Ayten Gokcer Kizi Oba

Ayten Gökçer'in kızı Aslı Gökçer, annesinin vefat haberini sosyal medyadan duygu dolu bir yazıyla duyurdu.

Ayten Gokcer 15.5.2024 Veda

'Taçsız Kral', 'Yılan Hikayesi' 'IV. Murat' ve 'Yedi Kocalı Hürmüz' adlı yapımların da aralarında olduğu çok sayıda film, dizi ve tiyatro oyununda rol alan Ayten Gökçer, 84 yaşında hayata veda etti. Uzun süredir sağlık problemleri yaşayan oyuncu, 2017'de felç geçirmişti.

Ayten Gökçer 001(Jpg)

Acı haberi sosyal medya hesabından paylaşan Ayten Gökçer'in kızı Aslı Gök Oba, şu sözlerle annesinin son günlerini anlattı: 'Kafa tuttu hastalığına, kafası yerinde bile değilken. En yakınlarımızı inandıramadık hastalığına çünkü zekası her şeyin önüne geçti. Son zamanlara kadar şaşırttı, kahkalara boğduğu yetmez gibi akıl verdi. Bu sefer gitmeyi seçti.'

Ayten Gokcer 15.5.2024 ZincirlikuyuGökçer'in cenazesi bugün öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Camii'nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, eşi Cüneyt Gökçer'in yanına defnedilecek. Kariyeri boyunca birçok ödüle değer bulunan sanatçı, 1988'de Devlet Sanatçısı unvanına sahip oldu.

Ayten Gökçer Efsanesi

AYTEN GÖKÇER KİMDİR?

Ayten Gökçer 26 Ocak 1940 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. 1952 yılında Ankara Devlet Konservatuarı'nın bale bölümüne başlayan Gökçer, 1958'de Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sanatçı kadrosunda göreve başladı.

1964'te tiyatro oyuncusu Cüneyt Gökçer ile dünya evine giren Ayten Gökçer'in Aslı Gökçer Oba adında kızı var.

Ayten Gökçer Ve Cihan Unal 7. Cumhurbaskanı Kenan Evren

KAZANDIĞI ÖDÜLLER

1988'de Devlet Sanatçısı olan Ayten Gökçer pek çok ödül kazandı. 

Gökçer'in kazandığı ödüllerden bazıları:

Selda Bağcan ‘Popçular milyonlar kazanırken ben hâlâ yüzbinler alıyorum’ Selda Bağcan ‘Popçular milyonlar kazanırken ben hâlâ yüzbinler alıyorum’

1966 - 1967 Sanat Sevenler Derneği Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Ödülü
1970 - 1971 Sanat Sevenler Derneği Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Ödülü
1974 Gazeteciler Derneği En İyi Sanatçı Ödülü
1975 Gazeteciler Derneği En İyi Kadın Sanatçı Ödülü
1976 Tercüman gazetesi okuyucu oyları ile Yılın Sanatçısı Ödülü
1982 Ses Mecmuası Yılın En İyi Kadın sanatçısı Ödülü
1989 Türk Basın Birliği'nin Yılın En Başarılı Kadın Sanatçısı Ödülü
1990 Türk Basın Birliği'nin Yılın En Başarılı Kadın Sanatçısı Ödülü
1992 Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü

Yönettiği oyunlar
Balerin (oyun) : Arne Sokouen - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1998

Ayten Gokcer 01Rol aldığı oyunlar
Ustalar Sınıfı (Maria Callas) : Terrence McNally - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1997
Yılın Kadını : Peter Stone - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1993
Yedi Kocalı Hürmüz : Sadık Şendil - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1987
Kim Korkar Hain Kurttan? : Edward Albee - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1986
Gecikenler : Nazım Kurşunlu - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1982
My Fair Lady : Gabriel Pascal\George Bernard Shaw\Alan Jay Lerner - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1976
Tarla Kuşuydu Juliet : Efraim Kişon - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1975
Bağdat Hatun : Güngör Dilmen - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1973 - 1980
Hastalık Hastası : Moliere - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1972
Mança'lı Don Kişot : Dale Wasserman - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1971
Lisistrata : Aristophanes - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1969
Cadı Kazanı : Arthur Miller - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1969
Altıncı Henri : Luigi Pirandello - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1967
My Fair Lady : Gabriel Pascal\George Bernard Shaw\Alan Jay Lerner - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1966
Kaktüs Çiçeği : Pierre Barillet\Jean-Pierre Gredy - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1966
Vanya Dayı : Anton Çehov - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1964
Onunikinci Gece : William Shakespeare - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1963
Woyzeck : Georg Büchner - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1962
Öp Beni Kate : Bella Spewack\Sam Spewack - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1962
Andora : Max Firch - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1962
Don Huan : Moliere - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1962
Lense ile Lena : Georg Büchner - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1962
Bernarda Alba'nın Evi : Federico Garcia Lorca - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1961
Hortlaklar : Henrik İbsen - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1960
Klinik Bir Vaka : Dino Buzzati - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1959
Hırsız (oyun) : Georges de Tervaque - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1958
Evlat Evlattır : Eduardo De Filippo - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1958
Haftabaşı : John Boynton Priestley - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1957
Aşk Acısı : Marcel Achard - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1957
Tufan : Turgut Özakman - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956
Su Kızı : Jean Giraudoux - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956
Polyanna : Eleanor H. Porter - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956
Finten : Abdülhak Hamit Tarhan - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956
Bu Gece Başka Gece : Reşat Nuri Güntekin - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1956
Son Durak : Muvaffak İhsan Garan - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1955
Mavi Kuş : Maurice Maeterlinck - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1955
Oyuncakçı Dede : Mümtaz Zeki Taşkın - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1955

Filmografisi
1965: Taçsız Kral
1967: 501 Numaralı Hücre
1967: İçli Kız Funda
1972: Damdaki Kemancı
1973: Anneler Günü
1980: IV. Murat
1981: Bağdat Hatun
1988: Önce Canan
1991: Elif Ana
1999: Yılan Hikâyesi (dizi)
2003: Patron Kim? (dizi)
2005: Çat Kapı (dizi)
2008: Hoşçakal Güzin
2017: İstanbul Kırmızısı

Editör: Olcay Ünal Sert