İçişleri Bakanlığı, valiliklere "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konulu 9 maddelik genelge gönderdi.

Genelgede müzisyenlerin çalışma alanlarıyla ilgili bir açılma olmaması Gülben Ergen, Hande Yener, Demet Akalın ve Defne Samyeli gibi isimleri sinirlendirdi.

Sosyal medya hesaplarından tepki gösteren ünlü isimler, "16 aydır çalışmıyoruz, perişanız" dedi.

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısının ardından açıkladığı normalleşme kararlarına ilişkin 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderdi.

Buna göre; sokak kısıtlaması hafta içi 22.00 ile 05.00 arası, hafta sonu ise cumartesi 22.00 ile pazartesi 05.00 arasında uygulanacak.

Pazar günleri bakkal, market, kuruyemişçi, manav ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

1,5 yıldır işsiz olan ünlü isimler ise kendileriyle ilgili bir açılma olmadığını görünce adeta isyan bayrağını kaldırdı.

Sosyal medya hesaplarından tek tek paylaşım yapan ünlü isimler, sinema ve düğün mekanlarının açık olup müzik sektörüyle ilgili her yerin kapalı olmasına sitem etti.

İşte ünlü isimlerin tepkileri...

AJDA PEKKAN

Süperstar Ajda Pekkan, instagram hesabından yaptığı paylaşımda; "Müzik ruhun gıdasıdır sözüyle... 1,5 yıldır moralleri altüst olan halkımıza konserler verip onlara bir nebze de olsa moral vermek, neşelendirmek ve çalışmak istiyoruz. Konserlerimizde bizlerle çalışan, kader birliği eden emekçi arkadaşlarımıza da istihdam sağlamak istiyoruz. Müzik sektörü emekçileri çok zor durumda... Lütfen kayıtsız kalmayalım... Ajda Pekkan" mesajını paylaştı. 

NÜKHET DURU

Göğsümde kocaman bir 'bir şey yapmalı' ağrısıyla uyandım... Müzik, eğlence ve kültür sanat sektörlerinde kimse çalışmıyormuş gibi davranılmasına söyleyecek sözlerimiz tükendi.

TARKAN

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kademeli normalleşme takvimininde aylardır işlerinden uzak kalan sanatçılara yönelik adımların atılmaması sektörden isimlerin tepkisi çekti. Bir tepki de ünlü şarkıcı Tarkan’dan geldi.

Sosyal medya hesabından tepkisini dile getiren Tarkan, şu ifadeleri kullandı:

* Pandemi sürecinde müzik ve eğlence sektörüne yapılan haksızlık ve çifte standart hiç adil değil.

* Yetkililerin sanata ve sanatçıya karşı duyarsız, saygısız yaklaşımı ise ayrıca çok üzücü ve düşündürücü.

* Yetkili merciler acilen müzik ve eğlence sektörünü destekleyici yönde yeni karar ve uygulamalarla sanata, sanatçıya, tüm sanat çalışanlarına ve emekçilerine sahip çıkmalı.

DEMET AKALIN

Ünlü isimlerin konuya olan tepkilerini Instagram hesabından yayınlayan Demet Akalın, "Bu bilim kurulu 1 ay işsiz kalsın hadi bakalım" dedi.

BURAY

"Evet her sektör mağdur, ama sahne sanatlarına kültür sanata hiçbir destek yok.

Bir buçuk sene olmuş, ne bir konser ne tiyatro ne bir sanatsal aktivite.

Yüzlerce müzisyen, sanatçı sahne emekçileri açlıktan parasızlıktan intihar etmiş. Işıkçısı, teknisyeni, güvenliği, tonmaisteri, dansçısı ve daha niceleri mağdur.

Bu insanlar vatandaş değil mi? Taş mı yiyor bu insanlar? Gören yok, duyan yok, herkes kendi derdinde."

CENK EREN

"Eğlenirseniz, müzik dinlerseniz, sahneye çıkarsanız, konser verirseniz hele birde 22:00 den sonra içki içerseniz bu virüs bulaşır.

Lakin eninde sonunda yok saydığınız, umursamadığınız bu insanların önüne seçim sandığı gelecek."

Gülben Ergen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan ile görülüyor.

GÜLBEN ERGEN

"Müzik, eğlence, sahne, tiyatro, sanat, sanatçı herkes yanıyor, yaşarken ölen bir sektör olduk. Bize neşe veririz!

Biz güldürürüz, eğlendiririz! Biz iyi geliriz! Müzik iyileştirir yapmayın 16 ay oldu perişan sektörümüzün tüm emekçileri yapmayın."

HARUN TEKİN

"Müzikten, sahneden, sanattan korkmak korkanlar açısından makul gibi görünse de beyhude bir tavır.

Keyfi yasaklar aşının yerine geçemez. Bu ülkenin birbirinden değerli müzisyenlerinin, müzik emekçilerinin, sahne sanatçılarının maruz bırakıldıkları şey rasyonel değil ideolojiktir."

ARMAĞAN ÇAĞLAYAN

"Müzik ve eğlence sektörü yine açlığa mahkum maalesef. 21.00'e kadar barlar açık mı mesela?

Bir müzik ve eğlence sektörü, bir de pazar günü "belalı" sanırım! Bir türlü yakayı kurtaramadılar! Hoca taktı onlara!"

HANDE YENER

"Düğün etkinliği var kültür sanat konser yok. Halı sahada maç var açık havada konser yok.

Kapalı mekanda spor salonları açık restoranda yemek servisi var. Sinema, tiyatro yok."

DEFNE SAMYELİ

"Saat 21:00'de kapanacak mıymış restoranlar? Lütfedilmiş. İnsaf yahu...

Bir yılı aşkın zaman geçmiş. Aşılamayı yaygın hale getirmek yerine yasaklarSadece ve Hala restoranlar, eğlence sektörü ve sanata...

Maksat 'eğlence olmasın' demek ki. Üzüm yemek değil bağcı dövmek. Sanatı, sanatçıyı sevmemek bu olsa gerek."

MURAT BOZ

Müzik sektörü çalışanları yok sayılıyor. Evlerine ekmek götüremeyen 100 binler var. İntihar eden meslektaşlarımız var. Acilen kararlar gözden geçirilmeli, sektörü rahatlatacak kararlar alınmalı ve açıklanmalıdır. Müzik sektörü çalışanlarının hiç yoklarmış gibi bir muameleye maruz kalmasını anlayabilmek mümkün değil. 

EBRU GÜNDEŞ

"Biz sadece çalışmak istiyoruz..." paylaşımında bulunarak sanatçılara yönelik karar alınmamasını eleştirdi.

On binlerce emekçi, bağımsız çalışan, sanatçı, küçük işletme, tedarikçi ve bağımsız mekan büyük bir kaybın içine sürüklenirken kaybettiklerimiz sadece buzdağının görünen yüzü.

Her yıl canlı müzik ve sanat mekanları, organizasyon ve festivaller; binlerce personelin çalıştığı binlerce etkinliğe ev sahipliği yaparken çevrelerindeki restoran, küçük işletmeler ve otellere katkı sağlayarak yerel ekonomilerin canlanmasının öncüsü oluyor. Var oluş mücadelemizi, tüm bu sektörlerin sürdürülebilirliği için veriyoruz.

Mekanlar, çalışanlar ve sanatçılar olarak herkesi ve yetkili idari kuruluşları sahnelerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Resmi ya da kamu, küçük ya da büyük herkes, bu durumdan kurtulmamızda rol oynayabilir.

Görselimizi, kendi hesaplarınızda ya da çevrenizle paylaşarak, sesimizi daha fazla insana ve kuruma ulaştırmamızda yardımcı olabilir ve sektörümüze katkı sağlayabilirsiniz. Ya da “Gözünü Yumma” görselini, gözlerinizi kapadığınız bir fotoğrafınızı çekip, paylaşarak kendiniz yaratabilirsiniz.

Tüm paylaşımlarınıza hashtaglerimizi eklemeyi unutmayın!

Bugüne kadar hep güzel günlerde beraberdik, şimdi de birlikte olalım.

#sahnenesahipçık #gözünüyumma

Cem Adrian gözünü yumma, sahnene sahip çık hastagi ile sosyal medyadan isyan etti.

Editör: TE Bilisim