Ekim ayı, tüm dünyada Meme Kanseri Farkındalık ayı olarak biliniyor. Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu da ilginç bir etkinliğe imza attı. Eski milli atlet Sema Aydemir ve modacı Beste Korkmaz İstanbul Beykoz’da, Topaz Kennel Köpek Çiftliği’nde yapılan etkinlikte, hayvan beslemenin, onlarla birlikte olmanın önemi vurgulandı.

Diş çürükleri neden oluşur? Bakteriler nasıl önlenir? Diş çürükleri neden oluşur? Bakteriler nasıl önlenir?


Katılımcıları, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken pembe kurdelenin üzerine oturan pembe tişörtlü köpekler karşıladı. Köpeklerle oldukça eğlenceli vakit geçiren Sema Aydemir, hayvan sevgisinin önemini vurguladı.  

Modacı Beste Korkmaz bir an olsun kucağından inmeyen küçük dostuyla kadınları her yıl düzenli kontrole davet etti, erken teşhisin önemini vurguladı.
Etkinliğe, Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, Türk Radyasyon Onkolojisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Eda Küçüktülü katıldı. 


KÖPEKLERİN SEVGİSİ KANSERİ İYİLEŞTİRİYOR MU?
Köpeklerin iyileştirme gücünü vurgulayan Doç. Dr. Eda Küçüktülü, “Kemoterapi, akıllı ilaçlar, tümöre odaklı ilaç çeşitlerinin sayısı artarken doğal tedavi seçenekleri arasına can dostlarımız da girdi. Çalışmalarda hastalar da dâhil serotonin gibi mutluluk hormonlarını arttırdıkları bilinen köpekler normal popülasyonu da etkileyerek erken tanı için harekete geçmelerini sağlayacaklardır. Çünkü patili dost demek, hareket demektir, hareket demek meme kanserini önlemek demektir” dedi.


“PEMBE KURDELEMİZİ KÖPEKLERLE OLUŞTURMAK İSTEDİK”
Sinsi hastalıkta can dostların iyileştirme gücünü vurgulayan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Eda Küçüktülü de ülkemizde Sağlık Bakanlığının bu yönde bir çalışma başlattığını açıklayarak şöyle konuştu, “Ülkemizde yeni yapıyoruz ama dünyada köpekler terapi amaçlı kullanılıyor. Kanser hastalarında, otizmli çocuklarda pek çok alanda köpekler stresi, gerginliği azaltmak ve hastalara moral, motivasyon vermek için kullanılıyor. Biz de aslında Sağlık Bakanlığı ile iki ay önce bir çalışmaya başladık. Bilimsel sonuçlarımızı henüz toparlayamadık ama çalışmamız çok güzel gidiyor. Hatta bir hastamız terapi köpeği ile tedaviye girerken antidepresan ilaçlarını bıraktı. Hal böyle olunca bu sene de ekim ayı farkındalık ayında pembe kurdelemizi köpeklerle oluşturmak istedik”

Editör: TE Bilisim