Nevin Akkaya’nın cenazesi, 7 Nisan 2015 Salı günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen anma töreninden sonra, Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Cenaze törenine, İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Şevket Demirkaya, İzzet Günay, Gülriz Sururi, Yılmaz Atadeniz, Parla Şenol, Toron Karacaoğlu ve sanatçının yakınları ile dostları katıldı.

Nevin Akkaya, 1916’da İstanbul’da doğdu. Lise tahsili ile birlikte konservatuvara devam etti. 1937’de Şehir Tiyatrosu’na girdi. İlk rolü; Pergünt’deki Solveig idi ve bu rolündeki aryayı Cemal Reşit orkestrası ile seslendirdi.

Muhsin Ertuğrul, 1950 yılında Nevin Akkaya ve bir grup ile beraber Şehir Tiyatrosu’ndan ayrılarak Küçük Sahne’yi kurdu. Akkaya orada; “Kanlı Düğün”, “On İkinci Gece”, “Örümcek”, “Fareler ve İnsanlar” ve daha birçok oyunda oynadı. Muhsin Ertuğrul ile birlikte “Kral Lear”, “Bir Adam Yaratmak” oyunlarında rol aldı.

1952’de Tarık Gürcan ile evlenerek tiyatroyu bıraktı. Türkan Şoray‘dan Hale Soygazi‘ye, Suzan Avcı‘dan Neriman Köksal‘a kadar birçok sanatçıyı seslendirdi.

Oynadığı Oyunlardan Bazıları: Hamlet, Othello, Kış Masalı, Yanlışlıklar Komedyası, Nasıl Hoşunuza Giderse, Fırtına, Cyrano de Bergerac, Ruy Blas, Don Carlos, Ocak Çekirgesi, Maryan’ın Kalbi, Üç Kız Kardeş, Karanlık, Promete Zincirde, Aynaroz Kadısı, Kral Lear, Bir Adam Yaratmak…
Editör: TE Bilisim