Yılların oluşturduğu izlerden uzaklaşmak, daha güzel ve uyumlu bir vücutla özgüvenimizi tazelemek için başvurulan estetik cerrahi, çağın stresli yaşam koşulları içinde, daha genç ve daha sağlıklı kalabilmek için savaşan çağdaş insanın yaşamında vazgeçilmez yerini almıştır. Fakat güzelleşmek adına uzman olmayan kişilere yaptırılan işlemler sizi geri dönüşü olmayan bir yola sokabilir. Son dönemde oldukça popüler olan dolgu işlemlerinde neler dikkat edilmesi gerektiğini plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Nazım Durak anlattı…

Dolgu maddeleri içeriğinde hiyeloronik asit bulunur. Cildimizin bu hyaluronik aside ihtiyacı vardır. Çeşitli sebeplerle bu madde cildimizde azaldığında cildimiz kuru, ince ve kırışık görünür. En yaygın kullanılan Hyaluronik asit kaynakları; horoz ibiği, insan göbek kordonu, kas kirişleri ve bakterilerden elde edilir. Özellikle İsveç, İrlanda ülkelerinde üretilmektedir. Bu maddeler suyu emerek dolgunluk hissi verir. Bazı üretici firmalar içerisine katkı maddeleri ilave ederler. Büyük ve küçük moleküller şeklinde üretilerek satışa sunulmaktadır. Bu dolguya daha sertlik veya yumuşaklık verir. Uygulanacak alana göre bu şekilde çeşitlendirilir. Örneğin; kemik üstüne çene şekillendirmede daha sert ve büyük moleküllü kullanılır. Elastikiyetine göre oldukça çeşitlilik göstermekle birlikte sektörde oldukça çok çeşitli dolgu vardır.  Hepsi ancak onay alındıktan sonra insanlara uygulanabilmektedir. Fakat çok talep gördüğü için internette birçok ürünün sahtesi direk alıcıya satılmaktadır. Bilinçli hekimlik anlayışı ise güvenirliği sağlanmış firmaların temsilcilerinden bu ürünü elde etmek ve talep edenlere uygulamaktır. Aksi takdirde çok ciddi yan etkiler gözlenir. 

MERDİVEN ALTI YERLERDEN UZAK DURUN

Türkiye’de ithal edilen bu maddeler Tarım Bakanlığı’nın onayı alınarak piyasada satılmaktadır. Satıcı ve tanıtıcı firmaların önerileri ve çeşitli fiyatlarıyla hekim dışındaki ( sağlıkla ilgisi olmayan, ancak para kazanmak için insan sağlığıyla oynayanlar) merdiven altlarında bu uygulamaları gerçekleştirmektedirler.
Plastik Cerrah ve Deri Hastalıkları Uzmanları dışında yapılmamalıdır. Zaman zaman burundaki kemeri düzeltmek için çevresine dolgu maddesi enjekte edilmekte. Kesinlikle ve kesinlikle sakıncalıdır. Çevre dokulara yayılır, lenf yollarını tıkadığı için devamlı burunda şişlik, enfeksiyon ve ciltten dışarıya akıntı meydana gelir. Son zamanlarda göz altına  ışık dolgusu diye bu dolgu maddeleri enjekte edilmekte. Kesinlikle sakıncalıdır. Gözaltının derisi ince olup torba şeklinde görünüm verir. Düzeltilmesi çok zordur. Ayrıca görüntü bozukluklarına neden olur. Aman dikkat edelim güzelleşmek isterken çirkinleşmeyelim.

Editör: TE Bilisim