Onur Akay’dan çok özel Müşerref Akay anıları ve Sacit Aslan'a tepki!

Ünlü şarkıcı Onur Akay’ın soyadından dolayı yaşanan ilginç karışıklık, Akay’a özel anılar yaşatmaya devam ediyor…

Türk müziğinin başarılı sanatçısı Onur Akay, Müşerref Akay’la olan özel anılarını gazeteci Olcay Ünal Sert’e anlattı. Uzun yıllardır gelen tüm sahne tekliflerini geri çeviren ve İstanbul’da ki bazı popüler mekânlar ve özel geceler dışında sadece Mersin Gondol Otel’de sahne alan Onur Akay, geçtiğimiz Cumartesi günü ilk kez Mersin’de PALMA 2 Havuzbaşı Restaurant’ta sahne aldı. Sahnede, Türk müziğinin usta sanatçısı Müşerref Akay’la ilgili anlattığı anılar, sanatçıyı izleyen hayranlarını çok güldürdü. Havuzbaşı Restaurant’ta neden sahne aldığı merak konusu olan Onur Akay, sahne almasının sebebini ünlü sanatçı Müşerref Akay’a bağladı. Akay’ın sahne aldığı Gondol Otel’e gelen ajans muhabirine açıklama yapmayan Onur Akay, gazeteci Olcay Ünal Sert’in sorularını cevaplandırdı.

Onur Akay
Olcay Ünal Sert: Yıllar sonra neden sahne aldınız?
Onur Akay: Havuzbaşı Restaurant’ı çok özel bir aile işletiyor. Bana İstanbul’da yaşayan çok sevdiğim bir dostum aracılığı ile ulaştılar ve kendisine Hanım Ağa olarak hitap edilen kişi, daha sonra ablam gibi sevdiğim Fevziye Hanım bana telefonda, “Anneniz Müşerref Akay’ın da şarkılarını çok seviyorum. Bende Türk Halk müziği eserleri okuyorum ve bir mekân işletiyoruz, sizi sahneye çıkartmak istiyoruz.” dedi. Telefonu kapattığımda kendi annemi aradım. Daha sonra Hanım Ağa ve ailesi ile yemek yedik. Ben yine Müşerref Akay’ın oğlu olmadığımı kendilerine söylemedim ve sahne tekliflerini “Anne” için kabûl ettim. "Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine", "Her Mevsim İçimden Gelir Geçersin", "Dün Gece Mehtaba Dalıp Seni Andım" gibi bilinen ve sevilen pek çok eserin bestecisi ve yorumcusu olan merhum Semahat Özdenses’in manevi torunu olduğumu ve değerli sanatçımız Müşerref Akay’ın oğlu olmadığımı söylediğimde artık sahnedeydim.
Semahat Özdenses & Onur Akay

Semahat Özdenses'in bestelediği "Unutup bir an seni, biraz ben dese gönlüm" adlı şarkının güftesi Onur Akay'a ait.


Olcay Ünal Sert: Semahat Özdenses'in 4 şarkısının sözleri size ait diğ mi?
Onur Akay: Evet Olcaycım son 4 bestesinin sözleri bana ait. Semahat Özdenses şirimin birini Muazzez Abacı ve Ebru Gündeş için bestelemişti ve Kendi el yazı ile imzalıdır. Bunu da arşivimden okuyucuların için çıkarıyorum.

Olcay Ünal Sert: Neden Mersin?
Onur Akay: Sahne aldığım Gondol Otel’in sahibi Mustafa Tümay’ın, gazinocular kralı Fahrettin Aslan’dan farkı yoktur.
Erol Köse & Onur Akay 

Olcay Ünal Sert: Fahrettin Aslan’ın oğlu Sacit Aslan’ın televizyon programına konuk olduğunuzda, Adnan Pekak olayı dikkat çekti. Sizden dinleyebilir miyiz?
Onur Akay: Sacit Bey’in magazin programına 2016 yılında konuk olduğum günü tüm ayrıntıları ile anlatmak istiyorum. Sacit Aslan, reklam arasında bile Behiye Aksoy’u dinleyen ve kendi öz müziğimize çok değer veren biridir. Erol Köse’nin “Adnan Pekak” sorusu üzerine ben Adnan Pekak’ın Ankara Maltepe’deki evine gittiğimi söyledim ve bilerek Sacit Abi’ye yaşıyor mu Adnan Pekak diye sordum. Sacit abi ise, öleli yıllar oldu dedi. O bölümü keserek programı Youtube adresimden yayınlamıştım. Madem sordun o zaman yayınlıyorum ve sende paylaş okuyucularınla. Sonra, hem benim yaşımı sordu, hem de kendi yaşını söyleyerek büyük bir yanlışlığa imza attı. Sacit abi bana, “Adnan Pekak’ın evine gittiğinde sanırım çocuk yaştaydın dedi.” Ve şöyle devam etti; “Ben 63 yaşındayım ve Adnan Pekak’a ucu ucuna yetiştim.” dedi. 2003 yılında Adnan Pekak’ı ziyaret ettim ve bana tüm albümlerini gösterirken Maksim döneminde yaşanan tüm anılarını anlattı. Zeki Müren’in Adnan Pekak’ı kendisine rakip gördüğünü o gün hissettim. Erol Köse’nin sorduğu doğru sorular üzerine ben, “Başka kim vardı?” dedim. Sacit Aslan bana yeniden, “Bazı şeyleri duyuyorsunuz ve eksik bilgiler var.” dedi. Sayın Sacit Aslan’a göre, “Benim o tarihe yetişmem imkânsızmış. Sacit abinin kimlere yetiştiğimi bilmesini yürekten isterim. Hatta Sacit abi, Adnan Şenses’in o yıllarda yaşadıklarına doğru değindi. Ortaokul veya lise 1’de Adnan Pekak’ı yakından göremeyen Sacit Aslan’a bir sorum var. Rüştü Eriç Kimdir?

Güftesi Onur Akay'a, bestesi Rüştü Eriç'e ait "Bakışından Dökülen Sevdanı" şarkısının notaları

Olcay Ünal Sert: Rüştü Eriç Zeki Müren'in hocası değil mi?
Onur Akay: Evet Zeki Müren'in hocasıdır ve benimde 3 şiirimin bestekârıdır. Kendi imzasının yer aldığı notayı ve fotoğrafımızı da ilk kez sana veriyorum. Bu arada Zeki Müren'le olan ortak eserimi de TRT sanatçısı Ayfer Er yorumlamıştı.

Yıllar önce Adnan Pekak'ın önünün Zeki Müren tarafından kesildiği iddia edilmişti.
Sacit Aslan, Erol Köse ve Onur Akay, Pekak'ın ölümünün ardından tv programında geçmişte yaşananları masaya yatırmıştılar


Olcay Ünal Sert: Adnan Pekak kaç yılında vefat etti?
Onur Akay: Adnan Pekak'ın yaşadıklarını ben Rüştü Eriç hocadan da dinledim ve yine bir şiirimin bestekârı Suat Sayın’da dinledim. Adnan Bey defnedilirken cenazesine sanat camiasından sadece, Ankaralı Taner Tunç ve Mehmet Yüzüak katıldı ve kimse o değerli kişiye son görevini yerine getirmedi. Bunu da 2012 yılında, “Adnan Pekak'ı herkes unuttu!” başlığı ile haber yapan zaten sacitaslan.com’dur ve Sacit Aslan’ın bunu unutması ilginç değil mi? Sende zaten Sacit Bey'in sitesini kaynak vererek haber yapmıştın. Demek ki gerçekten herkes Adnan Pekak’ı unutmuş. Savaş Ay ise, Adnan Bey’in ölümünün üzerinden bir ay geçtikten sonra, “Adnan Pekak öldü duymadık” başlığı ile Takvim Gazetesi’nde bir yazı kaleme almıştı. Olcaycım, Adnan Pekak 2012 yılında vefat etti.

Müşerref Akay, Mahmut Tezcan'dan boşanınca Akay soyadını alarak şöhretini korumayı başardı.
Olcay Ünal Sert: Müşerref Akay’la anılarınızı da merak ediyoruz…
Onur Akay: Esra Ceyhan’ın yıllar önce çok sevilen A’dan Z’ye isimli programında, Müşerref Akay, “Onur Akay benim oğlum değil.” demişti. TGRT’de ise, yine Onur Akay benim oğlum değil ama Şenay Akay benim yeğenim demişti. Sayısını not ettiğim 123 özel geceye gittiğimde, Müşerref Akay’ın oğlu diye anons ettiler ve 146 kez Müşerref Akay'ın oğluyum diye sahne teklifi aldım. Ama en büyük anım şu; Tekirdağ Çerkezköy’de yaptığım bir sahne sonrası, İstanbul’da bir taksiye bindim. Taksici beni, sanırım Müşerref Hanım’ın büyük oğlu ile karıştırdı. Ve oğlunun kendisine olan borcunu benden istedi. Çünkü gerçek soyadım Akay’dı. Çünkü gözlerim Müşerref Akay’a benziyordu. Taksici ile kendi evimin önüne gelip, kendi anneme o borcu ödettirdim. Bu arada biz Müşerref Hanım’la Ortaköy’de komşuyduk ve aynı bankada sürekli karşılaşırdık.

Olcay Ünal Sert: Bankada anılarınız oldu mu?
Onur Akay: Evet tabii oldu. Banka ismi vermeyeceğim ama benim için çok önemli olan o bankanın, Ortaköy şubesine para çekmeye gittim. Gişede çalışan bayan, “Annenizin haberi var mı?” dedi. Bende evet var dedim. Kendi annemde o bankanın emeklisidir. Anneniz şu an bankada deyince, bir an sağ tarafa baktığımda Müşerref Akay’ı gördüm.

Olcay Ünal Sert: Müşerref Akay’ı bize anlatır mısınız?
Onur Akay: Eski eşi Mahmut Tezcan sayesinde şöhrete kavuşmuş olsa da, Müşerref Hanım, kızlık soyadı olan Akay’ı da Türkiye’ye kâbul ettirmiş ve çok saygı duyduğum bir sanatçıdır ve Ortaköy’de oturduğu yıllarda, yolda karşılaştığımızda kendisine annecim diye çiçek verdiğim bir assolisttir. Tezhan ve Tezcan adlarında iki oğluna kendini adadığı için, çok fazla ekrana çıkmadı. Çıkmasına da gerek yok zaten. Bu arada Ortaköy Müşerref Hanım’ı çok sever. Olcaycım, ben sadece Ebru Yaşar’la akrabayım…
Müşerref Akay ve Yıldız Tezcan, şöhrete kavuşmalarında büyük katkısı olan yapımcı Mahmut Tezcan'ın cenaze töreninde yıllar sonra bir araya gelmişti.

Olcay Ünal Sert: Ebru’nun düğün fotoğrafını da ilk sen paylaşmıştın. Peki, Yıldız Tezcan ve Müşerref Tezcan görüşüyorlar mı?
Onur Akay: İkisinin de eşi olan Mahmut Tezcan’ın cenazesinde samimi oldular. Görüştüklerini duymuştum. Mahmut Bey’in Güler Doğan’dan olan bir oğlu var Yıldız Hanım’dan ise 2 oğlu ve Müşerref Hanım’ın iki oğlu ile toplam beş oğlan çocuğu var. Anneler farklı olsa da baba bir. Öz kardeşler için görüşmeleri şart diye düşünüyorum. Gerçi Türkiye beni de sayıyor 6 kardeşiz o zaman. Espri bir yana Olcaycım, sen Müşerref Tezcan desen de ben Müşerref Akay diyorum. Müşerref Hanım’ın bazı yaşananları affettiğini sanmıyorum. Bu yaşananları ise, Yusuf Nalkesen’in şu şarkısı anlatıyor:
Madem küstün dargındın neden geldin ağladın
Rıhtımda boynun büküp bana mendil salladın
Bu halinle beni şifasız yaraladın
Rıhtımda boynun büküp bana mendil salladın

Müşerref Hanım’dan bu şarkıyı canlı dinlemek isterdim Olcaycım… Ayrıca bu şarkı başta Fahrettin Aslan ve Zeki Müren’i anlatsa da, Adnan Pekak’ı da anlatıyor. Bunları da başka bir röportajda söz yine sana anlatacağım.
Editör: TE Bilisim