A Haber ekranlarından canlı olarak yayınlanan ödül töreni, Korhan Abay ve Defne Halman’ın sunumu ile Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda gerçekleşti. Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Sayın Vasip Şahin’in konuşması ile başlayan gecede 19 dalda “Kristal Kayısı” ödülleri sahiplerini buldu.

Festivalin Asıl Sahibi Malatya Halkı”
Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Sayın Vasip Şahin konuşmasında bu bir haftada Malatya’nın sanatı iliklerine kadar yaşadığını, öğrencilerin ustalarından tecrübelerini aldıklarını, dağarcıklarını zenginleştirdiklerini ve halkın seçkin film örnekleri ile değişik ülke yaşantılarını izleme imkânı bulduğunu söyledi. Festival ile ulusal filmin gelmiş olduğu noktayı bizzat yaşayarak gördüklerini söyleyen Şahin, festivalin asıl sahibinin ise Malatya halkının kendisi olduğunu belirtti. Vali Vasip Şahin konuşmasına şöyle devam etti “Malatyalılar yoğun ilgi gösterdiler. Gösterimlere 10.000’den fazla izleyici katıldı. Önümüzdeki yıllar umarım Malatya çok daha sahiplenmiş bir şekilde festivale devam edecektir. Malatya buna hazır ve iddialıdır, önümüzdeki yıllar bu salonlar çok daha büyük heyecana tanık olacak ve biz de film endüstrisinin gelişmesine bizzat tanık olacağız.”dedi.
En İyi”ler

3. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Ulusal Uzun Film kategorisinde En İyi Film ödülü “Tepenin Ardı”na verildi. En İyi Film Ödülü’nü Tepenin Ardı ekibinden oyuncuları Berk Hakman, Furkan Berk İlhan, Mehmet Okuroğlu ve yapımcı Enis Köstepan aldı. En İyi Yönetmen Ödülü ise Lal Gece filmi ile Reis Çelik’in olurken En İyi Senaryo ödülü Tepenin Ardı filmi ile Emin Alper’in oldu. En İyi Kadın oyuncu ödülünü Zerre filmindeki performansı ile Jale Arıkan alırken, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise Tepenin Ardı oyuncuları Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman, Furkan Berk Kiran ve Mehmet Okur paylaştı. Ulusal Uzun Film Kategorisi En İyi Müzik ödülüne Ateşin Düştüğü Yer filmi ile Saki Çimen değer görüldü. Festivale bu yıl eklenen En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü ve En İyi Kurgu Ödülleri de sahiplerini buldu. En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü Ateşin Düştüğü Yer filmi ile Ercan Yılmaz, En iyi kurgu ödülü ise Zerre ile Mesut Ulutaş’ın oldu. FerahFeza filmi ise Jüri özel ödülünün sahibi olurken jüri üyeliğini Sadi Çilingir, Orhan Ünser ve Kerem Sanatel’in yaptığı Siyad ödülü de Tepenin Ardı’nın oldu. Festivalde En İyi Film, Kristal Kayısının yanı sıra 30.000 Türk Lirası ile de ödüllendirildi.
John Sayles’e Onur Ödülü
Sandy kasırgası nedeniyle Açılış Törenine katılamayan Amerikan sinemasının seçkin ve saygın bağımsız yönetmenlerinden biri olan John Sayles’e “Onur Ödülü” Uluslararası Jüri Başkanı Tahmineh Milani tarafından takdim edildi. John Sayles, Malatya’da geçirdiği zaman ve halkın konuk severliği için teşekkür etti. “Türkiye’yi tanımak için iyi bir deneyimdi. Ve büyümekte olan bu şehir ile umarım festival de büyür ve devam eder.” dedi.
En İyi Kısa Film “Aralık”
Sayles’e Onur Ödülünün takdim edilmesinin ardından Ulusal Kısa Film kazananları açıklandı. En İyi Kısa Film “Aralık” seçilirken, Jüri Özel Ödülüne de “Dom” değer görüldü. En İyi Kısa Film Mansiyon ödülü ise “Kafes” filmine gitti.
Ortak Mesaj “Savaşlar Dursun”
Uluslararası Uzun Metraj kategorisi kazananları ise ödüllerini uluslararası jüri üyelerinin elinden aldı. Ödül alanların ortak mesajı savaşların ve bu kanın durması oldu.
Ulusal Uzun Film kategorisinde En İyi Özgün Müzik Ödülüne Ateşin Düştüğü Yer film müzikleriyle değer görülen Saki Çimen ilk film müziği olduğunu ve bu ödülü dededi ve babaannesi için aldığını söyledi.
Ulusal Uzun Film Kristal Kayısı En iyi Senaryo Ödülünü Tepenin Ardı film senaristi Emin Alper adına filmin yapımcısı Enis Köstepen aldı. Köstepen, festivalde yarışan filmlerin barışa yönelik katkılarına dikkat çekti ve barışa kulak verilmesini söyledi.
Ulusal Jüri festivali daha kapsamlı hale getirecek bir karara daha imza attı ve Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde en iyi görüntü yönetmeni ve en iyi kurgu ödülleri de eklendi. En İyi Kurgu Ödülünü Zerre ile Mesut Ulutaş’ın oldu. Ödülü filmin yapımısı Kaan Daldal aldı.
En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü ise Ateşin Düştüğü Yer filmi ile Ercan Yılmaz adına filmin yapımcısı Baran Seyhan’a verildi.
Ulusal Uzun Film Kristal Kayısı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise oyuncuların birbirlerini beslemesi, doğal ve güçlü performansları ile işin ruhunu yarattıkları gerekçesi ile Tepenin Ardı filminin 6 erkek oyuncusuna gitti. Ödülü veren Jüri başkanı Biket İlhan da tüm dünyada barış olmasını, kimsenin ağlamamasını ve açlıktan ölmemesini istediğini vurguladı.
Ulusal Uzun Film En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise karakteri abartısız ve sade bir karater olarak canlandırdığı gerekçesi ile Jale Arıkan’ın oldu.
Ulusal Uzun Film Kristal Kayısı En İyi Yönetmen Ödülü ise arıcı, masalcı dille anlatması nedeniyle Lal Gece filmi ile Reis Çelik’e verildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’dan alan ise Reis Çelik “Acıları anlatmak sanata ve sanatçıya düşüyor; bu acılarla yüzleşmek gerekiyor. O zaman biz de acılar yerine sevinçleri anlatabiliriz.” dedi.
Jüri üyeliğini Sadi Çilingir, Orhan Ünser ve Kerem Sanatel’in yaptığı Siyad ödülü de Tepenin Ardı’nın oldu.
Jüri Özel Ödülüne değer görülen film ise FerahFeza filmiydi.
Ödül gecesi Vedat Sakman müzik ziyafetinin ardından toplu fotoğraf ile son buldu.

“Zerre” filmi ödüle doymuyor. 49. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nden 4 ödülle ayrılan film; 3. Uluslararası Malatya Film Festivali’nde de 2 ödüle layık görüldü. Gösterim günü salonda izdiham yaşanmasına sebep olan ve yoğun istek üzerine ikinci kez gösterillen “Zerre”, 15 Kasım 2012, Perşembe gecesi Malatya’da gerçekleşen ödül töreninden En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Kurgu ödülleriyle ayrıldı.

Ulusal Uzun Film Ödüllerin tam listesi:
Jüri: Senarist ve Yönetmen Biket İlhan, Gazeteci ve Turkuvaz Medya Kurumsal İletişim Müdürü Fecir Alptekin, Oyuncu ve Şair Pelin Batu, Yönetmen Mehmet Eryılmaz ve Sinema Yazarı Rasih Yılmaz.
En İyi Film: Tepenin Adı
En İyi Yönetmen: Reis Çelil-Lal Gece
En İyi Kadın Oyuncu: Jale Arıkan-Zerre
En İyi Erkek Oyuncu: Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman, Furkan Berk Kiran, Mehmet Okur- Tepenin Ardı
En İyi Senaryo: Emin Alper-Tepenin Ardı
En İyi Özgün Müzik: Saki Çimen-Ateşin Düştüğü Yer
Jüri Özel Ödülü: FerahFeza
En İyi Görüntü Yönetmeni: Ercan Yılmaz-Ateşin Düştüğü Yer
E İyi Kurgu: Mesut Ulutaş-Zerre
SİYAD Ödülü: Tepenin Ardı
Uluslararası Uzun Film Ödüllerin tam listesi:
Jüri: İranlı Kadın Yönetmen Tahmineh Milani, Senarist ve Yönetmen Suha Arraf, Sinema Yazarı Esin Küçüktepepınar, Sinema Yazarı ArunaVasudev ve Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel.
En İyi Film: No (No)
En İyi Yönetmen: Benh Zeitlin-Beasts Of The Southern Wild (Düşler Diyarı)
En İyi Kadın Oyuncu: Rachel Mwanza- War Witch (Savaş Cadısı)
En İyi Erkek Oyuncu: Roy Assaf-God’s Neighbors(Müfettişler)
En İyi Senaryo: Philippe Falardeau –Monsieur Lazhar (Lazhar Bey)
En İyi Özgün Müzik: Carlos Cabezas-No (No)
Jüri Özel Ödülü: Best Set Design- Beasts Of The Southern Wild (Düşler Diyarı)
Ulusal Kısa Film Ödüllerin tam listesi:
Jüri: Yönetmen Tan Tolga Demirci, Akademisyen Ethem Özgüven ve Sanat Yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş.
En İyi Kısa Film: Aralık
Jüri Özel Ödülü: Dom
En İyi Kısa Film Mansiyon: Kafes

Haber: MUHARREM ERDEMİR
Editör: TE Bilisim