Özdemir Erdoğan, geçen ay verdiği röportajda 1996 yılında hayatını kaybeden Zeki Müren için “İnsanlarımız Zeki Müren’i çocuklarıyla izledi. Onu izleyen küçük erkek çocukları travmalar yaşadı” demiş ve başta ünlü isimler olmak üzere çok sayıda kişi tarafından eleştirilmişti. Şimdi de müzisyen Alpay benzer açıklamalarda bulundu.

84 yaşındaki Alpay,On kulağım olsa biriyle Zeki Müren dinlemem. Zeki Müren abartılı üslubu ve Türkçesiyle Türk sanat müziğini katletmiştir. Ölçüsüz tavırlarıyla Türkiye’de kötü örnek olmuştur. Herkes ‘Ne hokkabazlık yapacak?’ diye programa giderdi. Çok alkış alanları kovdururdu... Zeki Müren TRT'nin attığı en büyük kazıktır.” ifadelerini kullandı.

Alpay'ın sözlerine sanat dünyası tepki gösterdi. Hürriyet'in haberine göre ünlü isimler Zeki Müren'i böyle savundu:

Gönül Yazar & Zeki Müren

GÖNÜL YAZAR: 

“Özdemir Erdoğan gibi bir adamdan öyle rezil bir açıklamayı beklerdim ama Alpay’ı terbiyeli, üsluplu, iyi bir adam olarak bilirim. Nasıl şaşırdım biliyor musunuz? Alpay arkadaşımdır, severim. Beyefendi adamdır. Ama durup dururken bu Özdemir Erdoğan efendinin anlamsız çıkışına neden destek oldu, anlamadım. Hiç mi hiç yakıştıramadım kendisine. Zeki Müren’in Türkçesi şahanedir. Sahnede Avrupai bir reform yapmıştır. Zeki Müren olarak doğdu, Zeki Müren beyefendi olarak öldü. Arkasından konuşmak ayıptır. O mezarından çıkıp da bir şey söyleyemez ama ona bunları söyleyenlere haddini biz bildiririz.”

Zeki Müren & Bülent Ersoy

BÜLENT ERSOY:

“Sanatçı olunmaz, sanatçı doğulur. Zeki Müren sanatçı doğan büyük bir duayendi. Kişilikler ve özel yaşamlar ile gerçek sanatkârların, gerçek sanatlarını istirhamım odur ki birbirlerine karıştırmamak gerekir. Bu büyük, yeri doldurulamayacak yorumculardan daha hassasiyet ve kendilerine yakışır tarzda söylemlerle bahsetmenizi, o devirde yaşayan bir sanatçı olarak istirham ederim.”

GÜLDEN KARABÖCEK:

"Sağlığında herkes Zeki Bey'den çekinirdi... Kimse yüzüne karşı konuşamazdı. O zaman konuşsalarmış ya... Ölmüş kişinin arkasından konuşulmaz... Zeki Müren Türkiye'nin Sanat Güneşi'dir."

Sanat Güneşi Zeki Müren, Çakıl Müzikholü'nde Gülden Karaböcek ve Selami Şahin ile birlikte görülüyor.

BELKIS ÖZENER:

“Zeki Müren, Türkçesi çok güzel olan, çok güzel okuyan biriydi. Hakikaten kalbimizde yer etmiştir. Çok uzun yıllar birlikte çalıştık ama özel yaşamını bilemem. Onun hakkında söyleyebileceğim tek şey, Türkiye’nin çok güzel okuyan sanatçısı olduğudur. Onu dinlerken kendimi sakinleştirici almış gibi hissederim. Türkiye’ye mâl olmuş, kendine yer etmiş, halkın gönlünde taht kuran biri hakkında konuşurken çok dikkat etmek lazım.”

ŞEHRAZAT:

“Rahmetli Zeki Müren’in yaşarken yüzüne söyleselerdi ya düşündüklerini. Arkasından atıp tutmak acizlikten başka bir şey değil.”

NİLGÜN BELGÜN:

“Ayıp yahu. Nedir rahmetli olmuş, herkesin sevgisini takdirini kazanmış Zeki Müren’le alıp veremediğiniz? Üstelik koca koca adamlarsınız.”

MUSTAFA CECELİ:

“On kulağım olsa, onuyla da Zeki Müren dinlerim.”

BEHZAT UYGUR:

“Bunca yılın emeğini, saygınlığını bir röportaj ile bitirmek başka bir acı. Yapmayın be abi!”

YELİZ:

“On tane kulağın olacağına bir tane beynin olması senin için daha mantıklı.”

YILMAZ MORGÜL:

“Siz bir insanı yargılama, kınama hakkını kendinizde nasıl görebiliyorsunuz? Zeki Müren, Türk sanat müziğinin mihenk taşlarından biridir.”

Açıklamasıyla pek çok eleştiriyi ve tartışmayı da beraberinde getiren Alpay, dün bütün gününü tepkileri takip ederek geçirdiğini söyledi. Ünlü şarkıcı, Sabah'a konuşarak bu yorumlar karşısında neler hissettiğini anlattı. Alpay'ın yeni açıklaması şöyle:

"ELEŞTİRİ HAKKIMDIR"

"60 küsur yıllık bir sanatçı olarak, bir başka müzisyen hakkındaki fikirlerimi söyledim. Kimseye hakaret etmedim. Ama ne yazık ki sosyal medyada müthiş bir lince uğradım. Bu da aslında sosyal medyanın ne kadar kontrolsüz bir mecra olduğunu, isteyenin isteyeni yerden yere vurup itibar suikastı yapabildiğini gösteriyor.

Söylediklerim samimi hislerim, fikirlerim. Eleştiri hakkımdır, kişisel görüşümdür. 84 yaşında usta bir müzisyen olarak dinlemekten zevk aldığım isimler olduğu kadar, tahammül edemediklerim de olmuştur, olacaktır. Zeki Müren de dinlemekten haz etmediğim, kulağıma, ruhuma dokunmayan bir isim olmuştur hep…

Son dönemlerde bizde Türk Sanat Müziği diye adlandırılan türün gerçek adı Klasik Türk Müziği'dir. Klasik Türk Müziği çevrelerinde, yani bu işin duayenleri arasında yıllardır Müren'in özellikle son 20-30 yılında Klasik Türk Müziği'ni bozduğu, arabesk hale getirdiği, abartılı nameler kullanıp, harflerin üzerine gereksiz yere bastığı konuşulur. Ama kamuya açık bir alanda dile getirilmez. Çünkü Müren bir tabudur ülkemizde… Tarihçi, yazar ve aynı zamanda bir müzisyen olan Murat Bardakçı da vaktiyle Müren'in müziğini eleştirmişti.

"ELEŞTİRİ DEFTERİ ÖLDÜKTEN SONRA KAPANMAZ" 

Bana yapılan en büyük hakaretlerin başında 'Ölmüş bir insanın arkasından konuştuğum'la başlayan, onur kırıcı sözler geliyor. Hiçbir siyasi liderin, halka mal olmuş sanatçının ve tarihi kahramanın eleştiri defteri öldükten sonra kapanmaz. Öyle olsa dünya renksiz, tek sesli bir yer olurdu. Kendimizi geliştiremezdik. Geçmiş kahramanlar, bugün hayatta olanlar gibi eleştirilir, anıları paylaşılır, yaptıkları, yapamadıkları üzerinden konuşulurlar. Bu benim için de öyle olacak. Mühim olan hakaret etmeden, yaralar açmadan söz söylemek. Eleştiri ve linç arasındaki farkı gözeterek…"

Editör: TE Bilisim