Macide Tanır'a onur ödülü !

Sahnelerimizin ve beyaz perdemizin unutulmazlarından, tarihimizin en sevilen oyuncularından Sadri Alışık (1925-1995) anısına bu yıl üçüncü kez düzenlenen “2012-2013 Sezonu Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri”nin sahiplerini buldu. Yeni Mahalle Belediyesi’nin desteği ile 25 Şubat aksamı Yeni Mahalle Nazim Hikmet Kültür Merkezi’nde Ahmet Uz'un sunumuyla gerçekleşen gecede adaylar ödül için büyük nir heycan icinde yarıştılar.. Ayça Varlıer ve Emir Ersoy'un şarkılarıyla renk kattığı gecede basta Devet Tİyatrolari Genel Müdürü Lemi Bilgin olmak uzere kültür-sanat, siyaset dünyasından birçok isim de gecede hazır bulundu. Ayrıca bu sene Onur Ödülünün sahibi Macide TAnir icin hazirlanan görüntü seyircilere duygu dolu anlar yaşattı.

Ankara’da sahnelenen ve Anadolu’nun dört bir köşesinden Ankara’ya gelerek perde açan tiyatro topluluklarında emek veren sanatçıları yüreklendirmeyi amaçlayan, Gülşen Karakadıoğlu başkanlığında, Gülgün Kutlu, Mehmet Ege, Prof. Dr. Deniz Bozer, Doç. Dr. Filiz Elmas, Doç. Dr. Türel Ezici, Akif Yeşilkaya’dan oluşan seçici kurul, “Yılın Onur Ödülü”ne Macide Tanır’ı değer gördü.

Bu yıl 18. si düzenlenecek “Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülleri”nin İstanbul jürisinin başkanı olan ve ödüllerin Ankara ayağıyla eşgüdümü sağlayan Üstün Akmen, seçici kurulun “Onur Ödülü”nü belirlerken Macide Tanır’ın tüm yaşamı boyunca onurlu bir tiyatro oyuncusu olarak ayakta kalmasının etkili olduğunu söyledi. Jürinin kararında, Macide Tanır’ın aydınlık güçlere destek vermeyi hiçbir zaman esirgememesinin ve kendisine yöneltilen ödülleri çağdaş değerlere uygun merkezlerden gelmiyorsa kabul etmemekte hiçbir çekince görmemesinin de göz önünde tutulduğunu açıklayan Akmen, Macide Tanır’ın Devlet Tiyatrosu’nun kurucu temel taşlarından olduğunu ve yıllarca Ankaralı izleyicilere oyunculuğuyla unutulmaz oyunlar armağan eden bir duayen olduğunu özellikle vurguladı.

“Bu ödüllerle, Anadolu tiyatrolarını da ödüllendirmek, dolayısıyla ödül mekanizmasını İstanbul’un tekelinden kurtarmak adına Türkiye’de bir ilk, üçüncü kez gerçekleşiyor,” diyen Üstün Akmen “Genç Yetenek Ödülü”nün bu yıl ikiye bölündüğünü söyledi. Bu ödüllerden birinin, 2002 yılından bu yana Van Devlet Tiyatrosu’nca Van ili ve çevre ilçelere çağrılı oyunlar yanı sıra Devlet Tiyatrosu oyuncularını, öğretmenleri, öğrencileri buluşturması gerekçesiyle “Uluslararası Akdamar Gençlik ve Çocuk Festivali”ne verildiğini açıkladı.

Jüri Başkanı Gülşen Karakadıoğlu ise “Genç Yetenek Ödülü”nün diğer parçasının “Uluslararası Küçük Hanımlar Küçük Beyler Gençlik ve Çocuk Festivali”ne verildiğini açıklarken, festivalin 2005 yılından bu yana Ankara Devlet Tiyatrosu’nca düzenlendiğinin ve gerek çağrılan toplulukların niteliği, gerek seyirci-oyun ilişkisindeki sanatsal ve pedagojik özenin altını çizdi. Karakadıoğlu, festivalin öğrencilere ulaştırılmasındaki başarıyı da özel olarak övdü.

İkiye bölünen Jüri Özel Ödülleri’ninse, deprem sonrası yıkılan evlerine karşın Van’ı terk etmeyip konteynırda ikamet ederek perdeyi sürekli açık tutan,öğrencilere de oyun yazdırtıp oynamalarını sağlayan, kimi zaman öğretmenlerinin yazdığı, kimi zaman da bir tiyatro yazarının oyununu oynayan, konuk gelen oyunları da izleyerek yoğun ve özverili bir çalışmayla “Akdamar Gençlik ve Çocuk Festivali”ni Van’lı gençlere-çocuklara umut, mutluluk ve güç katkısı sağlayacak bir enerjiyle gerçekleştiren Van Devlet Tiyatrosu çalışanlarına verileceği ifade edilirken, diğer Özel Ödül’ünse 1964 yılında Muhsin Ertuğrul’un öncülüğünde kurulduğundan bugüne kesintisiz sürdürdükleri tiyatro çalışmaları, kurdukları başarılı seyirci ilişkisi ve kentte yarattıkları tiyatro sevgisi nedeniyle Ordu Belediyesi Karadeniz Şehir Tiyatrosu (OBKT)’nun değer görüldüğü açıklandı.

“3. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülü sahipleri...


ONUR ÖDÜLÜ
Macide Tanır


YILIN EN İYİ YAPIMININ YÖNETMENİ

Ayşe Emel Mesci (“Orkestra”, Ankara Devlet Tiyatrosu)


YILIN EN BAŞARILI ERKEK OYUNCUSU
Basri Albayrak (Ankara Devlet Tiyatrosu, “Karıncalar”)


YILIN EN BAŞARILI KADIN OYUNCUSU
1. Meltem Keskin (Ankara Devlet Tiyatrosu, “Sırça Kümes”)



YARDIMCI ROLDE YILIN EN BAŞARILI ERKEK OYUNCUSU
Hakan Salınmış (Tiyatro 1112 Garaj, “Kutular”)


YARDIMCI ROLDE YILIN EN BAŞARILI KADIN OYUNCUSU
Mehtap Öztepe (Ankara Devlet Tiyatrosu, “Orkestra”)


KOMEDİ ve MÜZİKAL DALINDA

YILIN EN BAŞARILI ERKEK OYUNCUSU

Sabri Özmener (Ankara Devlet Tiyatrosu, “Barış”)

YILIN EN BAŞARILI KADIN OYUNCUSU


Hicran Yavuz (Ankara Devlet Tiyatrosu, “Kantocu

YARDIMCI ROLDE YILIN EN BAŞARILI ERKEK OYUNCUSU

Murat Gökçer (Ankara Devlet Tiyatrosu, “Barış”)

YARDIMCI ROLDE YILIN EN BAŞARILI KADIN OYUNCUSU

Başak Boran Oksal (Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, “Keşanlı Ali Desta
Editör: TE Bilisim