Yunanistan'da geçen perşembe günü hayatını kaybeden dünyaca ünlü besteci, aktivist, siyasetçi ve yazar Mikis Theodorakis (96) dün Girit’in Hayna şehrindeki Galatas köyünde defnedildi.

Giritliler ünlü bestecinin şarkılarını söyleyerek “ölümsüz” diye bağırdılar. Theodorakis’in tabutu, vasiyeti üzerine Yunan bayrağına sarılmadı. Adına kurulmuş orkestra ise mezarı başında, Theodorakis’in “Zorba” (1964) filmi için bestelediği ünlü sirtakiyi çaldı.

MİKİS THEODORAKİS KİMDİR?

29 Temmuz 1925’te Yunanistan’ın Hios Sakız adasında, Giritli bir baba ve İzmir-Urlalı bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Klasik müzik alanında yaptığı başarılı çalışmaların ardından geleneksel ve ulusal çalgılara, ritimlere ve ezgilere yönelen Theodorakis, “Epitafios” Mezartaşı yazıtı beste dizisiyle Yunanistan’da büyük bir kültür devrimi başlattı. Theodorakis 1000 dolayında şarkı yazmıştır. Çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo bestelemiştir.

Theodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

Siyasi olarak, Yunanistan Komünist Partisi ile ilişkili olduğu bilinmektedir. 1981-1990 yılları arasında KKE'nin (Yunanistan Komünist Partisi) milletvekilliğini de yapmıştır.

Editör: TE Bilisim