20 sene öncesini deşifre ettik,  film MGD gecesini anlatıyor. 

'İki Gözüm Ahmet' sinema filminin yönetmeni Gani Şavata, film için alınan vizyona giremez kararının bozulduğunu ve filmin Türkiye'de vizyona girmesi için bir engel kalmadığı söyledi. Filmi hicbir zaman para için çekmediğini söyleyen Gani Şavata 'Ben hiçbir filmimi para için çekmedim, Kaya ailesi dilerse filmden elde edilen tüm geliri alabilir, Ben Ahmet Kaya'nin en yakın arkadaşıyım, film Avrupa da vizyonda, çok güzel vizyonu var, 200 e yakın salonda Avrupa da vizyonda giriyor, filmin Türkiye'de vizyona girmesinde de engel yok, Mars dağıtım ile anlaştık, eğer pandemi izin verirse Türkiye'de 27 kasımda vizyona gireceğiz' dedi. 

Yönetmen Gani Şavata ve Avukat Volkan Yolcu, birlikte basın toplantısı düzenledi.

Filmin ve Gani Şavaşta'nın avukatı Volkan Yolcu ise şu açıklamayı yaptı.

Yolcu; 'Aile iki konu hakkında yanıltıcı yayın yaptı, birincisi kişilik haklarına saldırı olduğu konusunda dava açtı, aile iki konuda kamuoyunu kasten yanıltıyor, ilki filmin Türkiye'de yasaklı olduğu yönünde, film tedbiren yasaklandı ancak başvurumuz üzerine bölge adliye mahkemesi bu tedbir kararını kaldırdı. Yani hali hazırda bir yasak söz konusu değil, ikinci yanlış bilgi davanın bir telif haklari konulu bir dava olduğu bu da yanlış bir bilgi, ailenim telife dair hiçbir talebi yok davaları da telif haklarına dayalı dava değildi' dedi.

Volkan Yolcu 'İstanbul bölge adliye mahkemesi 4 hukuk dairesinin aldığı kararla gösterimi önünde hiçbir hukuki engel kalmadı. Dilersek bugün bile vizyona filmi sokabiliriz, sektör planlaması yapmak lazım 27 kasım da Mars dağıtım ile anlaştık ve şuan vizyona girmeye hazırlanıyoruz ama planlamasını mars yapım yapacak, mars'a tabiyiz' dedi.

Yolcu 'Eğer pandemi şartları olmasa Nisan ayında da vizyona girebilirdik, bizim filme konulan engeli kaldırmamız sonrası aldığımız vizyona girebilir iznine karşı alınacak bir karar da yoktur, yeniden filme yasak gelemez, bir üst mahkemesi yok bu işin' dedi.

Avrupada vizyonda kapalı salonlar açıldı Almanya-da altıncı sırada ve yabancılar da sinemaya gidiyor. 

Gani Şavata 'Film Ahmet Kaya'nın vatan haini ilan edildiği MGD gecesini anlatıyor, filmde o geceyi canlandırdık, oradaki kahramanların tümünün benzerleri filmde oynadı, Serdar Ortaç'ın da benzeri oynadı'dedi.

Şavata  'Bu senaryoyu 2009 da ele aldık, Yusuf Hayaloğlu ile İzmir'e yolculuğumuz vardı. MGD gecesinde yaşanan olayı çekelim dedik ve  yazdık, Gülten hanıma sırası ile her sene söyledik 'filmi yapalım' diye; 'zamanı var, zamanı var' yanıtını aldık, nitekim 2018 de isterse kızı Melis yönetmen koltuğuna otursun sizin adınıza çekelim dedik ona da  'hayır' dediler." diye konuştu.

"Gülten Kaya devlet destekli film çekmek istiyor."

Yönetmen Gani Rüzgâr Şavata; "Gülten Kaya devlet destekli film çekmek istiyor,  biz de en son görüşmemizde her zaman ki saygımı eksik etmedim, 'ben çekeceğim' dedim, 'çekebilirsin' dedi, ancak 'Ahmet Kaya adını ve eserlerimizi kullanamazsınız' dedi, biz de kullanmadık, Gülten Kaya'nin eserleri filmde yok, adı da yok ama Ahmet Kaya'nin eserleri var, Ahmet Kaya'nın adını kullanmadık, ağabeyi Mustafa Kaya oynadı, sonra filmden çıkardık, kendi aralarında kötü olmuşlar' dedi. 

Gani Şavata "Filmi para için çekmedik"

Filmin Avrupa da pek çok sinemada gösterimde olduğunu söyleyen Gani Rüzgar Şavata 

"Biz filmi para için çekmedik, dillerseler tüm geliri alsınlar yeni film ceksinler, adına okul yaptırsiı vakfa aktarsınlar, film avrupa salonlarında yoğun ilgiye tabi kapalı salonlar açılmaya başladı, ek seanslar konuldu." dedi. 

Editör: TE Bilisim