Mehmet Yüzüak'tan çok özel kare... 

Olcay Ünal Sert

Mehmet Yüzüak, Türkiye'nin DivaBülent Ersoy'u, 80'li yıllarda sürgüne giden Kraliçe Farah Diba Pehlevi'ye benzetti.  Mehmet Yüzüak, gazeteci Olcay Ünal Sert'e yaptığı açıklamada "Avustralya basını 'Türkiye'nin yasaklı Farah Diba Pehlevisi' başlığını attı" dedi. 

Bülent Ersoy ile birlikte gittikleri Avustralya konserinden Diva'nın çok özel bir fotoğrafını paylaşan Mehmet Yüzüak şu yorumda bulundu:

"Hayatı film olacak ...Olacakta bu sahneler nasıl cekilecek ..... Avusturalya da dünya basınında çıktı bu kare.... Yasaklı yılları, 80 ler.....TÜRKİYENİN YASAKLI FARAH DİBA PEHLEVİSİ yazıldı... Bu fotoğrafı ilk defa yayımlıyorum kimsede yok! Yok! Yok!.... @bulentersoy.com.tr bana çok güzel şeyler de yaşattın. Teşekkürler....BÜLENTİM. @arzu_acay" 

Farah Diba ve Şah Rıza Pehlevi şaşalı günlerinde...

Mehmed Mazlum Çelik'in, Independent Türkçe'de; "Kendisine 'Tanrı'nın Gölgesi' unvanını veren Şah Rıza Pehlevi'nin son günleri" başlıklı yazısında Farah Diba Pehlevi'nin sürgünde ki hayatı şöyle anlatılmış:

Şah Muhammed Rıza, İran da sarayında güvende olmadığını ve iktidarını tamamen kaybettiğini anladığında gerekli hazırlıkları yaparak ülkeden ayrıldı. Enver Sedat'ın daveti üzerine Kahire'ye geldi ve 27 Temmuz 1980'de burada hayatını kaybetti. Temmuz ayının son günlerinde Kahire'nin kavurucu sıcağı altında Meçhul Asker Anıtı'nın bulunduğu bölgeye bir koruma ordusu eşliğinde güzel giyimli yaşlı bir kadın gelir.

Sessiz sedasız bir mezarı ziyaret ettikten sonra bölgeden ayrılır. 

Kimseyle konuşmayan ve her sene bu seremoniyi aksatmadan yerine getiren kişi bir zamanlar tüm Ortadoğu'nun ilgi odağında bulunan Kraliçe Farah Pehlevi'den başkası değildir. 

Ziyaret ettiği kişi ise İran'ın devrik lideri ve kocası Şah Muhammed Rıza'nın kendisidir. Molla Humeyni'nin İran İslam devrimi sonrasında onlar için bambaşka bir hayat başlamıştır.. Sürgünde bir hayat... 

Farah Diba Pehlevi kimdir?

Farah Diba (Pehlevi) (d. 14 Ekim 1938, Tahran), İran Kraliçesi ve İmparatoriçesi (Farsça: Şahbanu). Son İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin üçüncü ve son eşidir.

İran Hava Kuvvetlerinde görevli olan Azeri asıllı Sührab Diba'nın tek çocuğuydu. Paris'te École Spéciale d'Architecture'de eğitim gördü. 21 Aralık 1959'da Muhammed Rıza Pehlevi'yle evlendi. Bu evlilikten Rıza Pehlevi (d. 1960), Farahnaz Pehlevi (d. 1963), Ali Rıza Pehlevi (1966-2011) ve Leyla Pehlevi (1970-2001) adlarında dört çocuğu oldu. 1967'de, İran tarihinde üçüncü ve İslam devri sonrası ilk ve son kez olmak üzere Şahbanu (İmparatoriçe) unvanı alan tek hükümdar eşi oldu. 1979'da İran İslam Devrimi'nin ardından kocası ve çocuklarıyla beraber Mısır'a sürgüne gitti. 1980'de, kocası Muhammed Rıza Pehlevi'nin ölümünden sonra ABD'ye yerleşti. Başkan Ronald Reagan kendisini hoş bir şekilde karşıladı. Farah Diba Pehlevi, 83 yaşında Amerika da Washington da yaşamını sürdürmektedir. Enver Sedat'ın öldürülmesinin ardından Amerika'ya yerleşen ve Maryland'de küçük bir ev satın alan Farah Diba, şimdi zamanını Washington D.C ve Paris arasında geçirmektedir.

Editör: TE Bilisim