdiğimiz izin gününde kutlamak yerine illegal şekilde İstanbul'un farklı yerlerinde polisle çatışarak, bahar görüntüsünün dışında farklı görüntüler yaratmak isteyenler var. Bu durumlarda emniyet güçleri fırsat vermeyecektir” diyen Mutlu, herkese hukuk sınırları içerisinde kalarak verilen izin çerçevesinde Nevruz'u kutlamayı tavsiye etti. Mutlu, şunları kaydetti:

“Bunların Nevruz kutlamalarının, Nevruz şenliği ile ilgisi yoktur. Bunlar, güvenlik güçleri ile çatışma arzusundadır. Bunlara fırsat vermeyeceğiz. Bugün İstanbulumuzda bütün yapılan illegal çağrılara rağmen insanlarımız fevkalade duyarlı hareket etmişler. Başta Kazlıçeşme olmak üzere gösterilen yerlere intikal etmemişlerdir. Bu önemlidir, insanlarımız hukuka saygılı bir şekilde hareket ediyorlar.”

Bu arada, aralarında bazı polis memurlarının da bulunduğu 7 kişinin yaralandığı olaylara ilişkin, 106 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

DİYARBAKIR'DA BİNLERCE KİŞİ TOPLANDI

Diyarbakır Valiliği’nin izin vermemesine rağmen Diyarbakır'da binlerce kişi nevruz kutlaması yaptı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dün "Halk nevruzu kutlayacak, güvenlik güçleri karakollardan çıkmasın" açıklaması yaparak halkı bu sabah nevruz alanında toplanmaya çağırması üzerine polis geniş güvenlik önlemi aldı. Sabah erken saatlerden itibaren nevruz alanına gitmek için çeşitli semtlerde toplanan gruplara, geceden itibaren geniş önlem alan güvenlik güçleri izin vermedi. Güvenlik güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarılarına rağmen nevruz alanına gitmekte ısrar eden guruplar buna uymayınca yer yer arbede çıktı. Çevik kuvvet ekipleri kentin tüm stratejik noktalarını tutarken, polis helikopterleri de sürekli havadan denetim yaptı.

Kentin çeşitli semtlerinde toplanan gruplarla polis arasında gerginlik sürerken BDP milletvekilleri ve belediye başkanları parti binasına geldi. BDP Diyarbakır il binası önünde toplanan yaklaşık 1500 kişi, kente yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki nevruz alanına gideceklerini söyleyerek beklemeye başladı.

NEVRUZ ALANINA ÖNCE MİLLETVEKİLLERİ GİTTİ

Dağılmaları için yapılan uyarılara rağmen yürümekte ısrarlı olan gruba polis basınçlı su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Grupta bulunanlar da polise, taşlarla karşılık vermesi üzerine arbede çıktı.

Milletvekili ve belediye başkanlarının bulunduğu parti otobüsü, BDP binası önünden ayrılarak Bağlar İlçesi’ne doğru hareket etti. Otobüs, nevruz alanı yakınında polis tarafından durduruldu. BDP milletvekilleri ve partililer otobüsten inerek nevruz alanına yürüyerek gitti.

Güvenlik güçlerinin saat 11.00’e kadar kimseyi sokmadığı nevruz alanına daha sonra bazı gruplar girmeye başladı. Alanda toplananların sayısı saatler ilerledikçe daha da arttı.

Polisler saat 12.00’den itibaren nevruz alanı çevresindeki güvenlik önlemlerini kaldırdı ve binlerce kişi nevruz kutlaması yaptı. (Kaynak:
 DHA, AA, Hurriyet.com.tr)

Editör: TE Bilisim