Röportaj: Olcay Ünal SERT
Fotoğraf: Emrah TARIM
 
Şeref Meselesi’ dizisinde ‘Sadullah’ karakterinden sonra ‘Sevimli Tehlikeli’ sinema filminde de kötü bir karakteri oynadınız. İzleyiciyerin tepkileri nasıl?

Her iki rol de birbirinden farklı karakterlerdi. ‘Sadullah’ karakteri kendi içinde haklı yanları olsa da tamamen Yeşilçam tadında, kötü baba rolüydü. Ancak “Sevimli Tehlikeli” sinema filmindeki ‘Hakkı’ rolü bambaşka kötü bir baba bence. Dediği dedik, cool, bağırıp çağırmayan ancak bir bakışıyla karşısındakini titreten ve nasıl tepki vereceği belli olmayan bir karakterdi. Her iki role gelen tepkilerin ortak özelliği; her iki rolü de farklı ve başarılı canlandırdığım yönündeydi. Tabii ki, izlerken benden nefret ettiklerini de eklediler.

Kötü adam imajının üzerinize yapışmasından çekiniyor musunuz? İnsanlar yanınıza yaklaşmaktan çekiniyorlar mı?

Çekinmiyorum elbette, dış görünüşüm ve rolün içini doğru oyunculuğumla doldurduğumdan gelen teklifler hep bu yönde oluyor. Ancak şunu belirtmeliyim ki, ben eğitimini almış profesyonel bir oyuncuyum ve elimden geldiğince her türlü rolü canlandırabilecek bir oyuncuyum. İleride umarım farklı roller oynama imkanım olur. Önce karşıdan bir bakıyorlar ve korkarak yanıma gelip “Pardon bir fotoğraf çektirebilir miyiz” diye soruyorlar. Ben de güler yüzlü bir şekilde “elbette” diyor ve fotoğraf çektiriyorum. Sohbet etmeye başladığımız da da, gülerek ve şaşırarak “Aaa!! Siz gerçekte çok komik biriymişsiniz” diyorlar.

Son dönem popüler olan Şükrü Özyıldız, Kerem Bursin, Ayça Ayşin Turan, Yasemin Allen gibi genç oyuncularla oynadınız. Yeni jenerasyonu nasıl buluyor sunuz? Sette tecrübelerinizden faydalanıyorlar mı?

Karşılıklı oynama fırsatı bulduğum Şükrü Özyıldız, Kerem Bursin, Ayça Ayşin Turan, Yasemin Allen, Şükran Ovalı, Burcu Biricik gibi genç oyuncu kardeşlerimi çok başarılı ve yetenekli buluyorum. Biraz tecrübesiz olsalar da, tecrübeli insanlarla karşılıklı oynaya oynaya zamanla eksik olan yönlerini kapatacaklarını düşünüyorum. Sette, bir ağabeyleri olarak elimden geldiğince yardımcı ve destek olmaya hep özen gösterdim. Hepsi, pırıl pırıl, mütevazı, yüreği gülen kardeşlerimin yolları açık olsun.


İnsanlar bakışlarımdan ne düşündüğümü anlarlar
 
‘Sevimli ve Tehlikeli’de canlandırdığınız ‘Hakkı’ nasıl bir karakter? Benzeşen taraflarınız var mı?
 
Hakkı karakteri, dediği dedik, cool ve sinirlenince nasıl bir tepki vereceği belli olmayan, ancak bir bakışıyla karşısındakini titreten bir karakter. Ne yalan söyleyeyim benzeşen taraflarımız var. Mesela; sabırlı bir insanımdır ama, sinirlenince ne yapacağım belli olmaz. Genelde, insanlar bakışlarımdan ne düşündüğümü anlarlar. 
 
Özcan Deniz ‘Sevimli ve Tehlikeli’nin devamı çekilebilir dedi. Son dönem çekilen filmleri nasıl buluyorsunuz?
 
Evet Özcan bey filmin devamını çekeceğini benimle de paylaştı, doğrudur. Son dönem filmlerin bazıları, siz de çok iyi biliyorsunuz ki, ticari kaygıyla yapılan filmler. Bir çoğu da olan hikayeyi doğru aktaramıyor. Oyunculuklar anlamında da zayıf bulduğum filmler var. Doğru ve kaliteli yapımları seçmem konusunda menajerim Tümay Özokur da son derece hassas davranıyor ve bana destek oluyor.
 
Romantik aşk filmleri ve komedi filmleri son dönemde çokça  çekiliyor. Korku filmleri bu anlamda biraz daha az gibi. Seyircinin ilgisi mi az yoksa inandırıcı yapmayı bir türlü beceremeyişimiz midir? Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
İnsanın doğasında olan bir durum vardır. İnsanoğlu bilmediği şeyden korkar ve korktuğu şeye kimi zaman sonunda gülerek tepki verir. Ülkemiz de korku filmlerine ilgi verilmemesininin  sebebi bence,  insanlara komik geliyor olması. Sanırım Türk sineması henüz korkuya inandırıcılık seviyesini yakalayamadı...
 
Her türlü rolü oynar mısınız?
 
Her türlü rolü oynarım tabii ki. Elimden geldiğince her rolün hakkını vermeye çalışırım. Amatör ruhla profesyonel bir oyuncu olarak, şimdiye kadar canlandırdığım rolleri  gerek tiyatroda gerekse de TVde doğru yaklaşımla başarılı aktardığımı düşünüyorum.
 
USTADAN GENÇ OYUNCULARA TAVSİYELER
 
Genç meslektaşlarınıza neler tavsiye ediyorsunuz?
 
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Yeni jenarasyon oyuncu kardeşlerime hep şunu söylüyorum; ben oyunculuğu, iyi oyunculuk ya da  kötü oyunculuk diye değerlendirmem. Benim için doğru veya yanlış oyunculuk vardır. Oyuncu eğer canlandıracağı bir rolü doğru analiz edip doğru algılarsa, karşılığı başarıyı getirir. Önemli bir ayrıntı daha var elbette, bir oyuncu da olması gereken “Duygu” temelinde oyuncunun duygusu sağlam olmalı, doğal olmalı ve kendini çok iyi tanıyıp, analiz edip pratik zekâyla bunu yansıtabilmeli.
 
Bundan sonra nasıl bir projede yer almak sizi heyecanlandırır? Projeyi kabul ederken nelere dikkat edersiniz?
 
Projeyi sunan kişiler, bana inandığı ve inandırdığı nokta da beni bütün projeler heyecanlandırır. Bir oyuncudan, role ilişkin ne istediğini bilen yönetmenler benim dikkat ettiğim noktalardan biridir. Ayrıca, benim için çok özel bir insan var ki, hayatımda hep canlandırmak istediğim tek insandır. Eğer günün birin de biri çıkıp da bana, “Mustafa Kemal Atatürk’ü” canlandıracaksınız dediğinde, dünyanın en heyecanlı ve en mutlu kişisi ben olurum. 
 
Özel hayatınızla ilgili haberlerle çok fazla magazin basınında yer almıyorsunuz? Setlerin haricinde Taner Turan nasıl biridir? 
 
Evet doğru. Prensip olarak özel hayatımla ilgili haberlerle magazin basınında yer almak istemiyorum, sevmiyorum ayrıca. Yaptığım işlerle basında yer almak daha bi mutlu ediyor beni. Setlerin haricinde, beni bilenler bilir Devlet Tiyatrosu’nda kadrolu sanatçıyım. Sezon içinde oyunlarım olunca sahneye çıkıyorum.

Kaynak: Vatan Gazetesi
Editör: TE Bilisim