Efsane sanatçı Ayten Alpman 83 yaşında vefat etti. "Bir Başkadır Benim Memleketim" gibi pek çok klasikleşmiş eseri seslendiren sanatçının zatüreden vefat ettiği öğrenildi.


Ayten Alpman kimdir ?

Ayten Alpman 10 Ekim 1929'da İstanbul'da Yeşilköy'de doğdu. Türk pop müziği ve caz sanatçısıdır.
Nişantaşı Kız Lisesi'nde ve Erenköy Kız Lisesi'nde eğitim görmüştür. Liseden sonra İlham Gencer'in solistlik teklifi ile İstanbul Radyosu'nda programa başlamıştır. Daha sonra Arif Mardin ile tanışmış ve onun teşviki ile caz şarkıları söylemeye başlamıştır.

1953 yılında İlham Gencer ile evlenmiş, 1960 yılında eşinden ayrılmıştır. 1959 yılında ilk plağı "Sayonara/Passion Flower" taş plak olarak yayınlanmıştır. 1963 yılında çalışmak için İsveç'e gitmiş, üç yıl sonra Türkiye'ye dönmüştür. Fecri Ebcioğlu'nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başlamış ve ilk çalışması "İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım" 45lik plak olarak yayınlanmıştır. Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45'lik çalışması yapmıştır.
1968 yılında Ümit Aksu ile evlenmiştir. Fecri Ebcioğlu ile birlikte yaptıkları "Sensiz Olamam" ile ilk büyük çıkışını yapmıştır. 1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı pek ilgi görmemiştir. 1974 yılında Kıbrıs Çıkarması ile TRT'de "Memleketim" çok sık çalınmaya başlayınca, şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürülmüş ve büyük satış rakamlarına ulaşmıştır. Mireille Mathieu'nun Fransızca seslendirdiği bu şarkı Fikret Şeneş'in Türkçe sözleriyle adeta bir milli marş halini almıştır.
İki adet uzun çalar çalışması yapan Alpman, 1995 yılında ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat olmuştur. 1999 yılında en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü Ada Müzik tarafından yayınlanmıştır. Sahne çalışmalarına profesyonel anlamda devam etmemekte olup sadece dönem dönem caz konserleri vermekteydi. Son konserini kısa bir süre önce veren sanatçı, bu akşam üstü, (20 Nisan 2012) zatüreden vefat ederek aramızdan ayrıldı.

Ayten Alpman, son olarak Erez Eğilmez'in 'Aşk'a Veda' şarkısını stüdyoda dinlemişti.


Diskografi


1967
İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım
Seni Unutmak Senden Kaçmak İstiyorum / Kim Demiş Aşk Yalandır Diye
Bu Sana Son Seslenişim / Sevmedim Hayatı
Hakkın Yok / Beni Unutma
1968
Ve... Tanrı Aşkı Yarattı / Ömrüm Senindir
1969
Hayal / Çağırdın Sana Koştum
1970
Sensiz Olamam / Aynalar Aynalar
1971
Bir Başkadır Benim Memleketim / Yaşamak İçin
1973
Tek Başına / Sevince Her şey Başka
Memleketim / Unutsana
1974
Yanımda Olsa / İstersen
O Sabah / Ben Varım
Ben Yürürüm Yana Yana / Iraktır Yolların
"Memleketim"
1975
Birazcık Umut / Kimbilir Kim Var Yanında
Ben Böyleyim / Mutlu Olamadım
Ölünceye Kadar / O Gün
1976
"Ben Böyleyim"
1977
Son Bir Defa / Neden Sanki Bu Dünya Dar Geliyor İnsana
1999
"Eski 45'likler"
2007
"Bir Başkadır Ayten Alpman"


AYTEN ALPMAN (Naim Dilmener Arşivi)
Editör: TE Bilisim