Fatma Girik için ilk tören, 5 yıl Belediye Başkanlığı yaptığı Şişli Belediye Başkanlığı binasının önünde gerçekleştirildi.

24 ocak sabahı tedavi gördüğü hastanede koronavirüse bağlı çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybeden Yeşilçam'ın usta ismi Fatma Girik için Şişli Belediyesi Başkanlık binasında veda töreni düzenlendi. Şişli'de ki törenin ardından Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlenen anma törenine Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Nur Sürer, Ümit Efekan, Nuri Alço gibi isimler hazır bulundu. Bir diğer efsanevi sanatçı Türkan Şoray ise Teşvikiye Camii'nde ki törene katıldı.

CRR de ki törende Ediz Hun gözyaşları içerisinde Fatma Girik'in tabutunu öptü. Sanatçı yaptığı konuşmada Tolstoy'un sözleriyle Girik'e veda etti.

Törene, konuşmasını yaptıktan sonra gözyaşları içinde Girik'in Türk bayrağına sarılı tabutunu öpen Ediz Hun damga vurdu. Teşvikiye Camii'nde ki törene sanatçı Türkan Şoray, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile sevenleri ve halk katıldı.

Yeşilçam'ın Sultanı Türkan Şoray, yakın arkadaşı efsanevi sanatçı Fatma Girik sonsuzluğa uğurlanırken cenaze töreninde hazır bulundu. (Fotoğraf: Behlül Aydın, Hürriyet)

'GİTTİM, SARILDIM, VEDALAŞTIM...'

Hürriyet'ten Behlül Aydın'ın haberine göre; Teşvikiye Camii'ndeki cenaze törenine Fatma Girik'İn yakın dostu Türkan Şoray da katıldı. Şoray, konuşmakta zorlandı:

"Duygularımı ifade edemeyeceğim, nolur beni anlayın arkadaşlar. Gittim sarıldım, vedalaştım. Sağolun eksik olmayın."

Harbiye de ki CRR Salonu'nda ki törende Hülya Koçyiğit, yakın arkadaşı Fatma Girik  için duygusal bir konuşma yaptı.

HÜLYA KOÇYİĞİT: DİLERİM MEMDUH ÜN'E KAVUŞMUŞTUR

Törende konuşan Girik'in yakın dostu Hülya Koçyiğit, "Memduh Ün'ü kaybettikten sonra bir türlü toparlanamadı. Dilerim Memduh'a kavuşmuştur. Artık dört yapraklı yonca yok" diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Hülya Koçyiğit açıklamasında "Acı çok büyük çok taze. O Türk halkının kalbinde yaşayacak" dedi.

‘CESUR YÜREKLİ BİR EFSANEYDİ’

Koçyiğit, "İçimiz yanıyor. Hani 'Gözler insanın kalbinin aynasıdır' derler ya, o masmavi gözlerle sanki içinden bir ışık yanarmış gibi pırıl pırıl sevgiyle, iyilikle bakan o güzel gözleri, girdiği ortama hemen bir enerji, canlılık getirir, neşelendirirdi. Türk sineması deyince hepimizin aklına ilk o gelirdi. Çünkü o mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. Cesur yürekli bir efsaneydi" diye konuştu.

Girik'i çok özleyeceğini vurgulayan Koçyiğit, şöyle devam etti:

"Sinemaya olan tutkusunu, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı, korkularını, beklentilerini hepimiz biliyoruz. O filmleriyle kendi tarzını yaratmış bir sanatçı. Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görünüyor olsak da biz Atatürk'e, onun ilke ve inkılaplarına, bütün kalbimizle bağlı cumhuriyet kadınlarıydık. Anaç ve çocuk yürekli, dost canlısı bir insandı. Her ölüm erken. Önemli olan, ardımızdan 'İyi insandı.' dedirtebilmek. Fatma onu başardı. Fatma, iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz. Daha doğrusu en büyük aşkına, ömrünü paylaştığı Memduh'unun yanına yolcu ediyoruz. Türkiye, onu filmleriyle sonsuza kadar yaşatacaktır. Nur içinde yat canım arkadaşım, Allah rahmet eylesin. Allah sevenlerine de sabır versin."

Sanatçı Nuri Alço, Teşvikiye'de düzenlen cenaze töreninde gözyaşlarına boğuldu.

"GERÇEK BİR CUMHURİYET KADINIYDI"

Törene katılan Nuri Alço ise "Fatma Girik'i anlatmak gerçekten çok zor. Önemli olan onunla yaşamak. Yaptığı bütün işlerde bütün fakirin ve emek verenin yanındaydı. Gerçek bir cumhuriyet kadınıydı. Ne kadar kötü durumda olursa olsun o yüzündeki gülümsemeyi ve esprilerini hiçbir zaman eksik etmezdi. Kendisini en son bodrumda ziyaret etmiştim. Gayet iyiydi, neşeliydi" dedi. Fatma Girik, son yolculuğuna sevenleri tarafından alkışlar eşliğinde uğurlandı.

"ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUM"

Cenaze törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Hepimizin başı sağ olsun bu Kovid-19 döneminde sanat camiamız çok değerli birini kaybetti. Maalesef bu süreç tüm dünyada yaşanıyor. Bize düşen görev onlardan sonra yerlerini doldurmak ve yeni sanatçıların onların yerini almasını sağlamak. Başta ailesi olmak üzere tüm sanat camiasına baş sağlığı diliyorum. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" dedi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise "Acımız büyük. Başta yakınları olmak üzere tüm sevenlerine ve Türk sinemasına baş sağlığı diliyorum" diye konuştu.

Fatma Girik'in tabutunun üzerine ay yıldızlı Türk Bayrağı sarılırken, üzerine karanfiller bırakıldı. Efsane sanatçıya Allah'tan rahmet dileriz.

Fatma Girik'in naaşı, İstanbul'da düzenlenen törenlerin ardından Bodrum da Memduh Ün'ün yanında toprağa verilmek üzere yola çıkarıldı.

Pandemide Covid-19'a yenik düşen Fatma Girik'i sanatçı dostları, siyasiler ve vatandaşlar uğurladı.

Editör: TE Bilisim