Olcay Ünal Sert

Yıllarca Müzeyyen Senar, Safiye Ayla, Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı gibi Türk Sanat Müziği'nin önde gelen isimleriyle çalışan Mustafa Kandıralı'nın vefatı sanat dünyasını derinden sarstı. 

Kısmet Kandıralı (Kızı) : Dünyanın tanıdığı bir müzisyendi babam. Bayram sabahı, yılbaşı günü onunla açılırdı televizyonlar. Öksüz kaldı klarnet şimdi. 

Serkan Çağrı "Mustafa Kandıralı'yı ben çocukluğumda tanıdım. Onun nefesine hayranlık duydum. Ve gençlik yıllarımca da dinlemeye devam ettim. Onun stiline erişebilmek için çok çaba sarfettim. Çok özel bir nefesti. Ona erişilmeyeceğini anladığımda da Mustafa Kandıralı'dan almış olduğum teknik ve melodileri kendimce işlemeye başlamıştım. 

Ajda Pekkan "Dünya pırlantası bir insandı. Sanatında dünyanın en önemli müzisyenlerinden biriydi. Ben ilk meşhur olduğum yıllarda tanıdım Mustafa Kandıralı'yı. Sonrasında benim mecram Batı müziği olduğu çok beraber olamadık. 10 yıl önce TRT'nin Yılbaşı Partisi'nde görüştük. Gazinolarda karşılaşıyorduk hep. Vefatından dolayı çok üzgünüm. Nurlar içinde yatsın. Mekânı Cennet olsun. Öyle bir müzisyen ki, yeri asla dolmaz."

Müjde Ar "Çok değerli bir müzik adamıydı. Eşsiz bir sanatçıydı. Hep assolistlerle çalışırdı; böyle sanatçıların yerleri dolmuyor. Büyük üstattı... Mekânı cennet olsun."

Mustafa Kandıralı kimdir?
Mustafa Kandıralı, İzmit'in Kandıra kazasında 1930 yılında doğdu. 1960'lı senelerde ABD'de konser turu yapmış dünyaca ünlü klarnetçi.
On üç yaşında Kandıra’daki evinden kaçıp yürüyerek İstanbul’a gelen Mustafa Kandıralı 50 yılı aşkın bir zaman dilimi içindeki sanat yaşamına onlarca plak, 20’den fazla kaset sığdırdı. Yaklaşık yirmi yıl boyunca TRT’deki programlarıyla neşeli bayram sabahlarının simgesi hâline geldi. Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Zeki Müren gibi değerli yorumculara eşlik etti. Yeteneği, çalışkanlığı, esprili mizacı, seyirciye ve çalışma arkadaşlarına olan saygısı ile müzik dünyasında bir ekol yarattı. Sadece Türkiye’de değil yurt dışında da bir klarnet ustası olduğunu ispat etti, hayranlar edindi. Louis Armstrong ile beraber çaldı. Dünyanın dört bir tarafında yapılan konserler ve resitallere katıldı. En iyi yetiştirdiği klarnet ustalarından birisi Yıldıray Deniz B., diğeri ise Hüsnü Şenlendirici'dir.

Editör: TE Bilisim