SİYASET DEĞİL MÜZİK KONUŞACAK!
21 Aralık'ta Eskişehir'de düzenlenecek 1. Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın basın toplantısı Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Basın toplantısına Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Kral Grubu Genel Koordinatörü Mehmet Akbay, Türkvizyon Türkiye Basın Sözcüsü Ahmet Koç, TMB TV Genel Müdürü İslam Bagırov ve TDKB Ajansı Genel Sekreteri Hüseyin Kocabıyık katıldı. Kral PopTV'den canlı yayınlanan basın toplantısında Umut Akyürek, Oktay Ertuğrul, Umut Kuzey, Levent Dörter gibi ünlü isimlerin yanı sıra Elenor Müzik'in sahibi Muhteşem Candan ile Poll Production'un sahibi Polat Yağcı da hazır bulundu.

2O ülkenin katılacağı yarışmada Türkiye'nin yanı sıra, Beyaz Rusya, Ukrayna, Makedonya, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu (RF), Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, KKTC, RF Başkurdistan Cumhuriyeti, RF Tataristan Cumhuriyeti, Ukrayna Kırım Otonom Cumhuriyeti, Moldova Gagavuz Yeri Otonom Bölgesi, Gürcistan, Çin Halk Cumhuriyeti Uygur - Sincan Otonom Bölgesi, RF Altay Cumhuriyet ve RF Çuvaş Cumhuriyeti katılacak.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "İlki Eskişehir'de yapılacak Türkvizyon Şarkı Yarışması kültür mirasımıza büyük katkıda bulunacaktır" dedi.

Tuna, Eskişehir'in kültür başkanti olduğunu belirterek; "Eskişehir Cumhuriyetin 90. Yıldönümünde hem Türk Dünyasının Kültür Başkenti, hem de UNESCO'nun Sosyal Sorumluluk Projelerinin kültür başkenti. Şu an çifte başkentlik yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Türk Dünyasının ortak buluşma noktası olan Eskişehir, sanat ve sporun her dalında üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Türkvizyon Şarkı Yarışması vesilesiyle, dünya üzerinde Kuzeyden Güneye, Doğudan Batıya büyük bir coğrafya üzerinde bulunan Türk dünyasından kardeşlerimizi Eskişehir'de ağırlayacağız. Türk birliğinin somut göstergesi olarak ortak kültür mirasımızı Türk kardeşlerimizle birlikte geleceğe taşıyacağız. Aynı ahenkte şarkılar bizleri gönül ummanında bir araya getirecektir. Nasreddin Hoca'nın da dediği gibi Eskişehir dünyanın merkezidir. Türklerin buluşma noktasında, değerlerimizin notalarla kayıt altın alınmasında şarkıların hep bir ağızdan söylenecek olması bizim heyecanımızı daha da artırmaktadır. 21 Aralık'ta Türkvizyon Şarkı Yarışması'nı izlemek üzere sizleri en eski uyarlıkların dünya başkenti olan Eskişehir'e davet ediyorum." şeklinde konuşu... 

20 ÜLKEDE 300 MİLYON KİŞİ İZLEYECEK

Türkvizyon Basın Sözcüsü Ahmet Koç, "Türk Dünyası ilk defa bir şarkı yarışmasında bir araya geliyor. 21 Aralık'ta Eskişehir'de gerçekleştirilecek yarışmanın finali 20 ülkede canlı yayınlarla 300 milyon kişi tarafından izlenecek. Yarışacak eseri o ülkenin jürisi seçecek. Yarışmanın yarı finali 17 ve 19 Aralık'ta Eskişehir'de yapılacak. 21 Aralık'ta finale kalanlar yarışmaya katılacak ve her ülkenin sanatında kendisini kabul ettirmiş sanatçılarından oluşan jüri tarafından seçilecek." dedi. 

Türkiye'den başvuruların Kral TV organizasyonuyla gerçekleşeceği yarışmaya katılmak için yarışmacılar başvuru sonrası demo hazırlayacak ve seçilen esere klip çekilip tüm tv kanallarında yayınlanacak.

BU YARIŞMADA SİYASET DEĞİL MÜZİK KONUŞALACAK
Kral TV Genel Koordinatörü Mehmet Akbay yaptığı konuşmada, "Bu yarışmada siyaset değil müzik konuşulacak. Avrupa heyecanını kaybetti. Avrupa nüfusu yaşlı ve hantal bir yapıya sahip. Türk milleti 1. viteste, daha 2. ve 3. vites var… İlkler her zaman zordur. Bu yarışma da emek verenlerin tarihe geçecektir. İlkine harcı biz koyduk. Müzik evrenseldir. Herkesin çok rahat anlaştığı tek dil müziktir" dedi.

Gezegen Mehmet olarak ünlenen Mehmet Akbay, "Yarışmaya katılacak eserler Orhan Gencebay'ın serbest çalışmalar şeklinde adlandırdığı geniş kapsamlı eserler olacak. Müracatlar Kral TV ye olacak. NTV, Star TV, Kral Tv gibi Doğuş Grubuna bağlı kurumlar bu yarışmayı gönülden destekliyor. Türkiye de yarışacak kişiyi oluşturacağımız jüri ile biz seçeceğiz. 20 kişiden oluşan uzman ve artistik kurul üyesinin alacağı ortak karar ile seçilecek." dedi.

İslam Bagırov da puanlama sistemiyle ilgili olarak "Her ülkede farklı jüriler olacak. SMS ile puanlama çok doğru değil Ülkelerde ilk 5'e kalanlar jürinin verdiği ortalama en yüksek puanla seçlecek" şeklinde konuştu

EUROVİSİON ŞARKI YARIŞMASININ BİR ALTARNATİFİ ASLA DEĞİLDİR
Hüseyin Kocabıyık yaptığı konuşmada, "2013 Kültür Mirası Başkenti Eskişehir, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli şehirlerinden olup tarihsel yolların kesiştiği bir merkezdi. Günümüzde de her yerden göç alan bir şehir. Evliya Çelebi'ye göre de Eskişehir yabana yabancılık çektirmeyen bir şehir. Yakında da 102 tane bilim adamı Türkoloji semineri için şehrimize gelecek. Bu etkinlikler büyük diplomasi olayı. Türk Dünyası önemli kalıcı işler yapıyor. 20'ye yakın tarihi eseri erstore ettiriyoruz. Arasında eski camiler, Türk evleri ve kiliseler de var.. Yine Türkiye'nin en güzel meydanını Eskişehir'e yapmak istiyoruz. Türkvizyon Şarkı Yarışması tartışmasız büyük bir organizasyondur. Öylesine hevesle yapılmış bir organizasyon değildir. Türk dünyası ismi ortak kültür coğrafyasının adıdır, kesinlikle etnik ayrımcılık değildir. Eurovision Şarkı Yarışması'nın bir altarnatifi asla değildir. Eurovision'un kapsadığı kültür alanından daha geniş bir kültür alanını kapsamaktadır, Çin'in ortalarından Orta Avrupa'ya uzanmaktadır. Yıl sonunda da bayrağı Eskişehir'den Tataristan'ın Kazan şehrine teslim edeceğiz." şeklinde konuştu.

ZAMANINDA TARİH YAZMIŞ, BABALARIMIZ VE DEDELERİMİZİN TORUNLARI OLARAK KÜLTÜRÜMÜZÜ TÜM DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ...
İslam Bagırov yaptığı konuşmada, "Türk Müziğıi Birliği Temsilcisi olarak böyle bir organizasyon düzenlediği için Türkiye Cumhuriyeti temsilcilerine çok teşekkür ediyorum. Bu yarışmaya katılan her ülkenin üyeleri kendini Türk olarak hissedecek. Azerbeycan'dan Tataristan'a Kırgızistan'dan Makedonya'ya kadar bir çok ülkenin vatandaşları kendisini Türk olarak kabul etmektedir. Kosova gibi biz neden yarışmada yokuz diyen bir çok ülkeden de teklif aldık. Zamanında tarih yazmış babalarımızın ve dedelerimizin torunları olarak kültürümüzü tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. 1500'ün üzerinde başvuru var. Özümüzde Türkü seven insanlarız… 21 Aralık 2013 de ki finallerde çok güzel sesleri Türk dünyasına sunacağız." dedi.

KOPARILMIŞ BAĞLARIN ONARILMASI İÇİN ÇOK FAYDALI OLACAK


UMUT KUZEY: Biz yıllarca Eurovision'da şarkılarımızla yarıştığımızı sanarken, siyasetin ve hükümetlerin yarıştığının sonunda farkına varmış olduk. Aynı dili konuşan, en azından şarkıların yarıştığı değil, şarkıların buluşturduğu bir organizasyon olacağı için ben mutluyum. Burada siyaset değil müzik ön planda olacak. Müziğin buluşturduğu bir organizasyon olacak, ayrıştırdığı değil.

OKTAY ERTUĞRUL: Kıyafetim Türk kültürünü yansıtıyor. Anadolu Medeniyeti, İslam Medeniyeti gibi bizi bir arada tutan kültürümüz ve medeniyetimiz var. Biz kendi kültürümüzü unutup senelerce yerimizde oturmuştuk. Nihayet kendi kültürümüzün zenginliğimizin farkına vardık. Kardeşlerimizle birlikte kültürel anlamda yeniden bir araya gelmek çok güzel. Birbirimizden uzaklaşmışız, oysa hepimiz aynı kültür ve soydan gelmişiz. Bir araya gelmek bize çok şey katacaktır. Koparılmış bağların onuralıması anlamda bu yarışma çok faydalı olacaktır.

UMUT AKYÜREK: Oktay'ın da dediği gibi biz yıllar yılı kendimizi unuttuk. Tamam biz pek çok konuda ileriyiz, müzik anlamında da o kadar derin ki bizim müziğimiz nihayet özümüze döndük. Bizim kendi edebiyatımız, kültürümüz, musiki anlamında makamlarımız, folklorik anlamda ezgilerimiz ve danslarımız var… Çok güzel çok iddialı bir proje. Yarışma için her hangi bir görev verilirse seve seve kabul ederim.

MUHTEŞEM CANDAN: Bu yarışmayı çok önemsiyorum. Türk müziği adına ve Türk müzik dünyası adına çok önemsiyorum. Bizim sektörümüz adına da çok önemli. Niye dersen çünkü yeni seslere ve bestelere çok ihtiyacımız var. Üretimin durduğu zamanda yapılan yarışma çok önemli. Böylesine önemli bir yarışma da işin içinde Doğuş Grubu ve Kral TV'nin olması çok önemli. Müzik dünyası ve tanıtım açısından Türki Cumhuriyetleri içinde çok önemli.

AHMET KOÇ: (MÜYORBİR Başkanı - TÜRKVİZYON Yarışması Basın Sözcüsü) Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın Eskişehir de yapılacak olması çok önemli. Sanatçılar açısından da 300 milyon kişinin yaşadığı bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bu coğrafya bir takım nedenlerden dolayı ilişkileri kopuk olan bir coğrafya, ama artık bugün böyle değil. Onlar da kültürlerini artık diğer dünya milletlerkiyle paylaşabiliyorlar.Ülkemizi temsil edecek sanatçı açısından çok büyük bir kapı açılıyor.Ülkemiz açısından da çok önemli çünkü diğer ülkedeki insanların da Türkiye'ye gıpta ederek baktıklarını görüyorum. Türk müziğinin aynı sahnede yarışacak olması güzel, yarışmanın dilinin Türkçe olması da güzel. Diğer yarışmalarda böyle birşey yok. 300 milyonla aynı heyecanı paylaşmak çok güzel olacak. Müzik endüstrisi açısından da çok önemli.


 Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın basın toplantısı Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 21 Aralık’ta başlayacak yarışmaya, ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir ev sahipliği yapacak. İşte toplantıdan notlar:

- 20 ülke katılacak, 300 milyon kişi izleyecek.
- Kral TV’ye başvuru sonrası demo hazırlanacak ve seçilen esere klip çekilip TV kanallarında yayınlanacak.
- Yarışma Eurovision’un alternatifi olmayacak.
- Türkiye’nin yanı sıra şu ülkeler katılacak: Beyaz Rusya, Ukrayna, Makedonya, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, KKTC, RF Başkurdistan Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti, Ukrayna Kırım Otonom Cumhuriyeti, Moldova Gagavuz Yeri Otonom Bölgesi, Gürcistan, Çin Uygur-Sincan otonom Bölgesi, Altay Cumhuriyeti ve Çuvaş Cumhuriyeti.
Editör: TE Bilisim